Brazilsko prvenstvo

Za Slovenijo se je evropsko prvenstvo v dvoranskem nogometu na domačih tleh končalo z izpadom v četrtfinalu. Fantje selektorja Andreja Dobovičnika so iz prvenstva odkorakali pokončno. Evropski podprvaki Rusi so bili boljši, a le zaradi dveh naturaliziranih Brazilcev, ki sta dosegla oba gola. Skupno je 12 reprezentanc najelo kar 20 nogometašev brazilskega rodu. Vse skupaj že močno spominja na stanje v svetovnem namiznem tenisu, kjer brez naturaliziranih Kitajcev le še malokje shajajo. Ali so to sploh še državne reprezentance?

Tudi dvoranski nogomet je postal profesionalni globalni cirkus po meri velikih in bogatih, ki pač lahko kupujejo najboljše. Evropska nogometna zveza bi morala v interesu razvoja nacionalnih reprezentanc ta pojav s kvotami bolj omejiti.

Skupno je 12 reprezentanc, udeleženk evropskega prvenstva, najelo kar 20 nogometašev brazilskega rodu.

Prvenstvo v Ljubljani se je sicer izteklo izrazito pozitivno. Slovenska reprezentanca je trikrat napolnila Stožice. Že do četrtfinalnih obračunov se je v slovenskem športnem hramu na tekmah vseh reprezentanc zvrstilo čez 50.000 gledalcev. Priljubljenost dvoranskega nogometa je velika, uspehi majhne Slovenije, ki je še šestič tekmovala na prvenstvu stare celine, pa so solidni.

Organizatorji prvenstva velikega obiska gledalcev niso najbolje izkoristili. Gostinska ponudba je bila na trenutke - zaradi premajhnih zmogljivosti - celo pod ravnijo vaških veselic. Manjkala je vsaj priložnostna tržnica z odprto kuhinjo in s turistično promocijo.

Slovenska mladež, ki je množično drla v Stožice, in tista, ki zaradi razprodanih vstopnic v dvorano ni mogla, bo gotovo odslej še raje brcala na domačih dvoriščih in igriščih. Popularnost te igre bo treba kar najbolje izkoristiti. Nogometna zveza je postavila na noge vse reprezentance mlajših selekcij. Pomena lastne proizvodnje se počasi zavedajo tudi klubi. Primorski prvoligaši so tu med najboljšimi. Slovenija nima denarja za kupovanje Brazilcev, drugo leto pa je pred nami že nov izziv - EP do 19 let.


Preberite še


Najbolj brano