Po treh letih - odstop

Po treh letih vodenja Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica je na seji sveta nepreklicno s funkcije poslovne direktorice odstopila Nataša Fikfak. V pisni izjavi navaja, da odstopa iz osebnih razlogov. To je zadnja leta že tretja direktorica, ki predčasno končuje mandat.

Nataša Fikfak: “Po treh letih vodenja sem nepreklicno 
odstopila iz osebnih razlogov. Vračam se na delovno mesto 
zdravnice in se bom tako v celoti posvetila medicinski 
stroki.” Foto: Leo Caharija
Nataša Fikfak: “Po treh letih vodenja sem nepreklicno odstopila iz osebnih razlogov. Vračam se na delovno mesto zdravnice in se bom tako v celoti posvetila medicinski stroki.” Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER > Zastavlja se vprašanje, zakaj je Nataša Fikfak odstopila, saj gre v zadnjih letih že za tretji primer predčasne sklenitve mandata na tej vodilni funkciji.

Osebni razlogi?

Fikfakova je v pisni izjavi navedla, da “sem po treh letih vodenja nepreklicno odstopila iz osebnih razlogov. Vračam se na delovno mesto zdravnice in se bom tako v celoti posvetila medicinski stroki. S svojim delom in delom sodelavcev sem zadovoljna in se vam iskreno zahvaljujem za opravljeno delo. Želim si, da svet zavoda čim prej objavi razpis, v dogovoru s svetom pa bom delo poslovne direktorice opravljala do imenovanja direktorja.”

Mandat Nataše Fikfak so med drugim zaznamovali prizadevanja za gradnjo urgentnega centra, kar je sprva viselo v zraku, inšpekcijska odločba o neustreznosti oddelka v Stari Gori in prizadevanja za njegovo ureditev ter dograditev, pa tudi tragični dogodek s smejalnim plinom v novi urgenci.

Kljub poskusu, da bi s Fikfakovo govorili in bi za Primorske novice podrobneje pojasnila razloge za takšno odločitev, včeraj z njo nismo uspeli govoriti. Njena tajnica je povedala, da Nataša Fikfak ne želi dajati nikakršnih dodatnih pojasnil.

Zaviti v molk

Ko smo skušali dobiti tudi kontakt s predsednico sveta zavoda bolnišnice Anito Manfreda, so nam v tajništvu pojasnili: “Njenega kontakta vam ne moremo posredovati, dokler s tem ne soglaša, saj gre za zasebno telefonsko številko. Tako ali tako pa danes (torej včeraj - op. a.) ni dosegljiva in je sporočila, da bo dosegljiva v petek.”

Skušali smo navezati stik tudi s predhodnikom Fikfakove, Darkom Žiberno, ki ga je nasledila po njegovem odstopu, in s Silvanom Saksido, ki ga je po odstopu z mesta direktorja nasledil Žiberna, a tudi oba nekdanja direktorja sta bila včeraj nedosegljiva.

Odstop sredi seje sveta zavoda

Iz gradiva, ki nam ga je v sklopu izjave za javnost včeraj posredovalo tajništvo bolnišnice, je razbrati, da je bila seja sveta zavoda obsežna in tudi naporna.

Tako zabeležka med drugim navaja, da so obravnavali določitev plačnega razreda strokovnega direktorja in pomočnika direktorja, skladno z uredbo o plačah direktorjev v javnem sektorju. Prav tako so “seznanili člane sveta zavoda s prijavo domnevne nepravilnosti pri izvajanju enkratnega dodatnega programa ortopedskih operacij v letu 2016 ter pojasnili postopke in pravilnosti izvajanja tega programa”. Beremo lahko, da je bolnišnica s pomočjo enkratnega dodatnega programa dela uspela na nekaterih področjih občutno zmanjšati čakalne dobe, med drugim za preglede in pri slikovnih preiskavah ter za ortopedske operacije. Prav tako se, kot navaja izjava, ugodno razpletajo vse aktivnosti v zvezi z novogradnjo na oddelku za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori, kar je v rokah zdravstvenega ministrstva.

Zapisali so tudi: “Predstavljena je bila časovnica ukrepov za pripravo sanacije v bolnišnici: sprememba statuta, pravilnika o organizaciji zavoda, sistematizacija delovnega mesta pomočnika direktorja za pravne zavede.” Nato pa še: “Direktorica je na tem mestu podala nepreklicno odstopno izjavo z mesta direktorice zavoda zaradi osebnih razlogov, ki je bila s strani članov sveta sprejeta.”


Komentar novinarja

Jasna Arko

So kriva polena?

Po Primorski je včeraj odmevala vest, da je šempetrska bolnišnica spet brez glave. Poslovna direktorica Nataša Fikfak je v sredo zvečer na seji sveta zavoda nepreklicno odstopila. Iz sicer skope izjave za javnost bi bilo mogoče sklepati, da razlogi le niso povsem osebni in da so ji morda v kolektivu podtikali takšna polena pod noge, da se je raje odločila posvetiti se bolnikom. Primorci, zlasti tisti na severnem delu, ki se v to bolnišnico hodijo zdravit, osupli naštevajo, da gre v ...

Preberi več

Najbolj brano