Nova zgodba, nova priložnost

Norveška, Bolgarija, Ciper. To so tekmeci slovenskih nogometašev v novoustanovljeni ligi narodov. Skupinski del se bo začel septembra in bo v hitropoteznem ritmu odigran v treh mesecih, v katerih so rezervirani reprezentančni termini.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin s pokalom  za najboljšega v novem tekmovanju.
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin s pokalom za najboljšega v novem tekmovanju.  

LOZANA > Slovenija je bila izžrebana v eno od treh štiričlanskih skupin tretje jakostne ravni lige narodov (LN). Z vsemi tekmeci smo se že pomerili v preteklih kvalifikacijah za velika tekmovanja. Z Norveško, s katero imamo največ (svežih) izkušenj, pa smo se soočili tudi na evropskem prvenstvu (EP) leta 2000. Vikingi so bili slovenski tekmeci v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo (SP) leta 2014, ki jih je Slovenija začela s Slavišo Stojanovićem, končala pa s Srečkom Katancem na selektorski klopi.

Norveška je tudi v zadnjih kvalifikacijah za SP hitro izpadla iz vseh kombinacij za napredovanje. V svojih vrstah nima več takšnih asov, kot sta bila nekoč Jon Arne Rijse ali Tore Andre Flo. Še najbolj znano ime sedi na selektorski klopi. Šved Lars Lagerbäck je bil eden od arhitektov islandske pravljice.

Liga C

> skupina C1: Izrael, Albanija, Škotska.

> skupina C2: Estonija, Finska, Grčija, Madžarska.

> skupina C3: Ciper, Bolgarija, Norveška, Slovenija.

> skupina C4: Litva, Črna gora, Srbija, Romunija.

Tudi Bolgari pomnijo precej lepše nogometne čase. Leto 1994, ko jih je Hristo Stojčkov popeljal v polfinale SP, se zdi le še oddaljen spomin, bolj sveža je uvrstitev na EP leta 2004. S Slovenijo so se pomerili v kvalifikacijah za EP leta 2008, ki jih je začel Brane Oblak, končal pa Matjaž Kek. Prvega je v Sofiji potopil Valerij Božinov, drugega pa v Celju Dimitar Berbatov.

Bolgarija je sicer v kvalifikacijah za velika tekmovanja v zadnjem desetletju praviloma igrala obrobno vlogo, na poti do Rusije pa so bili vsaj na domačem igrišču konkurenčni Franciji, Švedski in Nizozemski. Kvalifikacije je na klopi začel Ivajlo Petev, končal pa Petar Hubčev, ki bo vodil Bolgare tudi v novem ciklusu. Ciper je bil eden od možnih tekmecev iz četrtega jakostnega bobna. Na Cipru se klubski nogomet v novem tisočletju naglo vzpenja, a reprezentanca je na razdeljenem otoku druga pesem. Na veliko tekmovanje se seveda še ni uvrstila, lahko pa v kvalifikacijah včasih pomeša štrene srednjemu nogometnemu razredu. Slovenija, ki jo je vodil Bojan Prašnikar, se je soočila s Ciprčani v kvalifikacijah za EP leta 2004.

Liga A

> skupina A1: Nizozemska, Francija, Nemčija.

> skupina A2: Islandija, Švica, Belgija.

> skupina A3: Poljska, Italija, Portugalska.

> skupina A4: Hrvaška, Anglija, Španija.

Ekipe se bodo merile po dvokrožnem sistemu doma in v gosteh. Prvo mesto iz vsake skupine vodi na zaključni turnir četverice, kjer si bo zmagovalec priigral neposredno vozovnico za EP leta 2020. “Na žreb tako ali tako nimaš vpliva. Ekipe so dobre, primerljive, toda tudi mi nismo slabi. Lahko igramo z vsako od njih. Če nekje tekmuješ, mora biti cilj najvišji, kar je prvo mesto. Vem pa, da ne bo lahko,” je bil kratek in jedrnat v svojih prvih odzivih selektor Tomaž Kavčič, ki bo ognjeni krst na klopi slovenske reprezentance dočakal 23. marca, ko se bo Slovenija v Celovcu v prijateljski tekmi pomerila z Avstrijo. Ker ju žreb ni združil v isto skupino LN, bo Slovenija drugo pregledno tekmo v marčevskem terminu bržkone odigrala s Črno goro.


Najbolj brano