Primorce lani pretresli štirje grozljivi umori

Slovenski policisti so v lanskem letu, vključno z zadnjim dogodkom, ki je prav zadnji dan leta pretresel domačine iz Lučarjevega Kala v okolici Ljubljane, obravnavali največ najhujših kaznivih dejanj (umorov, ubojev in poskusov obeh kaznivih dejanj) v zadnjih petih letih - skupaj jih je bilo 46. Po letu 2010 je bilo krvavih zločinov več le še v letu 2012 - 54. Tudi Primorce je lani pretreslo več umorov, ki so se zgodili na izjemno brutalen način. V treh primerih sta storilca trupla sorodnikov celo obglavila.

Preiskovalce je v  hiši v Lukovcu pričakal grozljiv prizor, v sobah sta ležali obglavljeni trupli. Foto: Leo Caharija
Preiskovalce je v hiši v Lukovcu pričakal grozljiv prizor, v sobah sta ležali obglavljeni trupli. Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA, PRIMORSKA > Do še pred nekaj dnevi so policisti v črno statistiko zabeležili 15 umorov in šest poskusov umorov ter devet ubojev in 15 poskusov teh kaznivih dejanj. Skupno so obravnavali torej 45 kaznivih dejanj. Zadnji dan lanskega leta pa so ljubljanski kriminalisti preiskovali še en primer uboja. 30-letni bosanski državljan naj bi v kraju Lučarjev Kal pri Ivančni Gorici z nožem zabodel 57-letnega domačina.

Sorodnikom se 57-letnik ni že več dni oglašal na telefon, zato jih je skrbelo zanj. Policiste so prosili, da z njimi vstopijo v hišo, v kuhinji pa so ga nato našli mrtvega v luži krvi. V hiši je bil tudi osumljenec, za katerega je preiskovalni sodnik v torek odredil pripor. Po nekaterih informacijah sta se moška sprla že v petek, osumljeni naj bi 57-letnika, ki ga je vzel v svojo hišo, večkrat zabodel v vrat.

Na severnem Primorskem poskus uboja

Na severnem Primorskem lani policisti niso preiskovali nobenega uboja ali umora. Obravnavali so skupno 59 kaznivih dejanj zoper življenje in telo (predlani 41). Tako so obravnavali en poskus uboja, ki se je oktobra zgodil na Ajdovskem, poleg tega pa še pet kaznivih dejanj povzročitve hude telesne poškodbe (predlani sedem), 52 kaznivih dejanj povzročitve lahke poškodbe (predlani 41) in primer ogrožanja z nevarnim predmetom. V letu 2016 so obravnavali tudi en primer poskusa umora ter umor in samomor v Ajdovščini, ko si je storilec na bencinskem servisu Agip, ki je streljal na znanca, sodil sam.

Morijo predvsem znanci, ne partnerji

Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete, ugotavlja, da so storilci najpogosteje napadali z nožem ali drugimi ostrimi predmeti, šele na drugem mestu je bilo strelno orožje. Najpogosteje je storilec znanec žrtve, in ne zakonec ali drugi intimni (tudi bivši) partner, kot velja splošno prepričanje.

Storilci omenjenih kaznivih dejanj so najpogosteje stari od 24 do 35 let, v zadnjih treh letih pa so se tej skupini pridružili še storilci, stari od 34 do 44 let, še ugotavljajo na policiji.

Menegalija je še pojasnil, da so lani policisti obravnavali nekatere primere, ko so storilci žrtve huje poškodovali ali jim po smrti odrezali določene dele telesa, kar gre pripisati tudi psihičnemu stanju, v katerem so bili takrat storilci. To je predstavljalo še dodaten izziv za preiskovalce, pa tudi za zdravstvene ustanove, ki so storilce sprejele.

Po umorih na forenzično psihiatrijo

V bolnišnici so tudi vsi trije storilci, ki so lani morili v Istri in na Krasu. Vsi trije so v enoti forenzične psihiatrije mariborskega kliničnega centra.

Tam je 37-letni Stefan Lango, sredi februarja lani je v Izoli umoril 53-letno Andrejo O., ki mu je ponudila streho nad glavo. V stanovanju jo je zabodel več kot 30-krat, nato pa je truplo zavil v preprogo in ga zvlekel do smetnjakov na Manziolijevem trgu. Na sodišču se je pokesal in si zaželel, da bi lahko čas zavrtel nazaj.

Že pred dogodkom se je zdravil zaradi duševnih motenj, izvedenec pa je tudi na sodišču potrdil, da je Lango dejanje storil v stanju, ko zaradi duševne motnje pod vplivom halucinacij in blodenj, ki so posledica paranoidne shizofrenije, ni mogel razumeti pomena svojega dejanja in ni mogel imeti v oblasti svojega ravnanja. Tožilstvo je zato sodišču predlagalo, da Langu izreče ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja v bolnišnici. Senat mu je ta ukrep izrekel za pet let.

Potolkel in obglavil očeta

V Izoli se je 11. maja lani zgodil še en grozljiv umor. 31-letni Miha Stanič je v domači hiši umoril svojega 59-letnega očeta. Najprej ga je potolkel s kladivom, nato pa ga je z ročno žago obglavil, odrezal pa mu je tudi spolni ud. Izvedenec psihiatrične stroke je na sodišču potrdil, da je bil obdolženi, ki ga na sodišče niso niti pripeljali iz Maribora, duševni bolnik. Že pred leti so mu diagnosticirali paranoidno shizofrenijo. Zaradi bolezni v času kaznivega dejanja ni bil prišteven oziroma ni imel v oblasti svojega ravnanja.

“To bolezen je možno zdraviti, ne pa ozdraviti,” je še povedal izvedenec, ki je iz zdravstvene dokumentacije razbral, da je bil Stanič pred tragedijo že enajstkrat hospitaliziran v psihiatrični bolnišnici. Senat je tudi v tem primeru sledil predlogu tožilke in je za Staniča odredil petletno zdravljenje v psihiatrični bolnišnici. Sodišče v takih primerih vsakega pol leta preveri stanje obdolženega. Sicer pa po prenehanju ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja v bolnišnici o nadaljnjih ukrepih pristojni odločajo na podlagi zakona o duševnem zdravju.

Glavi zažgal v peči

Na sodni postopek pa še čaka 35-letni Marko Abram, ki je marca v vasi Lukovec na Krasu umoril svojo 80-letno staro mamo in 31-letnega brata. Kraševec je 20. marca poklical policiste in povedal, da se je zgodila tragedija. Policiste je pričakal grozljiv prizor, obglavljeni trupli sta bili v dveh sobah, glavi pa so našli v peči centralne kurjave, delno zažgani. Abram je na zaslišanju pri kriminalistih in kasneje pri preiskovalni sodnici priznal, da je umoril staro mamo in brata, govoril pa je o glasovih vsemogočnega, ki jih je slišal v glavi in naj bi ga napeljali k umoroma, pa se jim ni mogel upreti.

Izvedenec psihiatrične stroke je ugotovil, da Abram v času kaznivega dejanja ni bil neprišteven, temveč bistveno zmanjšano prišteven. Državna tožilka je zato proti njemu vložila obtožbo zaradi dveh umorov, ki ju je storil na grozovit način, in ne predloga za obvezno psihiatrično zdravljenje v ustanovi.

Koprsko sodišče je decembra za Abrama že razpisalo predobravnavni narok, vendar obtoženega, ki so ga pripeljali iz mariborske forenzične psihiatrije, sodnica še ni vprašala, ali prizna krivdo za očitano kaznivo dejanje. Izvedencu psihiatrične stroke je odredila dopolnitev izvedenskega mnenja, saj želi najprej izvedeti, ali Abram sploh lahko sodeluje na obravnavi in ali se lahko opredeli glede krivde za očitani kaznivi dejanji. Narok se bo nadaljeval predvidoma konec januarja.

Še poskusa umora in uboja

Na območju koprske policijske uprave so lani poleg omenjenih štirih umorov preiskovali še poskus umora in poskus uboja ter povzročitev smrti iz malomarnosti. Že januarja naj bi državljan Srbije, ki živi v Trstu, na Škofijah zažgal avto in šotor italijanskega državljana, ki je bil takrat v šotoru, a je slišal, da se nekaj dogaja in se je pravočasno rešil. Srb še čaka na začetek sodnega postopka.

Pred kratkim pa se je na sodišču končalo sojenje 27-letnemu Izolanu, ki se je moral zagovarjati zaradi aprilskega poskusa uboja v Izoli. Sodišče ga je zaradi poskusa uboja obsodilo na štiri leta in osem mesecev zapora. Sodba še ni pravnomočna.

Dean Jurič, vodja koprskih kriminalistov, je pred časom v pogovoru o najhujših primerih, ki so jih obravnavali lani, pojasnil, da še nikoli niso tako pogosto obravnavali umorov, pri katerih so imeli storilci psihične težave. “Odkar sem v policiji, se ne spomnim, da bi se na tem območju zgodili umori z obglavljenjem,” je dejal. Dodal je, da je preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj za policiste stresno, še posebej to velja v primerih, ko je na kraju zločina ogromno krvi, ko so trupla obglavljena ali so tam tudi deli oskrunjenega trupla.

V takih primerih policistom, ki so bili izpostavljeni hujšim psihičnim obremenitvam (pa tudi njihovim svojcem) zagotavljajo ustrezno strokovno pomoč.


Najbolj brano