Neskončni apetiti

Danes, pet dni pred napovedano opozorilno gasilsko stavko, bo sindikat poklicnih gasilcev z ministrico za obrambo podpisal stavkovni sporazum in aneks h kolektivni pogodbi. Tako naj bi končno odpravili plačne anomalije pri operativnih gasilcih, uredili položajni dodatek in dodatek za stalnost. Ne gre za visoke zneske, saj že sicer plače v razredih, ki jih “zasedajo” gasilci, niso visoke. Pravzaprav so v družbenem kontekstu njihovega dela sramotno nizke. Ampak to je že druga zgodba, znana kot plačni sistem v javnem sektorju, ki že leta kaže luknje na vseh koncih.

Seveda so se takoj, ko je bilo znano, da bo vlada po dolgotrajnih pogajanjih in predstavljenih argumentih ugodila gasilcem, oglasili še cariniki, pazniki in vojaki. Še pred iztekom lanskega leta so se odzvali policisti, ki so sicer po dolgotrajni stavki spomladi leta 2016 dosegli svoje, in zagrozili z novo stavko. To so napovedali tudi šolniki in še vrsta drugih sindikatov. In samo vprašanje časa je, kdaj bodo zdravniki (spet) ugotovili, da so se plačna razmerja porušila, čeprav so od vlade iztržili največ.

In kakšen je razlog za neskončne apetite vseh, ki sodijo v javni sektor? V prvi vrsti gospodarska rast, s katero se vlada izjemno rada hvali, od te rasti pa imajo še najmanj v gospodarstvu. Tam ni kakšnih velikih pogajanj in nenehnih zahtev po plačnih usklajevanjih. Vsaka pametna družba namreč presežek denarja vloži v razvoj in dolgoročno stabilnost.

Se v sindikatih javnega sektorja kdaj vprašajo, kam vodi miselnost, da lahko potrošimo več, kot imamo? Žal takšno prepričanje pogosto spodbuja prav država z novimi in novimi zaposlitvami, ki ne prinašajo nobene dodane vrednosti. Za trenutno vlado je prepozno, da bi zagrizla v projekt novega plačnega sistema, ki bi upošteval tudi specifike posameznih poklicev. Ena od prihodnjih bo morala to storiti. Sicer bodo nezadovoljni sindikati vedno znova izmenično terjali enako ali več, kot so dosegli “tisti drugi”.


Preberite še


Najbolj brano