Uprava Luke brez Luke

Dimitrij Zadel je stopil v čevlje predsednika uprave Luke Koper. To so veliki čevlji - na spolzkih tleh. Korelič, Babič, Časar, Veselko, Brank, Mišič, Novak, Matić. Sedem uprav se je v Luki zamenjalo samo v 12 letih po Koreliču.

Ob prizadevanjih za odstavitev Matićeve uprave, ki smo jim bili priča kar dolgo obdobje, se je marsikdo že velikokrat vprašal, kdo bi v takšnih okoliščinah sploh še hotel sprejeti mesto predsednika uprave Luke Koper. Še posebej ko je Andrej Božič iz Steklarne Hrastnik, za mnoge čislan menedžer, razkril, zakaj je zavrnil povabilo v upravo Luke: ker si pri vodenju podjetja ne dovoli prišepetovalcev, ki so škodljivi za podjetje, in zato v Luki trenutno ni pogojev za njegov način dela. Težke besede. Tudi Matić trdi podobno: menjujejo me, ker se nisem hotel ukloniti interesom večinskega lastnika, ko to niso bili tudi interesi podjetja in vseh delničarjev. Pa ta dva nista edina menedžerja, ki Luko doživljata tako in torej najbrž ni pretirano špekulirati, da je v Luki dobrodošel tisti, ki posluša prišepetovalce.

Kako se bo s tem izzivom spopadel Dimitrij Zadel, ki Luko, kot pravi sam, pozna le iz medijev, bo pokazal čas. Ali pa tudi ne. Volitve se bližajo in, kolikor poznamo spolzka luška tla, ni zelo verjetno, da bo Zadel mandat tudi dokončal.

Prav vse dosedanje vlade so se vtikale v Luko. A samo v času Cerarjeve se je zgodilo, da so nadzorniki zbrisali Luko iz uprave Luke; nihče od treh novih vodilnih ne prihaja iz Luke, vsi so zunanji. Nihče iz Luke v takšnih razmerah preprosto ni hotel stopiti v te čevlje - in to ne preseneča.


Preberite še


Najbolj brano