Smeh, športni duh in novoletne želje

Prireditev Naš športnik je, kot se spodobi za tovrstne dogodke, minila v slavnostnem, a hkrati sproščenem ozračju. Druženje pa je kljub okrnjeni udeležbi nagrajencev doseglo svoj namen.

Dobitniki nagrad Naš športnik 2017 so se postavili pred 
fotografski  objektiv. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Dobitniki nagrad Naš športnik 2017 so se postavili pred fotografski objektiv. Foto: Tomaž Primožič/FPA

HRPELJE > Dejstvo, da se kar nekaj nominirancev ni udeležilo četrtkove prireditve v Kulturnem domu v Hrpeljah, je svojevrstno priznanje za primorski šport na obeh straneh meje. To pomeni, da imajo posamezniki vidne vloge v neizprosni konkurenci mednarodnih športnih aren, kjer si klubske in reprezentančne obveznosti tudi ob prelomu leta podajajo roke. Eden od zlatih košarkarskih junakov Aleksej Nikolić je v dresu nemškega Bamberga v evroligi sinoči gostoval v nepozabnem Carigradu, Borut Mačkovšek se v Zrečah z rokometno reprezentanco pripravlja, da bi nam na bližnjem evropskem prvenstvu na Hrvaškem spet pričaral trenutke veselja, alpska smučarka Ana Bucik si je na tekmah svetovnega pokala v avstrijskem Lienzu poskušala pripraviti čim lepšo popotnico za olimpijske igre, ki se bodo v Južni Koreji začele čez poldrugi mesec ...

Na odru za nagrajence so manjkajoče zamenjali starši ali sorodniki, a s tem prireditev ni izgubila pristnosti. Nasprotno. S pogledi iz različnih zornih kotov je še pridobila na pestrosti. Neredko dogajanje okrog športnih junakov bližnji podoživljajo še bolj čustveno kot sami akterji. Seveda je treba zanimive odgovore za prireditev, ki se odvija v živo, tudi znati izzvati z vprašanji, v katerih se prepletata poznavanje športa in športnih (p)osebnosti s sproščenim voditeljskim pristopom. Iztok Novak Easy je dogajanje po uvodnem nagovoru županje občine Hrpelje-Kozina Saše Likavec Svetelšek izpeljal jedrnato.

Prostor in besedo so na nevsiljiv način brez nepotrebnih mašil in zaigranega humorja dobili športniki in podeljevalci, ki so, kot se za Hrpelje spodobi, prišli iz rokometnih logov. Še enkrat več se je izkazalo, kako je manj lahko tudi več. Recept s tremi primernimi glasbenimi vložki ob treh kompletih nagrad bi lahko bil vodilo spremljevalnega programa tudi za prihodnje prireditve. Športniki sicer svoje najboljše predstave kažejo na igriščih, a bistrost, iskrivost in spretnost se neredko zrcalijo tudi za govorniškim odrom. Mojster bele žogice Bojan Tokić v dobrem in slabem postreže s sočnimi izjavami. Tudi v Hrpeljah se ni izneveril tradiciji. Ko ga je voditelj pobaral, če bo zdržal še do olimpijskih iger v Tokiu, mu je 37-letni Tokić odvrnil: “Tako kot se žensk ne sprašuje za leta se tudi pri športnikih ne spodobijo vprašanja o koncu kariere.”

Še marsikatera izjava bi lahko kandidirala za misel dneva. Izvedeli smo, da se rokometašice na igrišču mimogrede prelevijo v poredna dekleta, ki koristijo tudi nešportne prijeme. ”Kateri so najbolj podli udarci? Tisti od zadaj: ščipanje, porivanje,” je povedala članica ajdovskega Mlinotesta Špela Ferfolja. Seveda je v četrtek v Hrpeljah prevladoval športni duh. Temu je namenjena tudi posebna nagrada, ki jo je podelila gimnastična in športna legenda Miro Cerar. Nemara je še najbolje iztekajoče se leto 2017 primorskega športa zaobjel Uroš Rapotec: ”Primorski športniki smo lahko ponosni na rezultate, ki jih dosegamo. Čestitam vsem. V novem letu pa vsem skupaj želim, da bi dedek Mraz prinesel predvsem zdravje,” je povedal poškodovani kapetan koprskih rokometašev Uroš Rapotec. Voščilo primorskemu športu je torej jasno in glasno: Srečno in zdravo v letu 2018!


Najbolj brano