Notranji minister: Hrvaška se bo odzvala na vsako kršitev mejne črte

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je danes v Zagrebu povedal, da hrvaška policija ne izvaja nobenih posebnih ukrepov v zvezi z današnjim iztekom šestmesečnega roka za pripravo implementacije arbitražne sodbe. Poudaril je, da se bodo hrvaški policisti odzvali na vsako kršitev obstoječe mejne črte med Hrvaško in Slovenijo.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

ZAGREB > Božinović je izrazil upanje, da ne bo nobenih enostranskih slovenskih potez, ki bi kršile obstoječi režim na hrvaško-slovenski meji.

"Kot notranje ministrstvo smo usmerjeni in osredotočeni na svojo z zakonom določeno nalogo. To je zaščita hrvaške integritete, suverenosti in interesov. Konkretno v Piranskem zalivu to pomeni tudi zaščito interesov hrvaških ribičev," je Božinović povedal na novinarski konferenci, ki je bila posvečena uvedbi nove storitve e-potni list. Dodal je, da vsi opravljajo svoje delo kot doslej in da bo tako tudi v prihodnje.

Slovenska policija bo ob sobotni uveljavitvi arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško v Piranskem zalivu še naprej, tako kot do sedaj, izvajala naloge v območju slovenskega morja. Pri tem bo dosledno evidentirala in dokumentirala kršitve, v letu 2018 pa bo lahko stopnjevala svoje ukrepe, so danes povedali na generalni policijski upravi. Po sprejetju vseh zakonskih in podzakonskih podlag po koncu letošnjega leta bo namreč policija lahko še stopnjevala svoje ukrepe v skladu z veljavnimi zakoni in ne bo več zgolj opozarjala na prekrške. Pri tem bo še pomembnejše sodelovanje in koordinacija vseh pristojnih služb na morju, so poudarili. Dodali so, da pa policija ni pristojna za sankcioniranje prekrškov s področja nedovoljenega ribolova. Od objave sodbe arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško do 25. decembra je policija obravnavala skupaj 1122 dogodkov - mejnih incidentov na morju, v katerih je bilo udeleženih 1658 hrvaških plovil, od tega 956 hrvaških ribiških plovil.

Zanikal je navedbe nekaterih hrvaških medijev, da je policija na srečanju z ribiči v četrtek v Umagu svetovala ribičem, naj ne izzivajo in ne plujejo do mejne črte v Piranskem zalivu.

Predstavil je tudi postopke hrvaške policije v primeru kršitve državne meje. Dejal je, da hrvaški policisti opozorijo na kršitev meje, nakar vsakogar, ki je nelegalno vstopil na Hrvaško, vrnejo čez mejo.

Pojasnil je tudi današnje bližnje srečanje slovenske policije ter hrvaških policistov in ribičev, ki se je po njegovih besedah zgodilo okrog 6.30 v Piranskem zalivu.

"Hrvaške policijske ladje so bile ob hrvaških ribiških ladjah. Priplula je slovenska policijska ladja, ki je vstopila v hrvaško teritorialno morje. Po opozorilu, da je v hrvaškem morju, je slovenska ladja zapustila hrvaško teritorialno morje, hrvaški policisti in ribiči pa so ostali tam, kjer so bili," je opisal Božinović. Dodal je, da tega ne bi označil za "nov incident", ker so se podobni dogodki v Piranskem zalivu že zgodili.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če slovenska policija po opozorilu ne bo zapustila hrvaškega ozemlja, je odgovoril, da gre za hipotetično vprašanje, in poudaril, da še ni bilo primera, da nekdo ne bi poslušal opozoril hrvaške policije. Dodal je, da je hrvaška policija pripravljena v vsakem trenutku posredovati v skladu s hrvaškimi zakoni.

Izjavil je, da ni nobenih okrepljenih policijskih enot v Piranskem zalivu. Kot je dejal, je policija mobilna, posebej pa pomorska policija, ki pluje v in iz Piranskega zaliva. Ob tem ni želel razkriti, koliko hrvaških policistov je ob morski meji s Slovenijo, temveč je dejal, da "imajo vedno zadostno število policijskih sil na katerikoli meji".


Najbolj brano