V novi številki Primorskih novic preberite

Za jutrišnji odpoklic uprave Luke, Draga Matića, Andraža Novaka in Irene Vincek, je vse pripravljeno. SDH je danes na skupščini delničarjev po pričakovanjih izglasoval nezaupnico upravi. Nadzorniki pa so si pri inštitutu za primerjalno pravo pri ljubljanski pravni fakulteti naročili še pravno mnenje, ki po besedah nadzornika Uroša Ilića ugotavlja, da je model sodelovanja z IPS, ki ga v Luki uporabljajo že več kot 20 let, nezakonit. To nakazuje, da bi upravo utegnili razrešiti krivdno in da ne bo dobila ponudbe nove zaposlitve v podjetju.

SDH je danes na skupščini  delničarjev po pričakovanjih 
izglasoval  nezaupnico upravi. Foto: Tomaž Primožič/FPA
SDH je danes na skupščini delničarjev po pričakovanjih izglasoval nezaupnico upravi. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Krajani: To je naša stvar

Izmed petih prebivalcev zaselkov levega brega Dragonje, ki bodo po razsodbi arbitražnega sodišča sprejeli vladno ponudbo in se preselili v Slovenijo, se nihče ne želi javno izpostaviti. Predsednik Krajevne skupnosti Sečovlje Denis Fakin upravičencem svetuje, naj sprejmejo vladno roko, saj je ponudba “več kot fer”.Voda zalivala hiše in ceste

Za mnoge prebivalce bistriške občine, predvsem pa za gasilci je bila noč s srede na četrtek zelo naporna. Reka je prestopila bregove in zalivala nižje ležeče dele nekaterih stavb. Najhuje je bilo v Rečici, Trpčanah, na Topolcu, Dolnji Bitnji in v Ilirski Bistrici, kjer je voda zalila tudi prostore trgovine in zdravstvenega doma

Prvojanuarsko kopanje da, a z več varnosti

Ljubitelji adrenalina, norčij in ostali pogumneži tudi letos ne bodo ostali brez novoletnega skoka v morje. Kljub težavam pri letošnji izvedbi te prireditve, ko se je eden od lesenih pomolov pod težo obiskovalcev pričel vdirati, bo Portorož v ponedeljek spet gostitelj odmevnega dogodka.

V OMV ne vedo nič o občinskih načrtih z njihovimi parcelami

Koprski občinski svet je pred kratkim sprejel odlok o začasnih ukrepih za zavarovanje urejanja prostora na zemljiščih pri bencinskem servisu ob hitri cesti, nasproti športnega parka Bonifika. S tem je občina družbi OMV Slovenija, ki je lastnica pretežnega dela parcel na tem območju, po vsej verjetnosti prekrižala načrte, saj so v prihodnjih štirih letih na tem predelu prepovedani parcelacija, prodaja in gradbeni posegi.

Občina Divača prodaja manjša stanovanja

Na nedavni javni dražbi je divaška občina prodajala štiri manjša stanovanja in dve stavbni zemljišči, a povpraševanju navkljub je prodala le 613 kvadratnih metrov zazidljivo zemljišče v bližini Gabrovega naselja. Stanovanja bodo ponovno naprodaj čez nekaj mesecev.

Na zimsko čofotanje kmalu ne bo več treba k sosedom

500 in slabih 30 kvadratnih metrov. Toliko naj bi merili predvideni novi plavalni površini, ki naj bi ju v Novi Gorici začeli urejati čez nekaj mesecev - če se bo vse dobro izšlo. Gre kajpak za pokriti bazen, ki ga občina namera zgraditi tik ob zdajšnjem poletnem. Novogoričanom, ki si želijo plavati pozimi, tako ne bo treba čez mejo v Gorico ali dlje.

Pogojne kazni zaradi poslov z zaščitenimi dateljni

Pred sodnika novogoriškega okrožnega sodišča je pred dnevi sedlo šest Istranov, ki jim je koprsko tožilstvo očitalo nezakonite posle z zaščitenimi dateljni. Krivdo so priznali Aleš Mesarec, Viljem Prgonjić, Darinka Matjaž, Aleksander Godina in Loredana Černigoj, Marjan Škorjanec pa je zanikal očitke, zato bo svojo nedolžnost dokazoval na sojenju.

Podzemni everest pod Škocjanom

Oblekli so stare hrapave hlače, belo srajco, jopič z vonjem po naftalinu. Si nadeli stare gojzarje, zavezane s vrvjo, na glavo poveznili prevelik klobuk in nanj privezali svečo. Pljunili so v roke in po strmih stezah proti vhodu v jamo nesli leseno korito, ki so ga uporabljali pri klanju prašiča. Vanj so naložili še nekaj vrvnih lestev, baklo, lanterno. Tako so se na raziskave pripravljali v drugi polovici 19. stoletja, in tako so izkušeni jamarji ponovili pred nekaj meseci, ko so želeli podoživeti občutke in trud pionirjev raziskav v Škocjanskih jamah. Njihove dosežke bi radi postavili na vrh seznama največjih raziskovalnih dosežkov na svetu.


Najbolj brano