Timske zmage

Primorski šport v prvem poolimpijskem letu ni postavljal novih mejnikov, čeprav je vseeno pustil sled tudi na mednarodnem prizorišču. Kolajne košarkarjev, rokometašev, namiznoteniških igralcev in kajakašic na mirnih vodah z največjih tekmovanj so dosežki, ki so bili tudi vodilo pri izboru najboljših na Primorskem. Te smo predstavniki primorskih medijskih hiš razglasili danes v Hrpeljah, kraju, kjer so se pred 24 leti lahko ponašali z najboljšo ekipo na Primorskem po izboru, ki je živ že 43 let.

Izbor vsako leto prinaša nove posebnosti, v zadnjem obdobju pa imena najboljših potrjujejo, da je v vrhunskem športu tudi v posameznih disciplinah za uspeh ključen moštveni duh. Ta je letos na najvišjo zmagovalno stopničko povzdignil kajakašici na mirnih vodah Špelo Ponomarenko Janić in Anjo Osterman, košarkarja Alekseja Nikolića ter nogometaše Gorice. Brez timskega dela se primorski šport ne bi mogel ponašati niti s koprsko teniško igralko Andrejo Klepač, ki zadnja leta žanje vrhunske dosežke na svetovni ravni med dvojicami v eni najprestižnejših športnih panogah. Mimogrede, Klepačeva je bila najboljša v izboru že pred 17 leti. Nase je s prodorom na mednarodno prizorišče opozarjala že kot rosna najstnica, danes pa niti z odmevnimi dosežki pri članicah ne more prav na vrh primorskega izbora, ki je rezerviran za odličja s svetovnih in evropskih prvenstev.

Ta podatek pove, da so na Primorskem doma izvrstne ekipe ter posameznice in posamezniki, ki jih ceni in upošteva tudi mednarodna konkurenca. V timsko delo pa sodijo tudi strokovnjaki z raznih področij. Danes so še najbolj želeni deli timov donatorji in pokrovitelji, brez katerih letvice kakovosti ne bi bilo mogoče dvigati iz leta v leto. Ker je šport velik globalni biznis, smo lahko ponosni na športnike, ki svojo uveljavitev iščejo v bolj stimulativnih okoljih, čeprav na tujem. Ker jim tamkajšnji timi lahko enostavno omogočijo več.


Preberite še


Najbolj brano