Na festivalu Boff tudi Ivica Kostelić

Od danes do sobote bo v okviru festivala športnih filmov Boff na ogled 26 filmov. Atrakcija se obeta z obiskom smučarske legende Ivice Kostelića, ki bo skupaj s sopotnikom Mihom Podgornikom v petek ob 20. uri predstavil avanturo na Grenlandiji.

Ivica Kostelić Foto: Simon Maljevac
Ivica Kostelić Foto: Simon Maljevac

BOVEC > Sporočilo festivala Boff je vsako leto enako: šport in sonaravno bivanje, varovanje narave je dragoceno v današnjem času. Festival Boff vabi v Bovec na različne možnosti za športe v naravi, poleg tega pa na pogovor, kako bi planet čim bolje obvarovali.

“Gore, voda, divjina, avantura, kolesa, letenje. To je oris tem, ki se prepletajo v filmih festivala že od vsega začetka, od kratkih do najdaljših. Tudi tokrat bo tako,” pojasnjuje odgovoren za stike z javnostjo Andrej Dekleva. Večina filmov, dolgih in kratkih, je posvečenih podvigom v naravi, nekaj se jih osredotoča na naravo samo.

Kot pravijo organizatorji, je med najrazličnejšimi filmi tuje produkcije vedno težko in nehvaležno izpostavljati posamezne. Zato omenjajo samo tiste, ki imajo spremstvo glavnega akterja. Na letošnjem festivalu je to plezalski in alpinistični čudežni deček iz Avstrije David Lam. V živo bo v petek ob 22. uri predstavil in zastopal film Annapurna 3 – Nepreplezano.

Četrtkova večerna predavanja z začetkom ob 18. uri bo odprl slikar gorskega sveta Danilo Cedilnik - Den, Nadaljeval bo švicarski športni umetnikSimon Charrière in zaključil Aljaž Verdev, ki se je potikal po zimskem Jukonu. Svoje zgodbe bodo predstavili Aljaž Verdev, ki bo pripovedoval o potovanjih po Aljaski, Jukonu, Britanski Kolumbiji.

Petkovo delavnico namenjajo izpopolnjevanju s fotografskim aparatom, sobotna bo nadgrajevala znanje tekačev na smučeh. Petkov Ladies Night je namenjen podvigom, ki so jih opravile ženske. Predstavilo se bo več avtoric. Zaključila ga bo projekcija filma Zadnji ledeni lovci avtorjev Breceljnika in Rožleta Bregarja. Med filmi so štirje in še en britanski, ki so bili posneti v Sloveniji. Na ogled bodo v kratkem.

Na delavnicah, ki se začenjajo zjutraj, bodo v petek obiskovalci spoznavali male skrivnosti velikih mojstrov fotografiranja s telefonom, zunaj smučišč. Vse tri dni festivala bo ob 14. uri organiziran izlet v jamo Srnico.

“Letos bo festival izjemoma potekal brez strokovne žirije, podelili pa bomo dve nagradi po izbiri občinstva - eno najboljšemu filmu festivala in drugo najboljšemu domačemu filmu,“ novost pojasnjujejo organizatorji.

Podroben spored filmov, predavanj in delavnic je na voljo na strani boff.si, tam je mogoča tudi rezervacija vstopnic. Glavni pokrovitelj je že vrsto let Občina Bovec. Ko je pred leti grozila ukinitev festivala, se je za ohranitev posebej zavzel župan Valter Mlekuž. Ob tem, da za vsakoletno izvedbo Občina zagotavlja brezplačni najem prostorov v Stergulčevi hiši in Kulturnem domu Bovec, namenja tudi proračunski denar. Lani je pomagala s 6000 evri, letos bo enako vsoto namenila prek zavoda za turizem dolina Soče.

Projekcije filmov se začenjajo ob 17. uri. Letos so zopet na voljo abonmajske vstopnice za vse tri dni festivala, tudi v paketih z vozovnicami za smučišče Kanin - Sella Nevea.

V teh dneh na italijanskem smučišču dežuje, na kaninskem sneži.

Vreme v teh dneh obiskovalcem festivala sicer ni naklonjeno, dežuje v dolini, na Kaninu pa sneži. Zaradi deževnega vremena tudi sankaških prog niso uspeli narediti.


Najbolj brano