Dan in pika s Katjo in Lili

Po dobrih treh mesecih se je aktualno informativna oddaja Dan., ki jo v poznopopoldanskem terminu v živo predvajajo na Planet TV, že dodobra uveljavila pri televizijskih gledalcih.

Katja Tratnik in Lili Žagar, voditeljici oddaje Dan.
Katja Tratnik in Lili Žagar, voditeljici oddaje Dan. 

Nemalo zaslug za to imata tudi njeni voditeljici Katja Tratnik in Lili Žagar. Tik pred božičnimi prazniki sta nama odgovorili na nekaj vprašanj.

> Katja Tratnik, poznali smo vas kot odlično voditeljico oddaje Dobro jutro na TV Slovenija. Je bil skok v nekoliko drugačne vode težak?

“Ne, sploh ne. Verjetno je res prišel čas za menjavo okolja, ki je prineslo novo energijo in nove odnose z drugimi ljudmi. Tudi sedaj sem obkrožena z mlajšimi ljudmi, ki me še dodatno napolnijo s pozitivno, svežo energijo. Bistvena razlika med oddajama Dobro jutro in Dan. je v dolžini. Prva traja štiri ure, druga uro in pol, vsebinsko bi pa lahko rekla, da sta si podobni.”

> Je odločitev za zamenjavo TV hiše v vas tlela že dlje časa, ali pa je prišla nenadno?

“Bila je nenadna in povezana z izgorelostjo. V resnici me je telo na to opozarjalo že dlje časa. Pri tem nisem osamljen primer, tako je verjetno tudi pri ostalih, ki se soočajo s tem ali pa celo resneje zbolijo. Enostavno sem morala narediti spremembo, čeprav to res ni bila lahka odločitev. Sem lojalen človek, oddajo Dobro jutro in sodelavce sem zelo težko zapustila. A mi zdaj ni žal. Ni me strah sprememb, čeprav dolgo časa potrebujem za določene odločitve, jih pa jemljem kot priložnosti za učenje in spoznavanje novih ljudi. Ko se enkrat odločim, se ne oziram več nazaj, če je bila odločitev prava. Odločila sem se za to pot in po njej bom hodila naprej, dokler pač bom. Nikoli si nisem določila, do kdaj bom delala na televiziji in to delo enostavno obožujem. Še vedno mi je všeč, zato vztrajam. Ko po petih dneh pridem na televizijo, sem neverjetno navdušena, da sem spet nazaj. Po tridesetih letih se še nisem naveličala televizije in še vedno uživam v svojem delu. Zdaj sem res bolj naspana, saj je neverjetna razlika, če namesto ob dveh ponoči, kot sem vstajala prej, dan začneš ob pol šestih. Od nekdaj veliko delam, če ne bi počela tega, bi pa nekaj drugega. Ne predstavljam si, da bi bila vsak dan po 16. uri popoldne doma.”

> Najbrž ste s svojim vodenjem oddaje marsikoga presenetili, v pozitivnem smislu, seveda. Ste sami zadovoljni?

“Se vam zdi, da sem koga presenetila? Saj je moj stil vodenja pravzaprav enak kot na Jutru. Ne predstavljam si, da se človek lahko tako zelo spremeni. Tukaj ne gre za igro oziroma igranje neke vloge, takšna sem. Oddaja mi je všeč, v studiu se počutim dobro, nekako domače, ekipa je fajn, pa še gledalci nam dajejo pozitivne odzive. Zdi se mi, da je ljudem všeč predvsem, da imajo tudi popoldne možnost ogleda česa drugega kot nanizank. Pri izbiri zgodb se ne omejujemo, iščemo takšne s pozitivnim sporočilom, ki bi ga radi delili z našimi gledalci.”

> Kaj bi sami še izboljšali v oddaji?

“Saj veste, kako pravimo … vedno je prostor za izboljšave. Kakšno stvar bomo zagotovo še nadgradili, spremenili, a je za to potreben čas. Morate razumeti, da oddaje na Planet TV ustvarja majhna ekipa ljudi in pač vse naenkrat ne gre. Se pa trudimo, da delamo dobro.”

> Oddaja gre v živo, kot radi rečemo. Je zaradi tega vodenje težje?

“Ne, sploh ne. Vajena sem živih oddaj. Tudi Jutro je potekalo v živo. Rada imam takšen način dela, je več koncentracije ali vznemirjenja, če želite.”

> Sami predlagate teme, ki jih v oddaji obravnavate?

“Oddajo izmenjaje pripravljata Barbara Pance in Urša Penko, ki sta polni idej. Seveda, če se mi zdi neka tema dobra ali se kdo od gostov obrne name, predlagam vsebino.”

> Kakšni ste zasebno, ko ne stojite pred kamero?

“V bistvu takšna kot pred kamero. Ja, ... Po karakterju sem večni optimist. V življenju skušam biti pozitivna, čeprav pridejo tudi dnevi, ko sem zelo mirna in si želim biti sama. A takih trenutkov je malo. Včasih imajo ljudje napačno predstavo o meni, češ, ta je neresna, ker se veliko smejim, hecam. A vse kar delam, delam resno in odgovorno. Svoje delo opravljam skrbno in se nanj dobro pripravim. Če si dobre volje, vse lažje teče, energija je boljša, bolj ustvarjalen si lahko, odnosi med sodelavci so bolj sproščeni. Potem lahko rečeš, da z veseljem hodiš v službo.”

> Kaj najraje počnete v prostem času?

“Odvisno od časa, ki ga imam na voljo. Običajno so to bolj kratkotrajne stvari. Gledam televizijo, grem v gledališče ali kino, berem, spim, dogovorim se s prijatelji, grem peš okoli Brda ali na tekalno stezo, poleti sedim na terasi, vsake toliko dobim popadek za vrtnarjenje. Nimam kakšnih posebnih hobijev.”

> Tudi doma gledate televizijo, katere oddaje?

“Ja, gledam, običajno zvečer. Uf, različno, od filmov do oddaj o živalih, potovanjih, reševanju zločinov. Zdaj še 36. gledam Seks v mestu, če je ravno v tistem trenutku na sporedu. Vem kaj boste rekli, ampak so mi v bistvu punce všeč, ker vendarle dajejo pozitivno sporočilo o prijateljstvu. Kadarkoli je katera od njih potrebovala pomoč, so v bistvu stopile skupaj. No, pa Mr. Big - Živina mi je všeč. Pa še nekaj je, prav nič mi ni potrebno misliti zraven.”

> Želje v novem letu

“Nimam kakšnih posebnih želja, razen seveda tipičnih vsakoletnih novoletnih voščil - zdravje, da bi bila Neja ok in podobno. Če je človek zadovoljen z življenjem, ki ga živi, potem pač nima nekih posebnih želja. Vsaj jaz ne, poleg tega resnično verjamem, da so čas in odločitve, ki jih sprejmeš, stvar prioritet, ki jih posameznik ima v življenju.”

> Lili Žagar, po letu dni ste se vrnili na male ekrane v povsem drugačno oddajo, kot smo vas bili običajno vajeni. Ste imeli ob povabilu za sodelovanje kakšne pomisleke? Ali so vas takoj prepričali?

“Eden od pomislekov je bila vožnja. Živim v Mariboru in štajerska avtocesta ni ravno cesta, po kateri bi se človek z veseljem vozil. Tukaj imam v mislih preobremenjenost s tovornjaki, pogoste prometne nesreče in ogromno zapor na cesti, posledično pa veliko gneče. Drugi pomislek pa je bilo spoznanje, da takrat, ko delam, me ni doma in ne morem biti s svojo družino. Ampak obveznosti smo uspešno uskladili in nimamo večjih težav.”

> So se vaša pričakovanja uresničila?

“Oddaja je v tem kratkem času doživela nekaj manjših sprememb. Na začetku je povsem običajno, da se malo loviš, iščeš najboljši format, minutažo, ki jo posvetiš določeni temi in gostu ... Zdaj smo ujeli ritem, naš format je izoblikovan in po odzivu gledalcev tudi odlično sprejet. Zadovoljna sem s tem, kaj nam je v tako kratkem času uspelo. Našli smo svoje mesto v našem televizijskem prostoru in veselim se novih izzivov v prihodnje.”

> Najbrž ste s svojim vodenjem oddaje marsikoga presenetili, v pozitivnem smislu, seveda. Ste sami zadovoljni?

“Sam sebe človek težko ocenjuje, ampak v oddaji se počutim sproščeno in domače. V studiu uživam in to je najpomembneje. Zdi se mi, da mi je od vseh oddaj, ki sem jih delala do zdaj, ta najbolj pisana na kožo.”

> Kaj bi sami še izboljšali v oddaji?

“Oddajo ustvarja krasna in zagnana ekipa, ki se vsak dan trudi, da gledalcem ponudimo nekaj novega. Z večjo ekipo, z večjim številom novinarjev, bi lahko naredili še več. Ampak vsega ne moremo narediti čez noč.”

> Oddaja gre v živo. Je zaradi tega vodenje težje?

“Ne, ko si v studiu, je vseeno, ali gre oddaja v živo ali ne. V obeh primerih se potrudiš po svojih najboljših močeh.”

> Sami predlagate teme, ki jih v oddaji obravnavate?

“Teme izbirata v glavnem dnevni urednici, ki jima gre to odlično od rok. Če se mi porodi kakšna ideja ali pa predlog za gosta, jima to predlagam.”

> Kdo je Lili Žagar zasebno, ko ne stoji pred kamero?

“Preprosta in skromna punca, ki živi življenje daleč od televizijskih žarometov. Svoj čas najraje preživim z ljudmi, ki jih imam rada in so mi blizu.”

> Kaj najraje počnete v prostem času?

“Najraje sem s svojo družino. Rada spijem svojo kavo v miru. Rada poklepetam z ljudmi, ki jih imam rada.”

> Tudi doma gledate televizijo, katere oddaje?

“Načrtno gledam televizijo zelo malo. Če že, potem si največkrat na Netflixu ali pa HBO On Demand izberem kakšno serijo in jo pogledam.”

> Kako si polnite baterije?

“Najraje s kakšno dodatno urico spanja ob vikendih, branjem knjige, aktivnem preživljanju časa z družino.”

> Želje v novem letu?

“Želim si samo zdravja. Zase in svoje drage. Na vse ostalo lahko vplivam in spremenim, če se dovolj potrudim.”


Najbolj brano