Sindikat upokojencev vlado poziva k ukrepanju na področju socialne politike

V Sindikatu upokojencev Slovenije ugotavljajo, da so bili starejši oz. upokojenci tudi v iztekajočem se letu potisnjeni na rob preživetja. V odprtem pismu so izpostavili željo, da vladna ekipa do konca mandata naredi nekaj več na področju socialne politike, kar bi pomenilo celovito ukrepanje, "ne le deljenje predvolilnih bonbončkov nekaterim".

V Sindikatu upokojencev Slovenije menijo, da  bi minimalna 
plača morala znašati najmanj 700 evrov neto. Foto: Leo Caharija
V Sindikatu upokojencev Slovenije menijo, da bi minimalna plača morala znašati najmanj 700 evrov neto. Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > V republiškem odboru Sindikata upokojencev Slovenije ocenjujejo, da se na njihovih hrbtih, "na hrbtih prejemnikov socialnovarstvenih pomoči, minimalne plače", v največji meri udejanja fiskalno pravilo in nadaljuje varčevalna politika.

"Mnogi prebivalci bodo ob koncu leta deležni trinajste plače, povišanja plač. Prav je tako, saj so v naši državi plače nizke, nedostojno nizka je minimalna plača, ki ne dosega niti praga revščine. Tudi upokojenci si zaslužimo kakšen priboljšek ob novem letu, ali ne?" sprašujejo v odprtem pismu premierju Miru Cerarju in ministrski ekipi.

Spomnili so na podatke o revščini med starejšimi, na težave v zdravstvenem sistemu in v domovih za starejše, "kjer marsikje ni poskrbljeno za dostojno oskrbo in se zato za nadzor organizira civilna družba". Kot so pojasnili, negovalnih bolnišnic skorajda nimamo, storitve pomoči na domu so še v povojih. "Na naše pozive, da je treba upokojencem vrniti, kar jim je bilo vzeto s politiko varčevanja in zaradi neusklajevanja pokojnin, nismo dobili ustreznega odziva," so navedli v sindikatu.

Predvidena dvojna uskladitev pokojnin v letu 2018 je po njihovih ocenah le droben korak in bi za zagotovitev izboljšanja socialnega položaja starejših morali narediti veliko več. "Ljudje s 500 evri, kolikor po novem znaša najnižja starostna pokojnina za 40 let dela, res niso bogati. Ta znesek je še vedno krepko pod pragom revščine. Revščina je v naši državi pogojena zlasti z nizkimi plačami, s prenizko minimalno plačo, ki je pod pragom revščine," so opozorili in še ocenili, da bi minimalna plača morala znašati najmanj 700 evrov neto.

Da v vladi ni posluha za prebivalce z nizkimi plačami, pokojninami, socialnimi pomočmi, po njihovem mnenju kaže tudi dejstvo, "da so predlagane rešitve v zakonu o dolgotrajni oskrbi in zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju bolj v prid bogatih in kapitala". "Ali je res ministrstvo za finance edini vladar v naši državi," sprašujejo. Želijo, da predsednik vlade s svojo ministrsko ekipo ob koncu leta razmisli, ali z rešitvami, ki jih predlagajo, sledijo udejanjanju načel socialne države.


Najbolj brano