Severni tečaj in Sredozemlje sta si te dni zelo blizu

Ponedeljkov ciklon je bil po pričakovanjih precej drugačen od sobotnega. Prinesel je silovito odjugo in naenkrat smo se znašli v povsem drugačnih vremenskih razmerah kot v preteklih dneh.

V ponedeljek je bil večji del Evrope en sam in velik oblak.
V ponedeljek je bil večji del Evrope en sam in velik oblak. 

PRIMORSKA > Ob močnih južnih vetrovih so temperature v ponedeljek občutno poskočile. Ob dotoku zelo vlažnega sredozemskega zraka so se pojavljale pogoste in močne padavine. Količina dežja - prehodno je snežilo le višje v gorah - je bila skoraj povsod velika. Zaradi dežja, močnega vetra, izrazite odjuge in hkratnega taljenja snega so, kot smo brali in videli, marsikje v državi, pa tudi v sosednji Furlaniji Julijski krajini ter marsikje na italijanskem polotoku, nastale velike težave.

Spust mrzlega in vzpon toplejšega zraka

Dejansko je šlo za precej skromne sinoptične spremembe, ki pa so povzročile izrazite posledice. Višinska dolina s polarnim zrakom, ki je dosegla naše kraje v noči na soboto, se je namreč nekoliko pomaknila proti jugozahodu, kjer se je poglabljala. Najhladnejši zrak se je torej oddaljil od naših krajev, ob poglobitvi pa je iznad severne Afrike začel izpodrivati proti nekaterim predelom severnega Sredozemlja topel zrak, ki je dosegel tudi naše območje.

Ponedeljkov satelitski posnetek (na sliki) je bil precej neobičajen; nad večjim delom Evrope je bil en sam in velik oblak, a s pomembno razliko, da se je v njegovi zahodni polovici spuščal mrzel severni zrak, medtem ko se je v vzhodni vzpenjal toplejši sredozemski. Severni tečaj in Sredozemlje sta si bila na neki način zelo blizu. Temperaturne razlike med eno in drugo zračno maso so bile velike in so v večini presegale 15 stopinj Celzija. Temu primerno je bilo zlasti v prizemnih slojih tudi vremensko dogajanje. Po izraziti ohladitvi se je naenkrat pojavila izrazita otoplitev.

V 24 urah segretje v višinah za deset stopinj Celzija

Radiosonda iz Rivolta v sosednji Furlaniji Julijski krajini je v soboto opoldne na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila -5,3 stopinje Celzija, v torek opolnoči pa +6,4 stopinje Celzija. Zrak v višinah se je torej v 60 urah segrel za 11,7 stopinje Celzija. Samo med nedeljo in ponedeljkom, v 24 urah, pa se je ozračje segrelo za skoraj deset stopinj Celzija.

Količine padavin so bile velike, toda ne smemo pozabiti, da je marsikje močno in vztrajno deževalo že od petka, torej štiri dni zapored. Ponekod je v štirih dneh do vključno ponedeljka že padlo več kot 150 litrov dežja na kvadratni meter, kar je občutno več od običajnega mesečnega povprečja. Temu je treba dodati še torkove in včerajšnje padavine, tako da se naglo približujemo 200 litrom dežja na kvadratni meter. Občasne padavine pa se bodo še pojavljale do vključno sobote. Šlo bo torej za enega med najbolj deževnimi decembri, ki je bil vsaj v svojem prvem delu tudi neobičajno mrzel.

Kaj pa v gorah? Ničta izoterma se je ob odjugi dvignila na višino 2286 metrov, pod nadmorsko višino 1800 metrov se je sneg prehodno spremenil v dež, nato se je zlasti včeraj meja sneženja spet spustila.

Sneg do nižin?

Včeraj se je najhladnejši zrak prehodno spet nekoliko približal našim krajem. Danes in deloma jutri se bo ob prihodu novega globokega ciklona delno oddaljil, nato pa se bo ob novem impulzu severnega zraka od jutrišnjih popoldanskih ur spet poglabljal. Novo poslabšanje, ki se bo začelo jutri zvečer oziroma v noči na soboto, bo nekoliko podobno kot minulo soboto, a bo predvidoma potekalo ob malce višjih temperaturah. Vseeno pa ni izključeno, da se bo dež v drugem delu poslabšanja spremenil v sneg tudi v nekaterih nižjih predelih.

V nedeljo izboljšanje

Danes bo oblačno z občasnimi padavinami. Zapihal bo jugozahodnik. Spet bo nekoliko topleje. Meja sneženja se bo dvignila nad 1000 metrov. Jutri bo večji del dneva prevladovalo podobno vreme, zvečer in v noči na soboto se bodo padavine nekoliko okrepile in veter bo obrnil od severovzhoda. Zapihala bo burja, ozračje pa se bo ohlajalo. Meja sneženja se bo lahko ponekod spustila do nižin.

V soboto čez dan se bo vreme izboljšalo, v nedeljo bo v glavnem delno jasno in za ta čas mrzlo.


Najbolj brano