V pol ure na vrh Kanina

V minulih dneh so delavci Sončnega Kanina s pomočjo strokovnjakov iz Pome uredili vse potrebno za povečanje potovalne hitrosti kaninske gondolske žičnice. Konec tedna in nato vso zimo bo vzpon na smučišče trajal 30 minut, kar pomeni, da se bo vožnja skrajšala za 15 minut.

Z zamenjavo jermenic se hitrost gondolske žičnice povečuje.  Foto: Občina Bovec
Z zamenjavo jermenic se hitrost gondolske žičnice povečuje.  Foto: Občina Bovec

KANIN > “Delati smo začeli minuli torek, do sobote smo namestili nove jermenice za vse tri odseke žičnice. V ponedeljek smo sistem uspešno testirali,” pojasnjuje direktor sončnega Kanina Marijan Skornišek. Pred dnevi so predstavniki zavoda za gradbeništvo že opravljali tudi strokovno tehnični pregled.

Zaradi slabega vremena s sneženjem žičnica minuli konec tedna ni obratovala. Snežna odeja se je odebelila za pol metra, tako da je zdaj debela poldrugi meter. “Snega je dovolj za obratovanje smučarskih prog do sredine proge Skripi. Je pa snežna meja visoko, približno dva tisoč metrov, zato smučanje do C postaje ni možno,” pravi Skornišek.

Upa da bodo vsaj zgornji del smučišča v soboto odprli tudi v centru Sella Nevea. Kot pravi, so se z italijanskimi kolegi o tem pogovarjali, potrditve pa še nimajo. Če bodo odprli, bosta delovali sedežnica Gilberti in povezovalna nihalka do Prevale. V teh dneh so začeli zasneževati spodnji del smučišča. Uradna otvoritev italijanskega smučarskega centra je sicer na spletni strani upravljalca, podjetja Promotour, napovedana za 8. december.

Sončni Kanin nadaljuje z obnovo sedežnice v Velikem Grabnu. Pred kratkim so dobili jekleno vrv, v teh dneh pričakujejo sedeže. “Nato moramo vse skupaj samo še sestaviti. Po zdajšnjih načrtih bomo dvosedežnico pognali konec leta,” napoveduje direktor. Imajo tudi dovoljenje za razstrelitev skal ob izteku proge Graben, kar pomeni, da bodo po zaključku sezone lahko delno izravnali spodnji del proge. Smučarji se bodo s tem izognili nevarnemu smuku, ki so se ga posluževali zato, da bi prismučali čim bližje vstopu na sedežnico.


Najbolj brano