Teta Zima je letos prišla točno kot švicarska ura

Nocoj se zaključuje meteorološka jesen, jutri bo prvi dan meteorološke zime. Prehod iz enega letnega časa v drugega (vsaj meteorološkega, koledarska oziroma astronomska zima se bo namreč začela 21. decembra) ne bi mogel biti bolj pravočasen.

Vremenska slika je zelo pesta.
Vremenska slika je zelo pesta. 

PRIMORSKA > Vremenska slika je namreč že v preteklih dneh dobila zimske smernice, ki se bodo nadaljevale in, kot kaže, verjetno še stopnjevale v bližnji prihodnosti. Če so bile doslej razmere zimske povečini le v gorskem svetu, je starka tokrat potrkala na vrata tudi drugod.

Proti Sredozemlju se spušča hladen severni zrak

Gre za globok ciklon z arktičnim zrakom, ki ima svoje središče nad južnimi predeli Skandinavskega polotoka, vpliv katerega sega do severnega Sredozemlja. Nastala je obsežna in globoka višinska dolina, prek katere se proti Sredozemlju spušča hladen severni zrak. Na zahodu in vzhodu jo obdajata solidni anticiklonski območji, zato se bo več dni zadrževala na istem mestu. Prek tega koridorja se bo proti nam od severa proti jugu več dni spuščal za ta čas mrzel zrak, ki bo občasno lahko destabiliziral ozračje.

Sneži lahko do nižin

Glavnina tokratnega poslabšanja se sicer postopno ravnokar zaključuje. Današnje poslednje padavine, ki se bodo ponekod nekoliko zavlekle, bodo lahko ob ohladitvi tudi v nekaterih nižjih predelih v obliki snega Meja sneženja se bo spuščala. Od jutrišnjega dne do vključno nedelje pa bo v glavnem prevladovalo suho, toda spremenljivo vreme. Nove padavine bodo nekoliko manj verjetne in bodo v vsakem primeru le občasne in bolj krajevne narave. Mrzlo bo. Sicer pa gre za vremensko sliko, v kateri presenečenja niso ravno nemogoča. Zaradi novih prihajajočih impulzov mrzlega višinskega zraka bo vremensko dogajanje lahko občasno razgibano, ponekod tudi nepredvidljivo in se bo verjetno kar pogosto spreminjalo. V prihodnjih dneh ne gre zato izključiti tudi občasnih poslabšanj z morebitnim sneženjem do nižjih predelov.

Na 5500 metrih kar -32 stopinj Celzija

Posebej moramo biti pozorni na dogajanje v višjih predelih ozračja, kjer se bo temperatura najbolj spreminjala. Na višini 5500 metrov v prostem ozračju pričakujemo, da se bo v petek ali soboto temperatura spustila do okrog -32 stopinj Celzija, medtem ko je včeraj opolnoči radiosonda iz Rivolta na isti višini namerila -25,5 stopinje Celzija. Najvišji sloji bodo tedaj za približno devet stopinj Celzija hladnejši od dolgoletne normalnosti.

Tako mrzel višinski zrak bo lahko občasno povečeval nestanovitnost, zato je možno, da bo ponekod nastajala oblačnost in iz nje krajevni pojavi, med njimi lahko tudi kakšna kratkotrajna snežna ploha. Poleg tega bo nad italijanskim polotokom v prihodnjih dneh ob spustu hladnega severnega zraka nastalo tudi nekaj sekundarnih ciklonov, ki pa bodo, kot kaže, nekoliko preveč oddaljeni od naših krajev, da bi občutneje vplivali na vreme pri nas, toda njihova točna pozicija še ni povsem določena. Tudi vpliv slednjih bi se lahko zato v skrajnem primeru povečal.

Vikend bo hladen in vetroven

Danes bo oblačno s padavinami, ki bodo postopno slabele in povečini ponehale, ponekod se bodo lahko zavlekle do popoldanskih ali večernih ur. Zapihala bo burja, pritekati bo začel hladnejši zrak. Meja sneženja se bo spuščala. Proti koncu padavin bo lahko snežilo tudi ponekod v nižjih predelih.

Jutri bo povečini zmerno oblačno, jutro bo mrzlo. Pihala bo burja. Tu pa tam ni izključena kakšna snežinka. Zvečer in v noči na soboto bo oblačno, možne bodo manjše padavine, lahko nastane tudi kakšna kratkotrajna ploha. V pritrdilnem primeru bo meja sneženja dokaj nizka.

V soboto in nedeljo bo povečini delno jasno do občasno spremenljivo oblačno, zaenkrat kaže da brez omembe vrednih padavin. Hladno bo in vetrovno. V ponedeljek in torek kaže na prehodno izboljšanje pred morebitnim občutnejšim poslabšanjem sredi prihodnjega tedna.


Najbolj brano