Elektronska čestitka in digitalni ognjemet

Nova Gorica bo, podobno kot lani, v novo leto vstopila ob knjižnem sejmu, z drsališčem na osrednjem trgu ter ob koncertih, med drugim nekaterih “obujenih” domačih glasbenih skupin. Znova napovedujejo tudi ognjemet. A ne na nebu. In ne sajastega, marveč iz bitov in bajtov.

Drsališče je bilo včeraj že skoraj pripravljeno za jutrišnjo 
otvoritev.
Drsališče je bilo včeraj že skoraj pripravljeno za jutrišnjo otvoritev.  

NOVA GORICA > “Tudi letos bo poudarek na ponudbi za otroke, drsališče se nam zdi najlepše darilo, saj je pravi magnet zanje.” Tako je novogoriška podžupanja Ana Zavrtanik Ugrin ob včerajšnji predstavitvi prazničnega dogajanja v mestu opisala, kakšen program so na občini pripravili skupaj z več soorganizatorji. Vse se začenja jutri ob 17. uri na Bevkovem trgu, ko bodo odprli drsališče na 210 kvadratnih metrih, mladim in manj mladim na voljo ves december po simboličnih cenah.

Na drsalke, pa po knjige, dobrote ...

Po besedah Lare Brun, direktorice Mladinskega centra, zadolženega za ledeno ploščad, bo ta v obdobju do božiča v dopoldanskih urah služila tudi za športne dneve šolarjev. Prihodnji četrtek pa se bo na njej med drugim mogoče učiti osnov curlinga, saj bodo tam pripravili ustrezen tečaj. Drsališče bo nedvomno glavna praznična atrakcija v mestu, vendar ne bo edina.

Mestna občina bo znova obdarila otroke od enega leta do 3. razreda osnovne šole, skupaj 2640. Prejeli bodo knjige. 5000 evrov, kolikor bi stal ognjemet, pa bo namenila socialni šibkim družinam.

Ob njej oziroma v bližini se bo zvrstilo več uprizoritev in koncertov, začenši z uvodno Ledeno pravljico, predstavo za najmlajše, prek nastopov glasbenih zasedb, tudi “obujenih” Pankrtov in novogoriških Damin Gambit, Primarna ter Šank rock vse do silvestrovanja s Primavero in Omarjem Naberjem. Čez cesto, pod arkadami mestne hiše, bo od prihodnjega tedna do konca meseca vsako sredo in petek praznična tržnica. Po besedah Marjete Tivan združuje ponudnike dobrot in domačih izdelkov od Čadrga do Vipave, ki prihajajo pred novogoriški rotovž prodajat pridelke in izdelke tudi med letom.

Od 19. do 22. decembra bodo na Bevkovem trgu predstavljali in prodajali še knjige na sejmu Knjige pod jelkami. Predsednik Društva humanistov Goriške Miha Kosovel je med drugim izpostavil sporočilnost dogodka: da se je v obdobju leta, zaznamovanem z nakupovanjem, mogoče obdarovati s knjigo, ki je bolj trajnostno darilo, širi poglede in še kaj. Opozoril je na osrednje goste vsakega od sejemskih dni. Srečanja z njimi bodo ob 19. uri. Prvi večer v Novo Gorico prihaja Drago Jančar, naslednji pa Milena Miklavčič, avtorica knjig o položaju žensk v ne tako davni patriarhalni slovenski družinski skupnosti. Tretji dan bo sejem gostil Bovčana Jerneja Mlekuža, kot je dejal Kosovel, pa pripravljajo pester spremljevalni program.

Obeta se “bitomet”

Jutri bo na sporedu prižig prazničnih lučk. Okrasitev Bevkovega trga so na občini znova zaupali mladim, tokrat dijakom domače umetniške gimnazije pod vodstvom profesorja Bogdana Vrčona. V naslednjih dneh bodo zasvetili še okrasi drugod po mestu in prihodnji petek, 8. decembra, tisti poseben, ki ga tudi zavoljo jubileja Nove Gorice pripravljajo v družbi Hit. Pročelje zabavišča Perla bo zahvaljujoč tehnologiji videomappinga, ki po besedah tiskovne predstavnice Lavre Peršolja Jakončič arhitekturo prilagodi projiciranju slike, postalo ogromna, 360 kvadratnih metrov velika digitalna voščilnica. Prvič jo bodo prižgali čez dober teden ob 17. uri, žarela bo vsak dan do polnoči.

In na silvestrovo ob isti uri ... Po odštevanju zadnjih trenutkov starega leta se bo na Perli prižgal ognjemet. Vendar poseben. Digitalen, oziroma iz bitov in bajtov.


Najbolj brano