Ekipa, projekti in denar so. Zdaj pa veselo na delo!

Trg Evrope med obema Goricama je bil včeraj prizorišče slovesnosti ob začetku izvajanja dveh projektov goriškega Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje. To je bila tudi priložnost za pogovor o prihodnosti Evrope in posledicah različnih scenarijev za čezmejno sodelovanje.

Trg Evrope, kjer je bila 30. aprila 2004 slovesnost ob vstopu Slovenije v EU, je bil včeraj prizorišče pogovorov o prihodnosti 
Evrope. Foto: Leo Caharija
Trg Evrope, kjer je bila 30. aprila 2004 slovesnost ob vstopu Slovenije v EU, je bil včeraj prizorišče pogovorov o prihodnosti Evrope. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Dogodka ob začetku izvajanja dveh projektov Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS), projekta Čezmejni park Isonzo - Soča in projekta Salute - Zdravstvo v skupni vrednosti deset milijonov evrov, se je poleg številnih gostov z obeh strani meje udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Dve Gorici, eno mesto - unikum EU

“Danes je za naše združenje izredno pomemben dan. Zaključujemo obdobje postavljanja temeljev in krepitve, ki je trajalo več let. Danes imamo ekipo, projekte in denar. Od danes naprej moramo samo še delati,” je povedal predsednik EZTS GO Robert Golob in izpostavil, da je Pahor ves čas verjel v EZTS GO in ga podpiral. Predsednika je pozval, naj skuša pri vladi doseči aktivacijo sporazuma za vzpostavitev proste ekonomske cone na območju obeh Goric in Občine Šempeter-Vrtojba.

Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS) je pravni instrument, ki je bil idejno zastavljen za premagovanje težav pri uresničevanju in upravljanju projektov čezmejnega sodelovanja zaradi različne zakonodaje in postopkov ter za lažje uresničevanje skupnih nalog. Cilj EZTS GO, ki so ga ustanovile občine Gorica, Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba, je spodbujanje in podpiranje sodelovanja na vseh področjih regionalnega razvoja z namenom krepitve gospodarske ter socialne kohezije na območju treh občin.

“Pozdravljam oba projekta, ki bosta danes stekla in kažeta na to, da se stvari da premikati,” je povedal Pahor. Pojasnil je tudi, da bi si kot Goričan, Primorec in predsednik republike želel, da bi na ravni politike in civilne družbe spodbudili razprave o oblikovanju dolgoročnejše vizije somestja.

“Ideja dveh Goric, enega mesta v vsej Evropski uniji nima primerjave na črti od Baltika do Mediterana,” je še pojasnil in apeliral na vse, ki lahko pomagajo pri uresničevanju te vizije somestja obeh Goric. Omenil je tudi, da bi prav EZTS GO lahko vodil še kakšen podoben projekt. Pahor je pred zbranimi spregovoril tudi o prihodnosti Evrope, saj je bila tema srečanja tudi Bela knjiga o prihodnosti Evrope, ki predvideva pet scenarijev oziroma iskanje odgovorov na vprašanje, kako bodo dogodki v prihodnosti vplivali na čezmejno sodelovanje.

O Soči in zdravju

Projekt Isonzo - Soča bo vzpostavil skupno čezmejno mrežo kolesarskih in peš poti, ki bo oblikovala urbani čezmejni park, katerega namen je povečanje atraktivnosti območja za obiskovalce in turiste ter izboljšanje trajnostne mobilnosti prebivalcev, kar bo prineslo pozitivne ekonomske učinke na celotnem urbanem območju. Promocijsko-komunikacijske aktivnosti bodo še dodatno prispevale k prepoznavnosti območja kot nove turistično-rekreacijske destinacije. Cilj projekta o vzpostavitvi mreže čezmejnih zdravstvenih storitev pa je izboljšanje koriščenja in izvajanja zdravstvenih ter socialnih storitev na čezmejnem območju EZTS GO s pilotnim procesom integracije storitev in ustanov, ki sodelujejo v projektu. Oblikovali bodo skupne čezmejne zdravstvene skupine na področju duševnega zdravja, avtizma in fiziološke nosečnosti ter vzpostavili enoten slovensko-italijanski center za naročanje zdravstvenih storitev.

Evropska unija na razpotju

“Evropska unija se je po mojem mnenju znašla na razpotju - nič ni popolnoma gotovega o njeni prihodnosti. Verjetno je, da bo obstala,” je povedal Pahor in nadaljeval, da je za Slovenijo in Italijo ključnega pomena, ali bosta v prihodnje v isti regiji oziroma isti povezavi EU. “Zaenkrat sta in mislim, da bi moralo pri tem ostati in si za to tudi prizadevati,” je še pristavil ter dodal, da je to vprašanje manj občutljivo za Italijo kot ustanovno članico EU.

Sledila je kratka okrogla miza o posledicah omenjenih scenarijev za prihodnost Evrope na čezmejno sodelovanje, v popoldanskem času pa še podrobnejša predstavitev obeh čezmejnih projektov EZTS GO širši javnosti.

Projekta sta sofinancirana v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020 in sta doslej edini evropski primer izvajanja celostne čezmejne strategije v okviru kohezijskih politik. Za vsakega je na voljo pet milijonov evrov, zaključena pa morata biti do konca marca leta 2021.


Najbolj brano