Cimos: odpovedi v prvi polovici januarja

Prvi delavci iz Cimosa in njegove hčerinske družbe Kinematika bodo odpovedi dobili v roke v prvi polovici januarja. Včeraj so namreč sindikati in vodstvo Cimosa dorekli glavne elemente programov razreševanja presežnih delavcev v obeh podjetjih. Koliko zaposlenih bo dobilo odpoved, za zdaj še ni znano, v sindikatih pa pravijo, da zagotovo ne 150, kolikor je znašala številka, ki je nedavno krožila v javnosti.

Odpuščanju se ne bo mogla izogniti niti Cimosova tovarna v 
Senožečah.
Odpuščanju se ne bo mogla izogniti niti Cimosova tovarna v Senožečah. 

KOPER > Sindikati in vodstvo Cimosa so včeraj končali pogajanja glede predloga programa presežnih delavcev tako v Cimosu kot v njegovi družbi Kinematika. Že na prejšnjih pogajanjih so uskladili merila za ugotavljanje presežnih delavcev, zdaj so pod streho tudi finančne posledice zmanjševanja števila delavcev in ukrepi za omilitev posledic odpuščanja.

Seznam z imeni čez mesec in pol

Cimos bo tako na podlagi meril začel postopek ugotavljanja presežnih delavcev, oba seznama s konkretnimi imeni bosta pripravljena čez poldrugi mesec. “Delavcem bodo odpovedi začeli vročati v prvi polovici januarja prihodnje leto. Odpovedni rok pri posameznih delavcih pa je različen,” pojasnjuje Sašo Ristič, sekretar sindikata SKEI za kraško-notranjsko in obalno regijo.

Pred časom je v javnosti zakrožil sicer neuraden podatek, da utegne skupina Cimos odpustiti približno 150 delavcev - tako iz režijskih služb kot proizvodnje - na različnih lokacijah, od Kopra, Senožeč, Maribor in Vuzenice. “Te ocene so pretirane, v odprto brezposelnost bo prešlo bistveno manj delavcev. K sreči že kar nekaj delodajalcev povprašuje po takih kadrih,” pravi Ristič. Tako so pred časom ocenili tudi v koprskem zavodu za zaposlovanje, kjer ne pričakujejo, da bi odpuščanje v Cimosu povzročilo socialno bombo. Gre za iskan kader, po katerem delodajalci v Istri in na Krasu veliko povprašujejo; doma ga ne dobijo dovolj, zato te delavcev iščejo celo v tujini.

Med merili, ki jih bodo upoštevali pri določanju presežnih delavcev, so delovna doba posameznika v podjetju, produktivnost, večopravilnost, pa tudi socialna merila; veliko težo bo imel tudi podatek, če sta v Cimosu zaposlena zakonca oziroma partnerja.

Odpravnine bodo višje za 15 odstotkov

Sindikati so še posebej pozorno pripravili niz predlogov ukrepov za omilitev posledic odpuščanja. Med njimi so odpoved pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove, bodisi znotraj skupine Cimos bodisi pri drugem delodajalcu.

Dogovorili so se tudi, da bodo odpravnine za 15 odstotkov višje od zakonsko določenih. Najti bodo morali tudi rešitev za presežek delovnih ur in neizkoriščen dopust, namesto odpovednega roka pa bil lahko zaposlenim, ki bodo Cimos zapustili, ponudili tudi ustrezno odškodnino. V Cimosu, ki ga je poleti kupila italijanska družba Palladio Finanziaria oziroma njegov avtomobilski dobavitelj TCH Cogeme, molčijo glede odpuščanja, ne komentirajo niti pogajanj s sindikati.

Konec septembra so so približno 200 delavcev prenesli na novo ustanovljeno družbo Cimos Kinematika. Ta se sooča s pomanjkanjem naročil, zato zanjo iščejo novega lastnika.


Najbolj brano