Primorske popotnice

Nocoj bodo na sporedu tekme četrtega kroga v dvanajstih skupinah evropske lige. Tako kot po torkovih in sinočnjih obračunih lige prvakov bomo tudi v drugem nogometnem razredu dobili prve udeležence izločilnih bojev.

Slovenskega reprezentanta Miho Mevljo  z Zenitom čaka 
evropska pomlad. Foto: ROK MAVER
Slovenskega reprezentanta Miho Mevljo z Zenitom čaka evropska pomlad. Foto: ROK MAVER

EVROPA > V evropski ligi Slovenija sicer nima svojega klubskega predstavnika, zato pa svoje zdomske zgodbe piše kopica nogometašev, razpršenih po stari celini. Med njimi so tudi trije Primorci, ki v drevišnje obračune ne vstopajo z najboljšo popotnico iz minulega vikenda. Miha Mevlja je z Zenitom v derbiju ruskega prvenstva klonil pred Lokomotivo in Moskovčanom prepustil primat na lestvici. Zasedba Roberta Mancinija je v St. Peterburgu napadala, gostje pa so zadevali. Na prepihu se je znašla domača obramba, ki ji je glavobole povzročal spretni in pri 33. letih še vedno hitri Jefferson Farfan. Perujski reprezentant, ki je svoje najbolj plodno nogometno obdobje preigral pri Schalkeju v bundesligi, je v razmaku desetih minut v drugem polčasu zabil dva gola in nato primaknil še asistenco za tretjega.

Mevlja in Črnigoj

Mevlja je bil pri izidu 0:2 v 70. minuti zamenjan, drevi pa ga z Zenitom čaka gostovanje pri Rosenborgu, kjer bo Mancini bržkone premešal zasedbo. Za najpremožnejši ruski klub je glavna skrb vendarle domače prvenstvo, prek katerega se želi vrniti v ligo prvakov. Tudi zmagovalcu evropske lige pripada vozovnica za elitno klubsko tekmovanje, a pot do zaključnega dejanja, ki ga bo 16. maja gostil Lyon, je še dolga. Sicer pa je Zenit z eno nogo že v februarskih izločilnih bojih. S Steauo, Laziom in Arsenalom je še edina ekipa s polnim izkupičkom po polovici odigranih tekem v skupinskem delu. Z drevišnjim remijem na Norveškem proti Rosenborgu pa bi si Rusi dva kroga pred koncem skupine L tudi teoretično zagotovili napredovanje v šestnajstino finala.

Austria na Reki

Za slovenske in primorske ljubitelje nogometa je zanimiv tudi razvoj dogodkov v skupini D. Rijeka Matjaža Keka bo po spodrsljajih v domačem prvenstvu nocoj gostila Austrio in poskušala nadgraditi edine tri točke z Dunaja. Ob tem bodo reški privrženci z zanimanjem pospremili tudi dvoboj neporaženih ekip v Atenah, kjer bo AEK (5 točk) gostil Milan (7), čez dva tedna pa še Rijeko. Hrvaški prvaki se nadejajo, da bodo ohranili upe za napredovanje do zadnjega kroga, 7. decembra, ko bo na Rujevici gostoval Milan.

Izločilni boji so še dosegljivi za Lugano Domna Črnigoja. Prvo mesto v skupini G je bolj ali manj oddano Steaui, v boju za drugo, ki prav tako prinaša uvrstitev v šestnajstino finala, pa imajo Švicarji enaka točkovna izhodišča kot Viktoria Plzen in Hapoel Ber Ševa. Mariborska znanca iz kvalifikacij za ligo prvakov in Lugano so v uvodnih treh krogih po enkrat zmagali. Za švicarskega predstavnika, ki ga nocoj čaka obračun na Češkem, pa je ravno tako ali še bolj pomemben razvoj dogodkov v domačem prvenstvu. V nedeljo je Lugano doma z 1:0 ugnal Luzern in mu prepustil zadnje mesto na lestvici. Črnigojevo zadovoljstvo ob moštveni zmagi je skalila poškodba, zaradi katere je moral zapustiti igrišče v 27. minuti, kmalu po edinem golu na tekmi.

Matavž in zadetki

Vso tekmo je v nedeljskem krogu nizozemskega prvenstva odigral Tim Matavž, ki pa je z Vitessejem ostal praznih rok proti svojemu nekdanjemu klubu. Vodilna ekipa nizozemske lige PSV je v Arnhemu slavila s 4:2. Najboljša strelca prvenstva Rodrigo Lozano (9 golov) in Jürgen Locadia (8) sta po dvakrat zadela v polno in obogatila svoj izkupiček. Šempetrski napadalec pa po desetih krogih s šestimi goli ostaja na četrtem mestu lestvice strelcev. Še mesto niže zaseda v nizozemskem prvenstvu Vitesse, ki si je z osvojitvijo domačega pokala v pretekli sezoni priigral nastop v evropski ligi.

Tudi Oblak v evropski ligi?

Utegne se zgoditi, da se bodo izločilnemu delu evropske lige priključili še nekateri slovenski nogometni zdomci, ki so to jesen s svojimi klubi dejavni v ligi prvakov. Tretje mesto v skupinskem delu elitnega tekmovanja namreč prinaša nastop v šestnajstini finala evropske lige. Prav takšen scenarij se “nasmiha” madridskemu Atleticu in Janu Oblaku, ki se je po drugem zaporednem remiju z azerbajdžanskim Karabahom znašel v domala izgubljenem položaju, kar zadeva osvojitev eno od prvih dveh mest in s tem napredovanje. Po štirih krogih skupine C ima Atletico tri točke in bi ob zmagah proti Romi (8 točk) in Chelseaju (7) v preostalih dveh krogih potreboval tudi pomoč Karabaha (2).

Nocoj Matavža in soigralce čaka ena od ključnih tekem, če želijo podaljšati upe na napredovanje. Gostili bodo Waregem, z belgijskimi sosedi pa so v prvih treh krogih zbrali vsega točko. Oboji bi ob morebitnem zmagovitem razpletu bržkone potrebovali tudi pomoč Lazia (9 točk), ki je na vrhu skupine K praktično neulovljiv. Nocoj bo v Rimu gostovala Nica (6), ki se ji prav tako nasmiha napredovanje.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano