Konec tedna se bo povečala vremenska nestanovitnost

Vremenska slika je bila v prvi polovici tedna stanovitna. Nad večjim delom Evrope se je ponovno okrepil anticiklon, ki pa ga je za razliko od minulega vremenskega dogajanja spremljal nekoliko severnejši in hladnejši zrak.

Nad večjim delom Evrope se zadržuje anticiklonsko območje.
Nad večjim delom Evrope se zadržuje anticiklonsko območje. 

Na nadmorski višini 1500 metrov v prostem ozračju je radiosonda iz Rivolta pri Vidmu v sosednji Furlaniji Julijski krajini namerila najnižje temperature od konca aprila.

Živo srebro se je na tej višini v preteklih dneh spustilo do 2 stopinj Celzija, kar je za približno 4 stopinje Celzija manj od dolgoletnega povprečja. Ničta izoterma pa je bila niže od nadmorske višine 1800 metrov.

Ohladitev je bila nehomogena

Minula ohladitev je bila na površju nehomogena in zelo različna od kraja do kraja. V zatišnih legah je živo srebro ponoči marsikje padlo pod 5 stopinj Celzija, drugod, kjer je pihljala burjica, četudi šibka, pa so bile nočne temperature občutno višje. V zatišnih legah se je marsikje pojavila tudi slana. Zelo stanovitno in umirjeno vreme je namreč ponekod omogočilo, da se je vlažen prizemni zrak ob dotiku z zamrznjenimi tlemi spremenil v slano. Pri tem je pomembno vedeti, da je temperatura tal ob zelo stanovitnem vremenu včasih občutno nižja od tiste, ki jo namerimo na višini dveh metrov.

Obsežna višinska ciklonska dolina v Sredozemlju

Anticiklon bo v prihodnjih dneh postopno začel slabeti, nad zahodnim Sredozemljem in nad severnimi evropskimi predeli pa se bosta poglabljali veliki ciklonski območji, ki se bosta ob koncu tedna združili v obsežno višinsko dolino. Ta bo segala od skrajnega evropskega severa vse do severnoafriških predelov. Zračni tlak bo že danes in jutri začel postopno padati, vetrovi pa se bodo v prihodnjih dneh obrnili k jugozahodnim, od koder bo začel pritekati bolj vlažen zrak.

V soboto bo globoka višinska dolina z vlažnim in nestanovitnim zrakom zajela večji del zahodne Evrope, v nedeljo pa bo, kot kaže, dosegla italijanski severozahod in začela obrobno vplivati tudi na vreme pri nas. Pomikanje doline proti vzhodu bo upočasnjeno, ker jo bo zaustavljalo območje višjega zračnega tlaka nad Balkanom. Njena druga značilnost pa bodo okrepljeni in vlažni južni vetrovi, saj bo segala do južnega Sredozemlja. Oboje bo vzrok za večje količine padavin, ki bodo najmočnejše ob vznožju Alp, tudi na obronkih Apeninov in nasploh v severni Italiji. Količine padavin bodo lahko ponekod v Piemontu, na Tridentinskem in v Venetu zelo obilne.

Še nekaj negotovosti

Naše kraje bo glavnina padavin predvidoma dosegla v nedeljo popoldne ali v noči na ponedeljek. Od višinske doline se bo tedaj odcepilo obsežno jedro hladnega višinskega zraka, ki se bo, kot je zdaj videti, za daljši čas zaustavilo nad Tirenskim morjem, od koder bo vplivalo tudi na vreme pri nas. A je treba poudariti, da je razvoj vremena še nekoliko negotov. Veliko bo odvisno od dejanske hitrosti pomikanja višinske doline in od njene pozicije. V skrajnem primeru, bi lahko ostala nekoliko bolj oddaljena od naših krajev in bi torej bili vremenski pojavi na našem območju manj intenzivni.

Po nedelji poslabšanje

Danes in jutri bo delno jasno do zmerno oblačno, občasno lahko pretežno oblačno. Postopno bo nekoliko topleje. V soboto bo povečini oblačno, povečala se bo vlažnost, mestoma bo zamegljeno. Ne gre izključiti občasnega krajevnega rosenja. V nedeljo bo, kot kaže, spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, ki bodo pogostejše in močnejše v popoldanskih in večernih urah. Največ dežja bo padlo v severnejših predelih Primorske, najmanj pa ob morju, kjer bo ob okrepljenem jugovzhodnem vetru v glavnem prevladovalo suho vreme, tudi razmeroma toplo bo.

BRA


Najbolj brano