Gibalno ovirani poslej lažje do knjig

Ker tolminska knjižnica nima dvigala, invalidi ne morejo v prvo nadstropje, da bi lahko samostojno izbirali gradivo, prelistali časopise v čitalnici ali dostopali do interneta. Kmalu bo drugače. V soboto bodo v avli knjižnice začeli z gradbenimi deli za vgradnjo dvigala, ki bo uporabnikom na voljo v začetku prihodnjega leta.

Kmalu bodo med  policami po knjigah posegali tudi gibalno ovirani.
Kmalu bodo med policami po knjigah posegali tudi gibalno ovirani.  

TOLMIN > “Invalidnim osebam smo s klančino na vhodu in zamenjavo vhodnih vrat omogočili vstop v avlo knjižnice, da lahko obiskujejo razstave in razne prireditve. Zanje smo preuredili tudi sanitarije v pritličju ter namestili video povezavo vhoda z izposojevalnim pultom. Knjige jim po naročilu prinašamo v avlo,” pojasnjuje direktorica Jožica Štendler.

Ker jim je končno uspelo zbrati denar za dvigalo, jim bodo omogočili še dostop do prvega nadstropja, da si bodo lahko sami izbirali gradivo, tam so tudi domoznanska zbirka, čitalnica in računalniki.

Dvigalo bo zelo prav prišlo tudi starejšim. “Starejših je vse več in temu trendu se knjižnica prilagaja z izborom gradiva in z dejavnostmi, vse to z željo, da bi ostareli čim bolj kakovostno preživljali čas. Vendar so pogosto že stopnice prva ovira, da bi te uporabnike obdržali v pozno starost,” ugotavlja Štendlerjeva. Pred stopnicami obstanejo tudi mame z otroškimi vozički, ki so pogoste obiskovalke, sploh v jesensko zimskem času, ko je knjižnica prijeten prostor za preživljanje prostega časa z otroki. Dvigalo bodo uporabljali učenci Podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami, ki so redni obiskovalci in se radi vključujejo v knjižnične dejavnosti za otroke.

Z javnim naročilom so kot edinega ponudnika izbrali Gradbeno podjetje Posočje. “Vrednost naložbe s projektno dokumentacijo, nadzorom in raznimi prilagoditvami bo znašala okoli 70.000 evrov,” napoveduje direktorica. Občina Tolmin bo prispevala 35.000 evrov, s 30.000 evri pomaga švicarska donacija, preostalo bo zagotovila knjižnica. “Za pridobitev švicarske donacije gre velika zahvala sestri in bratu Branki in Vojku Hobiču,” se jima ob tej priložnosti zahvaljuje direktorica.

Dvigalo bodo postavili ob stopnicah, kjer je čajna kuhinja. Ker bo med gradbenimi deli stavba tri tedne zaprta, uporabnike usmerjajo v kobariško ali bovško knjižnico oziroma v izposojo e-knjig.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano