Politika naredila korak k umetnosti

Državni zbor je v četrtek s 55 glasovi za in 13 proti sprejel novelo krovnega zakona v kulturi, ki uvaja obvezujoč delež za umetniške stvaritve v investicijskih projektih, financiranih z javnim denarjem. “Umetnost bo v naši državi lahko začela normalno funkcionirati,” se nadeja predsednik Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov Aleš Sedmak.

Aleš Sedmak: “Dopolnjeni  zakon bo omogočil, da 
bo umetnost lahko začela v naši državi normalno 
funkcionirati.”  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Aleš Sedmak: “Dopolnjeni zakon bo omogočil, da bo umetnost lahko začela v naši državi normalno funkcionirati.”  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Investitorji bodo ob obnovi ali gradnji javne investicije na državni ravni odslej manjši del investiranega zneska namenili likovni umetnosti. Glavni cilji tega ukrepa so likovnim umetnikom omogočiti stabilnejše razmere za delo, kulturno obogatiti javne prostore ter povečati zanimanje za umetnost, posledično pa tudi krepiti kulturni turizem.

Glede na sprejeto novelo zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK) bodo investitorji namenili 1,25 odstotka sredstev za umetnost, če bo investicija vredna do deset milijonov, oziroma en odstotek, če bo šlo za investicijo nad deset milijonov evrov. Pri tem so izvzete investicije v javno gospodarsko infrastrukturo, kot so železnice ali ceste.

Denar bo pretežno namenjen likovnoumetniškim delom, ki bodo umeščena v načrtovane javno dostopne prostore oziroma na javne površine v neposredni okolici investicije. Preostali del denarja bo namenjen stroškom postopkov, kot so arhitekturni natečaj, stroški postavitve, nagrada avtorjem in stroški za zavarovanje kulturne dediščine. Postopek bo izvedel investitor z javnim natečajem, ta bo tudi izbral komisijo strokovnjakov, ki bi odločila o izboru umetniških del. “To je pomemben dan za umetnost,” se veseli Aleš Sedmak, predsednik Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. “Velikokrat govorimo o kulturi, pozabljamo pa na umetnost, ki poganja kulturo, skrbi, da se ta razvija. Dopolnjeni zakon bo omogočil, da bo umetnost lahko začela v naši državi normalno funkcionirati. Omogočil ji bo ustrezne pogoje delovanja. To je prvi korak na poti k umestitvi umetnosti tja, kamor tudi sodi. Zadovoljen sem, da so naši politiki pokazali zanimanje za umetnost in za pogoje, v katerih deluje.”

Ukrep je predlagala poslanska skupina SMC s prvopodpisanim poslancem Draganom Matićem. Sprva je bil mišljen za vse investitorje, ki so zavezanci za javno naročanje, ker pa ga je večina občin odklonila, bo ukrep zanje veljal le kot priporočilo. Glede na stanje v javnih investicijah predlagatelji pričakujejo, da bo ukrep na letni ravni prinesel od pet do deset milijonov investicij v likovna dela.AG, STA


Najbolj brano