Tržačani imajo novo največjo

Sklepno dejanje jadralske sezone v severnem Jadranu že 49. leto zapored pripada Jesenskemu pokalu. Na Tržaškem so za letošnjo Barkolano v slabih dveh tednih pripravili kar 347 dogodkov na 77 različnih lokacijah od Milj do Tržiča.

Tako bo tudi to nedeljo ob 10.30 pred Barkovljami.
Tako bo tudi to nedeljo ob 10.30 pred Barkovljami. 

TRST > Jadralska vročica se stopnjuje. Od minulega petka na nabrežju obratujejo stojnice naselja Barkolana, ki so ga letos posodobili tudi z nekaterimi novimi arhitekturnimi rešitvami. Glasbeni vrhunec Barkolane je bil v soboto, ko je Francesca Gabbanija, zadnjega zmagovalca festivala v Sanremu, spremljala 10.000-glava množica. Koncert je imel dobrodelno noto, za pediatrično kliniko Burlo Garofolo so zbrali skoraj 30.000 evrov.

Osrednji današnji dogodek je bil že dopoldanski obisk akrobatskega letalskega spektakla “trikolornih puščic.” Spektakel se je začel ob 10.30 nad Velikim trgom in se nadaljeval vsakih 20 minut, med katerimi so akrobatska letala z dimno zaveso na nebu med mestnim nabrežjem in Barkovljami izrisala pet kilometrov dolgo zastavo v italijanskih barvah. Zračni šov bo tržaško občino stal 26.800 evrov.

Nedelja pred Barkolano je po tradiciji dan za lovoriko Bernetti, ki predstavlja edino pravo generalko za veliko preizkušnjo. V nedeljo so jo pripravili že 46. Prepričljivo je zmagala nova velikanka (26,5 metra) bratov Benussi Spirit of Portopiccolo. Čeprav posadka novo jadrnico šele dobro spoznava, je bila v cilju pet minut pred slovensko Maxi Jeno z Mitjo Kosmino, Adriatic Europa z Dušanom Puhom je bila peta.

Vodilo organizatorjev, ki jih vodi predsednik barkovljanskega jadralnega kluba Mitja Gialuz, ostaja mednarodni pridih prireditve, ki pa nikakor ne opušča lokalnih značilnosti. Prireditelji so letos v pripravah vse moči usmerili v rekordno številno udeleženih jadrnic na nedeljski preizkušnji, ki naj bi prvič preseglo število 2000. Teden dni pred regato so v Barkovljah že hranili prek tisoč prijav. Z animacijo se je pozivu organizatorjev odzvalo veliko jadralnih klubov iz okolice, z rekordom pa naj bi deželi, Italiji in Evropi dokazali, da je Barkolana res edinstvena na svetu. V nedeljo naj bi pred Trstom tekmovalo približno 50 jadrnic iz slovenske Istre.

Nad rekord so se spravili letos, saj bodo prihodnje leto, ob zlatem jubileju prireditve, moči usmerili k drugim nalogam. Da bi dosegli zastavljeni cilje, so pripravili vrsto pobud, tudi več kot 20 regat pred nedeljskim vrhuncem. Med pobudami je tudi sobotna regata Go to Barcolana from Slovenija, ki bo pripeljala slovenske jadralce v Trst. Lani se je je udeležilo 25 jadrnic, najhitreje je v Trst prijadral Dušan Puh z Adriaticom Europo. Tako kot Puh (zmagovalec leta 1994 na Fanaticu) med legende tržaške prireditve, ki se je pred 49 leti začela bolj kot družabni dogodek z 51 jadrnicami, sodi tudi Mitja Kosmina. Koprčan je med letoma 1995 in 1997 trikrat zmagal z Gaio Legend (tudi ob sodelovanju z Dušanom Puhom), potem pa se je njegov oče Janko Kosmina podal v avanturo z Maxi Jeno. 24-metrska jadrnica je kot produkt slovenskega znanja na Barkolani zmagala le enkrat (leta 2009), kar devetkrat pa se je na regati s skupnim startom vseh udeleženih jadrnic, kjer nekaj velja le zmaga, uvrstila na drugo mesto. Med letoma 2010 in 2014 je petkrat suvereno zmagala Esimit Europa, s slovenskim vodjo projekta Igorjem Simčičem. Ta zadnja leta iz ozadja načrtuje novo veliko jadralsko zgodbo, a oprijemljivih novic o njeni uresničitvi že lep čas ni. Nekdanji Esimit Europa pa medtem z novim lastnikom jadra v Avstraliji.

Zato pa so pred dnevi 26,5-metrsko Spirit of Portopiccolo predstavili v Sesljanu. Štiri leta staro jadrnico s 45-metrskim jamborom, ki je že zmagovala na pomembnejših regatah v Sredozemlju, so pripeljali iz Marseilla. Projekt združuje delničarje iz Avstrije, Monaka in Italije, vodita pa ga brata Furio in Gabriele Benussi, ki sta sicer na Barkolani zmagala že lani. V turistični Portopiccolo sta pripeljala velikanko, ki naj bi predstavljala le začetek novega velikega tržaškega jadralskega projekta. Ta naj bi se po ambicioznih napovedih končal celo z udeležbo na Pokalu Amerike.

BOJAN GLUHAK


Najbolj brano