Prvaki brez košarke

Spor o sodniških stroških, ki je najprej preložil začetek tekmovanj v mlajših selekcijah, je zdaj preložil še začetek državnega prvenstva v članskih ligah. Na eni strani je Košarkarska zveza Slovenije, ki je pripomogla k zaostritvi spora, na drugi so klubi in na tretji sodniška organizacija.

Običajen prizor s košarkarskih igrišč (Matej Rojc v “prisrčnem” pogovoru z enim 
najboljših sodnikov Damirjem Javorjem). Zdaj igrišča  samevajo.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Običajen prizor s košarkarskih igrišč (Matej Rojc v “prisrčnem” pogovoru z enim najboljših sodnikov Damirjem Javorjem). Zdaj igrišča samevajo.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA, KOPER > Pred javnostjo se je spor začel razgrinjati prav sredi evropskega prvenstva v košarki, ko je Košarkarska zveza Slovenije (KZS) v popolnoma zgrešenem trenutku poslala izjavo za javnost, v kateri je pojasnjevala, da je izvršni odbor KZS na junijski seji sprejel sklep o višini sodniških stroškov. Da so na pobudo predstavnikov vseh klubov znižali potne stroške in da je Društvo košarkarskih sodnikov Slovenije zaradi omenjenega sklepa zagrozilo z bojkotom sojenja. Zraven je priložila izjavo podpore vseh združenj klubov, od prve do četrte lige.

Kmalu zatem je Združenje prvoligašev demantiralo prvotno sporočilo KZS; še več, v naslednjih dneh se je z DKS dogovorilo, da bi klubi ponovno sodniške takse neposredno plačevali sodniškemu društvu, a tega izvršni odbor KZS pod vodstvom predsednika Mateja Erjavca ni potrdil. Sprejel je sklep, da se vse tekme članskih tekmovanj do nadaljnjega odložijo. Pred tem so bile že v začetku tedna preložene tekme v pokalnem tekmovanju. “Košarkarska zveza se aktivno vključuje v reševanje problematike med sodniki in klubi. Spor bomo skušali rešiti v najkrajšem možnem času,” je ob tem v kratki izjavi za javnost med drugim povedal generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović.

Fiba je za kompromis

Če se doma ne morejo zmeniti, se vsaj malo manj kregajo na evropski sceni. Potem ko je grozilo, da kvalifikacij za svetovno prvenstvo ob igralcih lige NBA ne bodo mogli odigrati niti košarkarji klubov, ki igrajo v evroligi pod okriljem združenja Uleb, so se začele množiti kritike in pritiski številnih trenerjev in največjih evropskih zvez, vključno s francosko in špansko, da bi se sprti organizaciji le dogovorili. Na koncu je bil sporen le še en termin, kompromisno različico pa je sprejela tudi krovna organizacija Fiba. Ta je na zasedanju v Švici odločila, da bodo vse kvalifikacijske tekme za SP 2019, na sporedu novembra in februarja prihodnje leto, prestavili s četrtkovega na petkov termin. Z novim terminom bi za vse reprezentance lahko zaigrali najboljši košarkarji v evropskih klubih.

Vendar pa je spor zaostril prav sklep IO KZS o znižanju zneska kilometrine z 0,32 na 0,18 evra za prevoženi kilometer. KZS je namreč vseskozi trdila, da se morajo o sodniških stroških dogovoriti klubi in sodniki, potem pa je sprejela enostranski sklep o višini kilometrine in skušala krivdo zvaliti le na eno stran. Predlagano je bilo, da bi to sezono sodili po enakih tarifah kot lani, med sezono pa bi se dogovorili za posamične rešitve za vsako ligo posebej. Sodniki so sicer v zadnjih dneh v interni anketi s skoraj severnokorejsko večino odločili, da vztrajajo pri svojih zahtevah in niti sestanek s predsednikom KZS Erjavcem ni prinesel napredka.

Čas teče, v klubih je po izjemnem uspehu na eurobasketu veliko otrok, ki bi želeli postati novi Dončići in Dragići, tekmovanj pa ni. Zelo verjetno je, da se bo spor razrešil v nekaj dneh. Razlogi zanj so očitno globlji od javno znanih in najbrž je le vprašanje časa, kdaj bodo odjeklinili v javnosti. Zagotovo pa to ni lepa popotnica za nov zagon košarkarskega gibanja na krilih naslova evropskih prvakov.

ROK MAVER


Najbolj brano