Vrednost življenja

Če bi naša država v zadnjih 25 letih zaračunavala vsak helikopterski prevoz, ki ga opravi zaradi neodgovornosti ljudi, bi do zdaj verjetno že nabrala dovolj denarja za dobršen del novega in nujno potrebnega namenskega reševalnega helikopterja ali nemara celo za celega ... Zadev za nazaj ni mogoče popraviti. In kako naprej?

Glavna helikopterska prevoznika v primeru različnih nesreč in tudi reševanja ogroženih življenj, od novorojenčkov do hudih bolnikov, ostajata Slovenska vojska in policija, slednja z bolj ali manj iztrošeno floto. Drži, imata zrakoplove (ki sicer niso bili kupljeni za ta namen) in usposobljene pilote. Pa vendar se poraja vprašanje, zakaj projektni predlog z učenim imenom, ki vključuje tudi nakup namenskega helikopterja, prihaja iz vrst uprave za zaščito in reševanje oziroma obrambnega ministrstva, v okvir katerega sodi.

Res da sega namen tega nakupa onkraj zdravstvenih prevozov, jih pa vključuje. Ministrstvo za obrambo ob tem tudi opozarja, da sedanja ureditev negira eno temeljnih načel sodobnega zdravstva, to pa je enaka dostopnost nujnih zdravstvenih storitev na celotnem državnem ozemlju. In pri tem so slovenski prebivalci na slabšem od prebivalcev večine drugih evropskih držav.

Toda zdravstvena ministrica se s takšnimi “malenkostmi” ne ukvarja. Bolj pomembno je izbrskati denar za višje plače zdravnikov, sprejemati zakone, s katerimi nihče ni zadovoljen, razmišljati o še večji obremenitvi davkoplačevalcev ... Projekt, povezan z nakupom namenskega helikopterja, nekje med vrsticami sramežljivo omenja tudi možnost sofinanciranja iz proračuna ali zdravstvene blagajne. V skupnem seštevku je projekt ocenjen na 15 milijonov evrov, od katerih naj bi predvidoma šest milijonov dobili nepovratno iz tujine. Če je zagotovitev preostalih devetih milijonov za našo državo preveč, pa se moramo vprašati, koliko je vredno človeško življenje. Če sploh kaj je.


Preberite še


Najbolj brano