Škornji za drzne

Se tudi vam dogaja, da se nočete posloviti od poletja in še kar vztrajate v čevljih brez nogavic? Nato nastopi teden z obilo dežja in vlaga se zareže v kosti, tako podzavestno začnete iskati nekaj toplejšega. Sprehajate se po različnih trgovinah, pasete oči na toplih pletenih puloverjih, jopah, gležnarjih ...

Zračni in elegantni škornji iz 
semiša
Zračni in elegantni škornji iz semiša 

L etos so mi spet všeč škornji. Se spomnite osemdesetih let? Pa začetka devetdesetih? Takrat so prišli na tržišče. Visoki škornji, čez koleno. Kako posebna sem se kot najstnica počutila v njih. Varčevala sem nekaj mesecev, da sem si jih lahko kupila v Trstu. No, danes se ni več potrebno voziti daleč. Trgovin z modno obutvijo je na pretek. Ponujajo različne cenovne razrede, vendar ni nujno, da je najdražji škorenj najbolj kvaliteten in udoben. Modelov je res veliko. Različnih materialov, barv in dolžin.

Previdno pri kombiniranju

Kopita pri škornjih so zelo pomembna, še posebej, če je peta vrtoglavo visoka. Peta mora biti nastavljena tako, da se podplat škornja lepo prilega stopalu in je težišče pete enakomerno razporejeno.

Visoki škornji oziroma škornji čez koleno so z nepravilno kombinacijo oblačil lahko videti neokusno. Zato je pomembno, da jih obujemo takrat, ko imamo na sebi oblačilo, ki ne kaže preveč gole kože. Super se kombinirajo s preprosto obleko, ki ima visok ovratnik, kot nekakšen puli, in prosto pade čez boke. Lahko ima dolge ozke rokave ali pa širše, zvončaste oblike. Primerni so za daljša krila in obleke. Zelo eleganten videz vzbujajo tudi, če so kombinirani z oblačili, ki segajo malo čez zgornji rob škornjev in ki razkrijejo le malo kože. Čez si ogrnemo dolg plašč in s tem še dodatno omilimo drzen videz visokih oziroma podaljšanih škornjev.

Visoka peta ni pogoj

Ni pa nujno, da imajo škornji visoko peto. Take z nižjo peto je lažje nositi, so bolj uporabni in bolj udobni. Videti so kot škornji sabljačev. Spredaj so lahko zaokrožene oblike ali rahlo na špico. Lahko so lakasti ali v mat različici. S kovinskim okraskom ali povsem gladki, brez odvečnih dodatkov. Obujemo jih lahko tudi na zelo ozke hlače v temnejših tonih. Nanje oblečemo usnjeno jakno, da bi nam bilo še bolj toplo in prijetno, pa še pleteni pončo. Krajše krilce z volančki in mehko padajoča pletena majica, rutica okoli vratu in morebiti tudi klobuk - tudi to je možnost. Taki detajli te “seksapilne” škornje “omehčajo”, jih naredijo elegantne. Lahko si privoščite tudi prevelike, mehke puloverje v kombinaciji z ozkimi hlačami. Je pa tudi nekaj res: že svetlejša barva škornjev in oblačil celotni “styling” omili in ga naredi nežnejšega. Seveda pa tudi taki, pastelnim barvam navkljub, še vedno spodbujajo domišljijo, ohranjajo ženstvenost in optično podaljšajo noge.

Metka Albreht


Najbolj brano