Korekcijska očala kot modni dodatek

Modnih dodatkov za oplemenitenje našega videza je na trgovskih policah na pretek. Torbice, ročne ure, nakit iz žlahtnih kovin ali samo bižuterija, rutice, šali ... Vse to so stvari, ki niso življenjskega pomena. Očala, predvsem tista, ki nam pomagajo izboljšati vid, pa so dodatek, ki ga moramo imeti vedno pri roki.

 Korekcijski okvirji morajo lepo dopolnjevati obraz.
Korekcijski okvirji morajo lepo dopolnjevati obraz.  

S pravo izbiro okvirjev lahko postanejo očala naš modni dodatek in ne nujno zlo. Z okvirjem lahko izražamo svoj značaj, svoj slog. Zato toplo priporočam, da se prepustite svetovanju strokovnega osebja v optiki, ki vam bodo okvirje izbirali na podlagi vašega videza, polti, oblike glave in seveda tega, s kakšnim namenom boste očala nosili oziroma uporabljali.

Vsaki obliki obraza pristoji določen okvir očal

Ko boste izbrali pogum in segli po nečem drugačnem, bolj zapeljivem in opaženem, se boste sčasoma začeli zavedati, da ste s pravo izbiro korekcijskih očal oplemenitili svojo podobo in si nevede dvignili samozavest.

Specializirane trgovine ponujajo okvirje različnih slogov, barv, materialov in pravcato paleto blagovnih znamk, ki so različnega cenovnega razreda. Med vso to ponudbo lahko izbirate okvirje, ki jih lahko usklajujete z obleko in drugimi modnimi dodatki. Vendar sem mnenja, da je za izbor dobrega okvirja zelo pomembno, da določimo svoj tip obraza in anatomijo glave.

Podolgovatim oblikam obraza bi priporočala ovalni, globlji okvir, ki obraz nekoliko skrajšajo. Le ti omehčajo čeljustno linijo, še posebej če okvirji niso temnih barv. Okroglim obrazom, ki so majhni in precej široki, s polnimi lički in zaobljeno brado, pristojijo modeli nekoliko pravokotne, vendar pa ne zelo oglate oblike. Čelo, ki je nekoliko širše kot čeljust, je značilno za ovalni obraz. “Srečneži” jim rečem jaz. Njim paše vse. No, skoraj vse. Paziti morajo samo, da očala niso prevelika ali preveč staromodna. Srčasta ali trikotna oblika, z majhno brado in usteci, ki se stožčasto razširi v širše čelo ... Lastniki take oblike obraza lahko izbirajo med nežnejšimi okvirji okroglih ali kvadratnih oblik. Lahko so celo brez okvirja. Takšna očala so minimalistična in se lepo zlijejo z obrazom.

Korekcijski okvirji morajo lepo dopolnjevati obraz

Tudi naša polt oziroma barva kože in oči, barva las, košatost naših obrvi in seveda dolžina naše pričeske so ključni pri izbiri pravega okvirja. Barva naših oči se lahko dopolnjuje ali usklajuje z barvo okvirja. Zelene oči zažarijo v čokoladnih odtenkih. Rjave gredo lepo k škrlatnim odtenkom, s toplo zeleno in zlato barvo okvirja. Modre pa v vijoličastem in svetlo rjavem odtenku.

Pri svetlejših laseh in svetli polti priporočam okvirje v zlati barvi. Ne izbiramo premočnih okvirjev v temnih tonih. Raje rjave, toplejše odtenke. Korekcijski okvirji morajo lepo dopolnjevati obraz. Absolutno so lahko kontrastni, vendar z občutkom, saj ne smejo preveč izstopati in zasenčiti obraza.

Potem je še tukaj razdalja med očmi. Če imamo oči precej narazen, priporočam temen mostiček med stekelci očal. Zenica mora biti v sredini okularja. Tistim, ki imajo manjše oči, priporočam, da ne nosijo pravokotnih okvirjev, ker jih s tem še pomanjšajo. Kratkim obrazom priporočam tanke ročke. Lahko so tudi bolj opazne, živahnejših barv. Odvisno od vašega sloga in starosti. Podolgovati obrazi pa nedvomno potrebujejo močnejše ročke, ki naj bodo v temnih tonih. S tem obraz optično skrajšajo in ga naredijo bolj proporcionalnega. Zelo lepo je tudi, če zgornja linija okvirja sledi loku naših obrvi, vendar jih ne prikrije.

Pri odločitvi za izbrani okvir odtehta tudi namembnost očal. Če izbiramo očala, ki jih bomo nosili v pisarni, na službenih potovanjih in ne nazadnje tudi v prostem času, bomo izbirali okvirje, ki so nevpadljivi in diskretni. Če pa si jih lahko privoščimo več, definitivno posežemo tudi po bolj ekstravagantnih modelih. Lahko se prepuščamo široki izbiri in barvam, ki jih imamo radi in nam pristajajo.

METKA ALBREHT


Najbolj brano