Končno sončno in nekoliko toplejše vreme

Dolgotrajna nestanovitna vremenska faza s pogostimi vdori severnoatlantskega zraka, ki je obvladovala prvi tretjini meseca, se je vendarle zaključila. Odslej bo na vrsti anticiklon, ki nam bo zagotovil ugodnejše vremenske razmere.

Ciklonsko območje je včeraj zapuščalo naše kraje.
Ciklonsko območje je včeraj zapuščalo naše kraje. 

PRIMORSKA > V bližnji prihodnosti večjih poslabšanj vremena ni več na vidiku, prevladovalo bo prijetno jesensko vreme s pogosto jasnino in le morebitno občasno krajevno nestanovitnostjo. Temperature pa bodo za ta čas večinoma razmeroma nizke, zlasti v nočnih urah.

Nizke temperature in sneg v gorah

Torkovo zadnje dejanje vztrajnega in zelo deževnega ciklonskega vremena je bilo izrazito. Za zadnjo vremensko fronto je naše kraje dosegel najhladnejši zrak v celotnem poslabšanju. V gorah je nad višino približno 1400 metrov zapadel sneg. Snežilo je zmerno do močno, v nižinah pa smo ponekod doživljali najbolj mrzel septembrski dan v zadnjih 50 letih.

Radiosonda iz Rivolta v sosednji Furlaniji Julijski krajini je na višini 1428 metrov v prostem ozračju v torek opoldne namerila le 4,2 stopinje Celzija, ničta izoterma pa se je spustila do nadmorske višine 1928 metrov. Ozračje je bilo v višjih slojih v povprečju za okrog šest stopinj Cezija hladnejše od dolgoletnega povprečja, ničta izoterma pa je bila približno 1300 metrov niže. Torkovo dogajanje bi statistično sodilo v zadnjo tretjino novembra.

Najhladnejši dan od leta 1965

Torkove temperature so bile tudi v nižinah za september zelo nizke. Po podatkih deželne meteorološke opazovalnice Furlanije Julijske krajine je pri sosedih marsikje šlo za najhladnejši septembrski dan od leta 1965 dalje. Najvišje dnevne vrednosti so se namreč zaradi vztrajnih padavin in hkratne ohladitve ozračja večinoma ustavile pri le okrog dvanajstih stopinjah Celzija, medtem ko se v tem obdobju dolgoletno povprečje najvišjih dnevnih temperatur približuje 25 stopinjam Celzija. Marsikdaj se je živo srebro v tem času vzpenjalo tudi do okrog 30 stopinj Celzija ali več.

V torek so na Kraški planoti namerili najvišjo dnevno temperaturo 12,1 stopinje Celzija, na Goriškem 12,3 stopinje Celzija, v Špetru pa le 10,4 stopinje Celzija. Nekoliko topleje je bilo dopoldne ob morju, ki ima, glede na vremensko dogajanje, še vedno spoštljivih 21,6 stopinje Celzija, medtem ko je v popoldanskih urah zapihala močna burja in se je ozračje ohladilo.

Zelo moker september

Količina padavin se je v zadnjem tednu občutno povečala. Na portoroškem letališču in v Biljah je Arso v celotnem mesecu že nameril več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter, v Trstu deželna meteorološka opazovalnica Furlanije Julijske krajine 170 litrov dežja na kvadratni meter, v Špetru pa kar 377 litrov dežja na kvadratni meter.

Letošnji september že sodi med najbolj deževne v novem tisočletju, pa čeprav se je zaključila šele druga tretjina meseca. V Trstu je doslej, denimo, tretji najbolj deževen od leta 2000 dalje. Bolj deževna sta bila septembra leta 2001 in 2010, ko je padlo kar 266 litrov dežja na kvadratni meter.

Prevladovalo bo sončno in nekoliko toplejše vreme

Vremenska slika se po daljšem času vendarle občutno spreminja. Severnoatlantski zrak, ki je dalj časa vztrajal nad večjim delom Evrope, se dokončno umika pred anticiklonom, ki se krepi od zahoda. Višinski greben z bolj suhim in nekoliko toplejšim zrakom bo več dni pozitivno vplival na vreme pri nas. Možen bo le kakšen občasen manjši spodrsljaj, toda kot je zdaj videti, brez večjih posledic.

Do nedelje bo sončno

Od danes do vključno nedelje bo prevladovalo sončno vreme, ponekod z občasno zmerno oblačnostjo. Čez dan bo postopno topleje, najvišje dnevne temperature bodo do okrog 23 stopinj Celzija, noči pa bodo za ta čas razmeroma mrzle. V nedeljo popoldne nista izključena nekoliko večja krajevna spremenljivost in morebiten nastanek kakšne posamezne plohe ali nevihte. BRA


Najbolj brano