“Bodite ponosni vsaj pol toliko, kot sem jaz”

“Ne, danes pa ne bo energetska pijača,” je hudomušno odvrnil slovenski selektor Igor Kokoškov na vprašanje, če bo tudi evropskemu naslovu nazdravil z njemu ljubo energetsko pijačo.

Igor Kokoškov Foto: Fiba
Igor Kokoškov Foto: Fiba

CARIGRAD > Ta 45-letni srbsko-ameriški košarkarski strokovnjak je tvorec neverjetnega uspeha slovenskih košarkarjev v Turčiji. Zaradi prometne nesreče je pri 18 letih Igor Kokoškov kot talentiran košarkar po skoraj letu dni v bolnišnicah končal športno pot in se posvetil trenerskemu poklicu. Tako kot igralci je bil tudi on tarča 2000 navijačev, ki so okrog dveh zjutraj v slovenski hiši v marini Atakoy dočakali avtobus s slovenskimi reprezentanti.

“Za nami je neverjeten turnir in finale, ki se ga bomo spominjali vse življenje. Ti fantje so res pravi, ponosen sem, da sem del te ekipe in tega praznika slovenskega športa. Uspeh je kolektiven, zanj so zadolženi prav vsi, od prvega do zadnjega človeka na košarkarski zvezi, v reprezentanci, v strokovnem štabu, na igrišču. Ponosni bodite vsaj pol toliko, kot sem jaz. Finale je bil pravi triler. Izgubili smo Luko, Goran ni mogel igrati zadnjih pet minut, Prepelič je dobil udarec v prsni koš in je hotel menjavo. A dobra ekipa vedno najde pot do zmage in mi smo dokazali, da smo dobra ekipa,” je med drugim povedal.

> Zelo mirni ste ob igrišču. Koliko emocij pa čutite zdaj?

“No, ja, saj nismo stroji, ampak ko se tekma lomi, moraš imeti trezne misli in se racionalno odločati. Včasih odigramo tudi malo teatra, posebej na treningih, ampak na tekmi je pa vse drugače.”

> Vam je vaš kolega Đorđević pripravil kakšno zanko?

“Seveda je, komaj je čakal na kaj takega. Ko sem vzel Vidmarja iz igre, je vanjo takoj poslal Marjanovića ... To je bila prava šahovska igra.”

> Koliko vam pomeni ta naslov? Z Detroitom že imate tudi NBA prstan.

“To je težko reči in izmeriti. Malo drugače je kot v NBA. Tam smo marsikaj naredili skupaj, tam sem pomočnik, tu pa je drugače. Tukaj sem bil glavni, seveda v sodelovanju s pomočniki. To je zame vseeno večji uspeh.”

> Kakšna bo poslej vaša vloga v reprezentanci?

“Važna je ekipa, ne trener. Pomembno je, da se čim prej uredijo razmerja z evroligo, da se ve, kateri igralci lahko igrajo kvalifikacije. Moj krog se trenutno zapira, 26. septembra se vračam v ZDA, začenjam z novo sezono v klubu Utah Jazz. Ko so mi ponudili vodenje slovenske reprezentance, nisem imel nobenih dvomov. Sicer pa sem z raznimi reprezentancami delal osem let. To je drugačno delo kot v klubih, lahko se učiš na lastnih napakah.”

> Je možno, da bi kvalifikacije vodil nekdo drugi, vi pa bi se vrnili za veliko tekmovanje?

“Ni korektno, da jaz odgovarjam na tako vprašanje. O teh stvareh odloča vodstvo košarkarske zveze. Pomembna je kontinuiteta dela, torej da nekdo, ki gre skozi kvalifikacije, že tam občuti ekipo. Težko je biti nadomestni trener.” RM


Najbolj brano