Lahek zalogaj za šesto zmago v nizu

Teniških 6:0 je izid za Slovenijo na evropskem prvenstvu. Izbrana vrsta ni izneverila pričakovanj in je upravičila vlogo favorita na otvoritveni tekmi osmine finala eurobasketa, ko je skoraj brez odpora padla Ukrajina. Pri uspehu pa je pomembno tudi to, da je roka končno ubogala tudi Anthonya Randolpha.

Luka Dončić je  proti Ukrajini učinkovito prispeval tudi dvojnega dvojčka - 14 točk in 10 skokov. Foto: Fiba
Luka Dončić je proti Ukrajini učinkovito prispeval tudi dvojnega dvojčka - 14 točk in 10 skokov. Foto: Fiba

CARIGRAD > Prvo polovico tekem osmine finala je obeležil somrak nekaterih favoritov, predvsem pa skromen obisk. Slovenija in Ukrajina sta tekmovanje odprli ob uri, ko košarkarji ponavadi končujejo dopoldanski trening. Zaman smo pred vhodom v dobro zastraženo dvorano Sinan Erdem iskali znane slovenske obraze, približno sto slovenskih navijačev je po kapljicah prihajalo v dvorano, skupaj pa je bilo veh gledalcev zgolj 700. Zato niti ni bilo pravega vzdušja. Zagotovo bo več ljudi v torek na četrtfinalni tekmi proti Latviji. Edo Murić si je - tako kot vsi ostali - za tekmeca želel Črno goro, a ta ni zmogla držati hitrega ritma. “Oba možna tekmeca v četrtfinalu sta dobra, Latvija, s Porzingisom na čelu, pa se je izkazala za eno boljših ekip tega prvenstva, .” Tujim novinarjem pa je takole razkril skrivnost slovenskega uspeha: “Pri nas se točno ve, kdo kaj dela, vsak je prevzel svojo vlogo, nihče ne igra za svojo statistiko. Ko smo to vsi sprejeli, smo naredili velik korak k dobri igri. Tudi karakterno smo se ujeli, smo odlično moštvo in lahko pokažemo še boljše igre. Težava za tekmece je, da ne morejo vedeti, kdo bo na naslednji tekmi v boljši dnevni formi. Tokrat se je izkazal Anthony Randolph, verjamem pa, da so bili Ukrajinci bolj pripravljeni na koga drugega.”

Luka Dončić je tekmo odprl s svojo edino trojko, potem je za izenačenje z edino trojko poskrbel Denis Lukašov, zatem pa je tekma šla enosmerno pot. “Vedno govorim, da vse izhaja iz obrambe. Če smo dobri defenzivno, nam bo steklo tudi v napadu. To je ključ do uspeha te reprezentance,” je bistvo povzel Dončić. Že v prvi četrtini si je Slovenija ustvarila dvomestno prednost (19:7), pa čeprav tokrat Goran Dragić (tudi v zadnjih minutah tekme je s klopi glasno spodbujal igralce na igrišču) ni bil v ospredju, saj so Ukrajinci zaman upali, da bi lahko z izčrpavanjem Dragića speljali vodo na svoj mlin. Napadalni učinek je prevzel Klemen Prepelič, ki je v prvem polčasu prispeval deset točk. S 15 točkami prednosti ob polčasu je bilo četrtfinale že napol v žepu.

Slovenija : Ukrajina 79:55

Dvorana Sinan Erdem, gledalcev 730, sodniki: Maranho (Brazilija), Anastopoulos (Grčija), Sahin (Italija); četrtine - 26:17, 16:10, 26:16, 11:12

Slovenija: Randolph 21 (2:2), Dragić 5 (2:1), Nikolić 4 (2:2), Prepelič 14 (8:8), Murić 2 (2:2), Blažič 8, Vidmar 8 (2:4), Čančar 3 (2:1), Dončić 14 (4:3). Selektor: Igor Kokoškov.

Ukrajina: Pustozvonov 11 (1:1), Kolčenko 4, Lukašov 9, Lipovji 6 (2:2), Kornijenko 2, Bobrov 8, Zajcev 5, Kravcov 4 (2:2), Pustovji 4, Konjev 2 (2:2). Selektor: Jevgen Murzin.

Osebne napake: Slovenija 12, Ukrajina 26; prosti meti: Slo. 26:21, Ukr. 7:7; trojke: Slov. 19:6 (Randolph 3, Prepelič 2, Dončić 1), Ukr. 18:4; skoki: Slo. 42, Ukr. 36.

Toda selektor Igor Kokoškov se ni usmilil dokaj nebogljenega tekmeca. Z rotacijami je ohranjal visok ritem igre, ki je postal zaščitni znak te reprezentance. Dvajset točk prednosti je padlo tri minute pred iztekom tretje četrtine. Mejo dvajsetih točk razlike so Slovenci dosegli v 27. minuti, v 35. minuti je bil izid na semaforju že 74:43. Zadnje minute je na igrišču igrala tudi rezervna postava, priložnost so dobili vsi igralci. Tudi Saša Zagorac in Matic Rebec v svojem tretjem nastopu na tem eurobasketu. Toda prvo ime tekme je bil nedvomno Anthony Randolph, ki je blestel predvsem v tretji četrtini - prispeval je 12 od 21 točk, ob koncu polčasa pa je prilepil fantastično blokado Volodimiri Konjevu.

“Dobro smo se pripravili na tekmeca, saj smo se zavedali, da si ne smemo privoščiti slabega dne. Igralci so bili zbrani in na igrišču so dali vse od sebe. Zadovoljen sem z energijo, ki so jo pokazali. Nismo odigrali popolne tekme, naredili smo kar precej napak, a generalno gledano sem zadovoljen, saj smo natančno izpolnili načrt,” je mirno govoril selektor Kokoškov, ki je hitro pozabil na Ukrajino in se včeraj popoldne začel ukvarjati z naslednjim tekmecem, zadnjim, ki Sloveniji lahko prepreči boj za kolajne.

ROK MAVER


Najbolj brano