Poletje se je dokončno poslovilo

Prejšnji teden smo pisali o koncu letošnje največje vročine, tokrat lahko omenimo tudi dokončni epilog letošnjega poletja. Pred nami je namreč vrsta poslabšanj, ki bodo ponekod kar v jesenskem slogu.

Našim krajem se je včeraj približevala severnoatlantska 
višinska dolina.
Našim krajem se je včeraj približevala severnoatlantska višinska dolina. 

PRIMORSKA > Ob že sicer razmeroma nizkih temperaturah prihajajo precej pogoste padavine, vremenska slika pa se, kot kaže, ne bo ustalila niti v prihodnjem tednu. Vrstili se bodo vdori severnoatlantskega zraka, ki bo prinašal hladnejše in deževno vreme ter vmesne prehodne okrepitve anticiklona, ko bo nekaj več sonca in bo nekoliko topleje.

Toda dolgotrajnejših obdobij s stanovitnim vremenom in visokimi temperaturami v bližnji prihodnosti za zdaj ni videti. Prej bi lahko pisali o precejšnjih spremembah in o razmeroma pogostih poslabšanjih.

Prvo poslabšanje danes, drugo ob koncu tedna

Prvo poslabšanje je na vrsti že danes, ko bo na vreme pri nas vplivala severnoatlantska višinska dolina, drugo, tisto izrazitejše in bolj jesensko, pa se bo dogajalo ob koncu tedna in v začetku prihodnjega, predvidoma do vključno torka. Jutrišnja višinska dolina bo namreč odprla pot globokemu in obsežnemu ter kompleksnemu severnoatlantskemu ciklonskemu območju, ki se bo v petek in soboto približevalo našim krajem ter nato nekaj dni vplivalo na vreme pri nas.

Glavnino poslabšanja pričakujemo v nedeljo ter predvidoma v noči na torek in v torek. Vmes, pred osrednjima poslabšanjema, pa bo ozračje ob okrepljenih južnih do jugozahodnih tokovih že nestanovitno, zato bosta predvidoma tudi sobota in ponedeljek vsaj občasno mokra. Od sobote do vključno torka bo po trenutnih prognozah lahko ponekod padlo okrog ali več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter, torej že dobro mesečno povprečje, danes pa bo največ dežja predvidoma padlo ob morju in v južnejših predelih, kjer ga pričakujemo kakih deset do dvajset litrov na kvadratni meter, ponekod ob močnejših nalivih lahko tudi več, drugod pa bodo količine predvidoma nekoliko manjše.

Posledice hude suše so ponekod občutne

Kakorkoli že, padavine bodo v kmetijstvu dobrodošle, kajti marsikje se zlasti zadnja dva meseca, tudi zaradi visokih temperatur, vetra in izrazite evapotranspiracije tal soočajo s posledicami hude poletne suše. Grobo povedano, v juliju in avgustu je marsikje padla le tretjina normalnih padavin, ponekod, kjer so bile nevihte manj pogoste, pa tudi manj, medtem ko smo pogosto beležili visoke temperature. Tla so bila zato marsikje povsem izsušena.

Ozračje se je občutno ohladilo

Temperatura je po poslabšanju v minulem koncu tedna občutno padla. Radiosonda iz Rivolta je v ponedeljek opoldne na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila +7,2 stopinje Celzija, ničta izoterma pa se je preteklo nedeljo spustila do nadmorske višine 2406 metrov. Ozračje se je v enem tednu v povprečju ohladilo za več kot 13 stopinj Celzija. Naravnost vrtoglav pa je bil padec ničte izoterme, ki je presegal 2000 metrov. Sredi preteklega tedna se je namreč zadrževala na višini okrog 4600 metrov. Nad nadmorsko višino 2000 metrov je ponekod že prehodno snežilo. Arso je na Kredarici v nedeljo izmeril devet centimetrov visoko snežno odejo.

Glavnina padavin danes in v nedeljo

Danes bo oblačno in deževno, možne bodo krajevne nevihte, tudi močnejše s posameznimi nalivi. Popoldne bo zapihala burja, razmeroma hladno bo.

Jutri se bo vreme postopno izboljšalo in povečini delno razjasnilo. Burja bo ponehala, popoldne ali zvečer bo zapihal jugozahodni veter.

V soboto bo spremenljivo oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma plohami ali nevihtami. Pihal bo južni do jugozahodni veter. Ob morju ne gre izključiti kakšnega obdobja z delno jasnim vremenom.

V nedeljo bo pretežno oblačno z zmernimi do močnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. Vmes bo lahko nekaj spremenljivega vremena. Nestanovitno vreme se bo nadaljevalo tudi v začetku prihodnjega tedna. BRA


Najbolj brano