Dokončno se bomo poslovili od poletne vročine

Ponedeljkova oslabljena vremenska fronta, ki je od severozahoda oplazila tudi naše kraje, je povzročila kratkotrajno, toda ponekod občutno poslabšanje in nadaljnjo delno osvežitev.

Globoka višinska dolina, ki bo jutri dosegla naše kraje, je 
včeraj zaobjela večji del zahodne Evrope.
Globoka višinska dolina, ki bo jutri dosegla naše kraje, je včeraj zaobjela večji del zahodne Evrope.  

PRIMORSKA > Pogosto se zgodi, da v poletnih mesecih, ko je ozračje pregreto, tudi vremenske fronte, ki so na papirju manj solidne ali le obrobno oplazijo naše kraje, lahko ponekod povzročijo izrazitejše pojave. Energija je namreč zaradi visokih temperatur velika in je že manjša iskrica dovolj za nastanek močnejših neviht. V ponedeljek se je, denimo, ob krajevnih nalivih ponekod pojavila toča, v nekaterih predelih pa je prehodno zapihal močan veter.

Ozračje je bilo močno pregreto

Pred prihodom ponedeljkove fronte smo namreč dočakali eno izmed najizrazitejših advekcij subtropskega zraka v letošnjem letu. Radiosonda iz Rivolta pri Vidmu v sosednji Furlaniji Julijski krajini je v nedeljo na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila +21,2 stopinje Celzija, kar je za dobrih osem stopinj Celzija več od dolgoletne normalnosti.

Sredi preteklega tedna pa je na isti višini namerila, kot smo zadnjič pisali, le osem stopinj Celzija. V nekaj dneh se je torej ozračje segrelo za več kot 13 stopinj Celzija. Le zaradi skorajšnje meteorološke jeseni, se pravi skromnejšega dnevnega sončnega žarčenja, daljših noči in razmeroma mrzlega morja, so bile namerjene temperature kolikor toliko znosne, pa čeprav se je živo srebro zlasti na Goriškem povzpelo do okrog 33 stopinj Celzija.

Če bi se podobna vremenska slika zgodila pred nekaj tedni, bi zelo verjetno namerili vsaj kake tri ali štiri stopinje več. Poudariti pa je treba, da se je zlasti v nedeljo precej povečala toplotna obremenitev, ker se je zaradi velike stanovitnosti povečala stopnja relativne vlage, ki je bila marsikje več kot 70-odstotna.

Ponedeljkova ohladitev je bila skromna

Razmeroma skromna ohladitev dokazuje, da ponedeljkova vremenska fronta ni bila ravno posebno solidna. Temperature so res prehodno nekoliko padle, predvsem pa je od severovzhoda pritekal nekoliko bolj suh zrak. Toda ni bilo ravno izrazitih sprememb. Radiosonda iz Rivolta je po prehodu fronte na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila najnižjo temperaturo v torek opoldne, in sicer +12,6 stopinje Celzija, kar pa se je zgodilo le za krajši čas, kajti 12 ur prej in 12 ur kasneje je bilo na isti višini 16 oziroma 15 stopinj Celzija. Ponedeljkova vremenska fronta pa je bila predhodnica večje spremembe, ki se bo udejanjila v tem koncu tedna.

Od jutri poslabšanje

Danes bomo še uživali ob poletnem vremenu, medtem ko bo jutri od zahoda dosegla naše kraje obsežna in globoka višinska dolina s hladnim ter nestanovitnim severnoatlantskim zrakom. Pomikala se bo zelo počasi, zato bo vplivala na vreme pri nas več dni, občutneje v tem koncu tedna, vsaj obrobno pa tudi v prvi polovici prihodnjega. Ob njenem prehodu bo nad severnim Sredozemljem nastalo tudi prizemno ciklonsko območje. Prišlo bo do občutnega poslabšanja s pogostimi padavinami in izrazitejšo ohladitvijo, ponekod bo zadišalo po jeseni. Dokončno se bomo poslovili od letošnje največje poletne vročine.

Danes bo povečini sončno in toplo, najvišje dnevne temperature bodo nad 30 stopinj Celzija, zapihal bo jugozahodni veter, ozračje bo ponekod soparno. Zvečer se bo od zahoda že nekoliko povečala oblačnost.

V nedeljo le okrog 15 stopinj

Jutri bo povečini spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami, lahko nastane tudi kakšna močnejša. Zlasti ob morju bo zapihal jugovzhodni veter in bodo možne tudi občasne delne razjasnitve.

V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami, ki bodo verjetnejše v popoldanskih urah. Možna bodo vmesna delna izboljšanja. Temperatura bo padla.

V nedeljo bo prevladovalo oblačno in deževno vreme, pihala bo burja, kar sveže bo, najvišje dnevne temperature bodo le okrog ali malo nad 15 stopinjami Celzija. BRA


Najbolj brano