Po Lemmyju poimenovali izumrlo vrsto krokodila

Znanstveniki v londonskem Prirodoslovnem muzeju so izumrlo vrsto krokodila, ki je v obdobju jure živela v morju, poimenovali po leta 2015 preminulem pevcu skupine Motorhead Ianu Lemmyju Kilmistru. Lemmysuchus, kar v latinščini pomeni Lemmyjev krokodil, je bil dolg približno 5,8 metra. Njegova lobanja je bila dolga več kot meter.

Znanstveniki v londonskem Prirodoslovnem muzeju so izumrlo vrsto krokodila, ki je v obdobju jure živela v morju, 
poimenovali po leta 2015 preminulem pevcu skupine Motorhead Ianu Lemmyju Kilmistru. Foto: Miha Koron
Znanstveniki v londonskem Prirodoslovnem muzeju so izumrlo vrsto krokodila, ki je v obdobju jure živela v morju, poimenovali po leta 2015 preminulem pevcu skupine Motorhead Ianu Lemmyju Kilmistru. Foto: Miha Koron

LONDON > Podobne lobanje imajo krokodili, ki danes živijo v slani vodi, s katerimi pa Lemmyjev krokodil ni neposredno povezan.

"Bil je domnevno eden največjih plenilcev svojega časa. Njegovi zobje so bili dolgi in topi, odlični za drobljenje plena, denimo morskih želv," sporočajo znanstveniki iz Prirodoslovnega muzeja.

Fosilne ostanke Lemmyjevega krokodila so v začetku 20. stoletja izkopali v mestu Peterborough v Veliki Britaniji. Pred kratkim so jih ponovno proučili in ugotovili, da je bil krokodil napačno uvrščen v isto skupino z drugimi v morju živečimi krokodili iz tega prostora.

"Ker je torej pripadal drugi skupini, je potreboval novo znanstveno ime," so zapisali v muzeju in dodali: "Kustosinja muzeja Lorna Steel, ki še danes žaluje za izgubo v svojem najljubšem bandu, je predlagala, da se ga poimenuje po njenem glasbenem junaku."

"Čeprav je Lemmy preminil konec leta 2015, verjamemo, da bi nazdravil Lemmysuchusu, eni najbolj odurnih morskih bitij, kar jih je kdajkoli naseljevalo planet Zemlja," pravi kustosinja.

Lemmy, verižni kadilec, ki se je bahal, da spije steklenico viskija dnevno in da je spal z več kot 1000 ženskami, je umrl decembra 2015 v Los Angelesu za posledicami agresivne oblike raka. Star je bil 70 let. Skupino Motorhead je ustanovil leta 1975.

STA


Najbolj brano