Kraševci premagali vročino

Sobotna tekma primorskega gorskega tekaškega pokala v Šmarjah pri Sežani bo šla s svojimi 38 stopinjami Celzija v zgodovino. V nečloveških razmerah so zmagali vsi, ki so prišli skozi cilj, najhitrejši pa je bil Simon Strnad.

Zmagovalec Šmarskega teka je bil Simon Strnad (1017). Foto: Igor Mušič
Zmagovalec Šmarskega teka je bil Simon Strnad (1017). Foto: Igor Mušič

ŠMARJE > Niti start v večernih urah ni veliko pomagal. Puščavska vročina na šestem šmarskem teku ni popuščala in če bi bilo mogoče, bi tekačem prav prijala zamenjava terminov z naslednjimi prireditelji primorskih gorskih tekov na Tolminskem, kjer je cilj 800 metrov nad morjem.

Tako Vaška skupnost Šmarje in gasilci (na voljo je bil hladilni bazen) kot stotnija tekmovalcev (vsi so zmogli tek brez večjih težav) so se sicer na peklensko preizkušnjo odlično pripravili. Rekordov seveda ni bilo - tako zaradi vročine kot zaradi odsotnosti obeh lastnikov, državnih reprezentantov Petre Tratnik in Marka Tratnika. Družinska naveza iz ŠD Nanos iz Podnanosa je namreč sočasno tekmovala na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu v italijanski Premani, kjer je Petra zablestela s četrtim mestom, Marko pa je dosegel 26. čas. Najboljši Slovenec je bil sicer član TD Bovec Rok Bratina (18.).

Ostali zmagovalci po kategorijah, ml. člani: Edi Benko; st. člani: Kristjan Ipavec in Michaela Biacco; ml. veteranke: Tina Mavrič; veterani: Tomaž Devetak; st. veterani : Robert Petrovčič; superveterani: Tine Valič in Tea Bajc.

V Nanosu so poskrbeli za dostojno zamenjavo. V Šmarjah je namreč po 7700 metrih teka z 275 višinskih metri vzpona in spusta zmagal Simon Strnad, ki je v cilj pritekel že po dobrih 31 minutah (31,11). Drugi čas je postavil član društva Olimpik Uroš Rozman (31,48), tretji je bil Sebastjan Ferfolja (33,06). V ženski konkurenci je s progo po natanko 41 minutah opravila Pivčanka Rebeka Petrovčič. Dober kondicijski trening je opravila domača občasna košarkarska reprezentantka Sara Meden (41,42), tretji čas pa je postavila Marta Šorli (PGT, 42,01).

Naslednji tek za primorsko gorski pokal bo na praznični torek priredilo Športno kulturno turistično društvo Lom. Šestnajsti Vzpon na Široko se bo z Mosta na Soči začel ob 10.50. Udeležence čaka 4700 metrov klanca s 600 metri višinske razlike. IM


Najbolj brano