Majica, ki ščiti kožo pred soncem

Ko me moja najstnica, ki je v zametkih pubertete, že zgodaj zjutraj spravi na obrate ... Tiste obrate, ko se niti ne zavem prav dobro in že sem pred odločitvijo, ali bo moje razpoloženje v hipu skopnelo ali se bom raje nasmejala njenim pripombam in meni čudnim obnašanjem. “Mami, a ne da sem v teh kopalkah videti čudno? In prav zares se danes ne bom mazala z zaščitno kremo,” godrnja. “Raje si bom oblekla lajkro.” In še preden karkoli rečem med oblačenjem izgine skozi vrata.

Kroji in barve majic iz lycre so lahko 
različni.
Kroji in barve majic iz lycre so lahko različni.  

Običajno mi uspeva ohraniti dobro razpoloženje in se raje spomnim tistih svojih “norih” dni, kako so me domači prenašali, ko sem ravno tako težila, da se nočem namazati, ker da sem potem vsa mastna in da mi potapljaška maska zaradi vseh teh zaščitnih krem ne tesni. Je pa res, da v tistem času nismo imeli na voljo zaščitnih majic, ki jim sončni žarki ne bi prišli do živega. Da bi takrat tičala v apartmaju, pa tudi ni prišlo v poštev. Tako je ostalo po mamino. Krema in pika!

Različnih barv in krojev

No, kljub generacijski razliki in navadam novodobnih otrok je moja Alina še vedno najraje zunaj. Čeprav ni ljubiteljica krem, se zaveda, da je sonce zelo močno in obenem tudi škodljivo. Zato ima ob tistih nevarnih urah oblečeno lajkro. Vsaj mi ji tako rečemo. To je majica iz lycre, ki zaščiti kožo pred UV žarki. Narejena je iz stoodstotnega poliestra, ki je lahkoten in je obdelan s trajno UV zaščito UPF 50+. Je izjemno zračen. Majica se lahko oprijema in deluje kot naša druga koža ali pa je malenkost ohlapnejša in nam s tem omogoča prijetno počutje tudi pri višjih temperaturah.

Na prodajnih policah jih imajo v različnih barvnih kombinacijah. Od živopisanih odtenkov pa do umirjenih tonov, tako da majico z lahkoto kombinirate z vašimi najljubšimi kopalkami. V njej ste resnično lahko videti zapeljivo in nič kaj čudno. Kroji so različni in nam omogočajo, da si jih izberemo glede na naše počutje, postavo in seveda namembnost.

Če želimo ohraniti naš dekolte dalj časa mlad, si bomo omislile lajkro, ki deluje kot puli. Ni nujno, da nam sega do bokov, lahko pokriva samo zgornji del telesa, se pravi, da je zaprta čez oprsje in pokriva del vratu, trebušček pa je odkrit. Tiste, ki rade poudarimo svoje oprsje, si izberemo takšno na V izrez. Kdor pa ne mara slačenja in vlačenja majic čez glavo, pa naj si kupi majico, ki se zapenja z zadrgo kot kakšna jopica.

Moški po lajkri posegajo bolj poredko oziroma jih na plaži skorajda ne nosijo. Ko pa je v igri šport, se ne morejo upreti. Pa ne zato, da bi bili videti lepi, ampak zaradi njene funkcionalnosti in zaščite. Surfarji, denimo, dobro vedo, da jih v lajkri kljub mokroti ne prepiha in obenem ne zebe.

Praktična za male otroke

Lajkra pa je najbolj praktična za male otroke. Zlasti pajacek s kratkimi hlačkami in tričetrt rokavi, ki se spredaj zapira z zadrgo, da ga lažje oblečemo in slečemo. Lahko pa se poslužujemo samo zgornjega dela, da zaščitimo ramena, hrbet in roke. Otrokom je takšno oblačilo prijetno, saj jih ne obremenjujemo z nenehnim nanašanjem kreme, mi jim pa tudi dovolimo kakšno minutko morskega peščenega lopatkanja več.

Prepričana pa sem, da se večina nas, odraslih, raje zavleče v kakšno naravno senco in se vsem tem novodobnim problemom izognemo brez zaščitnih krem in brez lajkraste navlake. Ko pasja vročina popusti, ko sonce izgubi svojo moč, pa se z velikim klobukom in sončnimi očali spet prikažemo na plaži.

Metka Albreht


Najbolj brano