Pasja vročina še ne bo tako hitro popustila

Tokratni vročinski val, že četrti v tem poletju, je po pričakovanjih najizrazitejši. Ostali trije so bili kratkotrajni in povečini niti ne ravno posebno hudi. Ponekod so bili parametri za njihovo določitev komajda izpolnjeni.

Nad večjim delom Evrope vztraja subtropski anticiklon.
Nad večjim delom Evrope vztraja subtropski anticiklon. 

PRIMORSKA > Naj spomnimo, da po kriterijih Slovenskega meteorološkega društva, ki jih je določilo v sodelovanju z Agencijo Republike Slovenije za okolje (Arso), o vročinskem valu govorimo tedaj, ko je povprečna dnevna temperatura vsaj tri dni višja od 26 stopinj Celzija. V preteklih treh izrazitejših letošnjih otoplitvah se je to na Primorskem komajda zgodilo, pa še to ne povsod.

V torek v Podnanosu 38,7 stopinje Celzija

Tokrat pa so povprečne dnevne temperature marsikje že krepko presegle to vrednost, kar se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh, predvidoma do sredine prihodnjega tedna. Največja vročina bo sicer od ponedeljka začela počasi popuščati, vročinski val pa se bo, kot zaenkrat kaže, dokončno zaključil prihodnjo sredo ali četrtek. Arso je medtem v torek nameril najvišjo temperaturo v Podnanosu, in sicer 38,7 stopinje Celzija, v Godnjah pa 37,2 stopinje Celzija. Deželna meteorološka opazovalnica iz FJK pa v Koprivnem na Goriškem, in sicer 36,6 stopinje Celzija, ob 75-odstotni povprečni 24-urni vlagi. Toplotna obremenitev je bila zato tam zelo visoka, kot med drugim marsikje drugje, zlasti ob morju v nočnih urah zaradi visoke vlage.

Na 1500 metrih otoplitev za sam zgodovinski vrh

Radiosonda iz Rivolta v sosednji Furlaniji Julijski krajini je včeraj opolnoči na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila natanko 23 stopinj Celzija, kar je najvišja letošnja temperatura in med petimi najvišjimi, odkar obstajajo radiosondaže. Kaže, da je glavnina obrobja severnoafriškega zraka, ki prihaja iz Maroka, ravnokar dosegla tudi naše kraje. Razlike v temperaturi v višjih slojih se bodo sedaj odigravale le v odtenkih. Ni izključeno sicer, da se bo ozračje na tej višini za krajši čas še nekoliko segrelo, do zgodovinskega rekorda pa nas trenutno ločujeta približno dve stopinji Celzija.

Ozračje je trenutno za dobrih osem stopinj Celzija toplejše od dolgoletnega povprečja, ničta izoterma, ki je bila včeraj opolnoči na višini 4542 metrov, pa za približno 700 metrov višja.

Še bolj soparno bo

Temperature bodo sicer v prihodnjih dneh ponekod lahko še nekoliko višje. Odvisno bo od krajevnih vetrov in od stopnje vlage, ne smemo pa tudi pozabiti, da je trenutno celotno okolje razbeljeno in da zato tako ali tako živo srebro zaradi vročinske inercije vsak dan pridobi še vsaj kakšno desetinko stopinje Celzija. Toplotna obremenitev pa bo zelo odvisna tudi od stopnje relativne vlage. Včeraj je bil, denimo, zrak marsikje razmeroma suh, zato je bilo počutje kljub visokim temperaturam nekoliko ugodnejše kot v preteklih dneh. Soparnost pa se bo odslej predvidoma povečala, saj je navadno povezana z dolgotrajnostjo takih vročih anticiklonov, kot je zdajšnji.

Arso je medtem zaradi velike temperaturne obremenitve od danes do vključno nedelje tudi za naše območje razglasil rdeči alarm in med drugim svetuje, da se sredi dneva in popoldne zadržujemo v senci ter izogibamo večjim telesnim naporom. Priporočajo uživanje lahke hrane in pitje zadostne količine tekočin, zračenje notranjih prostorov pa v nočnih urah in zgodaj zjutraj.

Konec tedna bo sončen in zelo vroč

Subtropski anticiklon bo v prihodnjih dneh solidno na svojem mestu. Proti nam bo od jugozahoda še naprej pritekal zelo vroč in v višinah razmeroma suh zrak. Prevladovalo bo sončno vreme, kakšna vročinska nevihta bo lahko v popoldanskih urah nastala zlasti v gorskem svetu. Najvišje dnevne temperature bodo do okrog 38 stopinj Celzija, ob morju do okrog 33 stopinj Celzija. Vroče bodo tudi noči. V začetku prihodnjega tedna se bo nadaljevalo podobno vreme, povečala pa se bo možnost občasnih krajevnih neviht in bo vročina začela postopno popuščati. BRA


Najbolj brano