Prihodnje dni bo topleje, prihodnji teden pa vroče

Ponedeljkova hladna fronta je prinesla osvežitev ter po padavinah in nevihtah dvodnevno občasno nestanovitnost. Vrzel v zračnem tlaku se je tokrat nekoliko počasneje zapolnila kot v minulih poslabšanjih. Toda zračni tlak se že krepi in spet bo na vrsti, skladno z dokaj rednim sosledjem v zadnjih tednih, nova okrepitev subtropskega anticiklona.

Nad Sredozemljem se krepi anticiklonsko območje.
Nad Sredozemljem se krepi anticiklonsko območje. 

PRIMORSKA > V prihodnjih dneh bo prevladovalo sončno vreme, le sprva z morebitno občasno krajevno nestanovitnostjo. Iz dneva v dan bo topleje. Temperature bodo kljub otoplitvi ob koncu tedna še razmeroma prijetne, postopno pa se bo povečal odstotek relativne vlage, medtem ko se bo v prihodnjem tednu vročina stopnjevala in za zdaj kaže na možnost novega vročinskega vala, morda najizrazitejšega v tem poletju.

Noči so se občutno ohladile

Ozračje se je v minulih dneh ponovno osvežilo. Povprečne 24-urne temperature so v primerjavi z minulim koncem tedna ob morju in na Krasu padle za približno pet stopinj Celzija, na Goriškem pa še za kakšno stopinjo Celzija več. Občutno so se ohladile noči. Deželna meteorološka opazovalnica iz sosednje Furlanije Julijske krajine je, denimo, v Koprivi na Goriškem izmerila najnižjo nočno temperaturo v tem mesecu, 13 stopinj Celzija. Zadnjič je bila tamkajšnja noč tako mrzla 10. junija, torej pred več kot poldrugim mesecem.

Večjih ekstremov tudi tokrat ni bilo

Sicer pa se je tudi tokratni vročinski val dotaknil naših krajev le mestoma in obrobno, zlasti pa je bil, podobno kot prejšnji, kratkotrajen. Sosledje treh dni s povprečno temperaturo višjo od 26 stopinj Celzija se je povečini udejanjilo ob morju in mestoma v notranjosti. Na Kraški planoti pa je bila, denimo v Zgoniku, 24-urna povprečna temperatura vseskozi občutno nižja od 26 stopinj Celzija. Po istem kriteriju je vročinski val zajel le nekatere dele Goriške. V Koprivi je povprečna 24-urna temperatura presegla 26 stopinj Celzija le dva dni zapored, medtem ko v Gradišču ob Soči dan več, in še to komajda za desetinko stopinje Celzija. Najvišje dnevne temperature pa so se gibale okrog 33 ali 34 stopinj Celzija, večjih ekstremov torej tudi tokrat ni bilo.

Prav tako ni bilo večjih temperaturnih ekstremov niti v višjih plasteh ozračja, kjer se je tokratni vročinski val izkazal za najšibkejšega od letošnjih treh. Radiosonda iz Rivolta v sosednji Furlaniji Julijski krajini je na višini 1500 metrov v prostem ozračju v minulem koncu tedna namerila najvišjo temperaturo 17,4 stopinje Celzija, torej od tri do skoraj pet stopinj Celzija manj v primerjavi z viški preteklih dveh otoplitev. Ozračje je bilo vsekakor prehodno za dobre tri stopinje Celzija toplejše od dolgoletnega povprečja, ničta izoterma pa se je povzpela nad 4000 metrov.

V prihodnjem tednu vdor afriškega zraka

Pred nami je nova postopna, toda občutna otoplitev, ki bo dosegla višek v prvi polovici prihodnjega tedna, ko se bo po vsej verjetnosti pojavil četrti letošnji vročinski val. Trenutno kaže, vsaj na papirju, da bo morda najobčutnejši letos. Šlo bo namreč za izrazito advekcijo severnoafriškega zraka, ki ga bo proti nam preusmerjalo globoko in obsežno ciklonsko območje s severnoatlantskim zrakom, ki se bo poglabljalo nad zahodnim Sredozemljem. Če se bo to ravnotežje res uresničilo (trenutno je namreč termin še oddaljen, odklon pa bi lahko pomenil nekoliko drugačne scenarije), je mogoče, da bo temperatura na višini 1500 metrov v prostem ozračju v prvi polovici prihodnjega tedna poskočila do približno 22 stopinj Celzija ali morda še nekoliko višje. V tem primeru ni izključeno, da bi se dnevne temperature ponekod na Goriškem lahko vzpenjale celo nad 35 stopinj Celzija. Pritisnili bi vročina in sopara. Do nove osvežitve pa naj bi po zdajšnjih napovedih ne prišlo vsaj do konca prihodnjega tedna.

Sončno in vsak dan toplejše vreme

Od danes do nedelje bo prevladovalo sončno vreme. Iz dneva v dan bo topleje. Zlasti ponekod v gorah bo še danes in jutri v popoldanskih urah nekaj več spremenljivosti, prav tako niso povsem izključene posamezne krajevne plohe ali nevihte. V soboto in nedeljo se bodo najvišje dnevne temperature, zlasti v notranjosti, spet približale 30 stopinjam Celzija, postopno bodo nekoliko toplejše tudi noči. Začetek prihodnjega tedna bo, kot kaže, povečini sončen in iz dneva v dan bolj vroč. BRA


Najbolj brano