V enakem jogurtu tudi za polovico manj jagod

Po aferah na Madžarskem, Slovaškem in Češkem so se tudi pri nas potrdili sumi, da trgovci v Sloveniji prodajajo manj kakovostno hrano kot v Avstriji. Analize sicer niso pokazale tolikšnih odstopanj kot v omenjenih državah, razkrile pa so, da se takšna dvojna merila pojavljajo zlati pri trgovskih znamkah.

Raziskava je v Sloveniji pokazala, da obstaja povečano 
tveganje, da se med seboj razlikujejo enaki izdelki trgovskih 
znamk. Jogurt enake trgovske znamke se v Avstriji in Sloveniji 
močno razlikuje. Foto: Leo Caharija
Raziskava je v Sloveniji pokazala, da obstaja povečano tveganje, da se med seboj razlikujejo enaki izdelki trgovskih znamk. Jogurt enake trgovske znamke se v Avstriji in Sloveniji močno razlikuje. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA “Če podatke primerjamo s podatki na Češkem, Madžarskem in Slovaškem, je stanje boljše, ni pa idealno,” je kmetijski minister Dejan Židan povzel izsledke raziskav, ki so jih ločeno opravili Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Inštitut za nutricionistiko in Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Slabše kakovosti izdelki z oznako “slovenska kakovost”

So pa analize pri nas razkrile nekaj, na kar drugje še niso bili pozorni: obstaja povečano tveganje, da se med seboj razlikujejo enaki izdelki trgovskih znamk. “To področje je za nas novo odkrito tveganje, zato se bomo v to problematiko v Sloveniji poglobili v naslednjih mesecih,” je nove analize predpakiranih izdelkov, ki so pri nas in v Avstriji naprodaj v enaki ali zelo podobni embalaži, napovedal Židan. Ta vidik zavajanja potrošnikov bo Slovenija izpostavila tudi na ministrskem srečanju prihodnji teden.

S Budget, Sadni jogurt jagoda

> > Slovenija: jagode 4,7 odstotka, gostilo karagenan, konzervans kalijev sorbat, barvilo karmini, sredstvi za uravnavanje kislosti natrijevi citrati citronska kislina, cena 1,28 evra za kilogram.

> Avstrija: jagode 8,2 odstotka, gostilo pektin, barvilo koncentrat korenja za barvo, sredstvo za uravnavanje kislosti koncentrat limoninega soka, cena 1,61 evra za kilogram.

Na ZPS, kjer so primerjali 32 parov vzorcev, so razlike v kakovost odkrili v desetih primerih. “Posebej nas je razžalostilo, da je pet od desetih izdelkov, ki so odstopali v kakovosti, označenih z znamko slovenska kakovost,” je povedala predsednica ZPS Breda Kutin. Takšnih označb trgovcem ne morejo prepovedati, saj so ti izdelki res narejeni v Sloveniji, lahko pa svetujejo potrošnikom, naj pozorno berejo deklaracije in izbirajo izdelke brez aditivov in s čim bolj čistimi surovinami.

Pri mlečnih in mesnih izdelkih se je pokazalo, da je v tistih, ki so na voljo na policah slovenskih trgovin, več aditivov, ojačevalcev okusa, soli in nadomeščanja mesa s sojo, kot to velja za izdelke v Avstriji. Pri jetrni pašteti Primana se je, denimo izkazalo, da je v slovenskih različici več jeter, manj mesa in kar šest emulgatorjev in stabilizatorjev. Na mesnem narezku iste trgovske znamke je poudarjeno, da je narejen v Sloveniji, a meso v njem nadomeščajo sojine beljakovine, vsebuje pa tudi barvila in stabilizator, ki jih v avstrijski različici ni. Zelo se razlikuje tudi toast šunka; v slovenski je poleg mesa tudi krompirjev škrob, predelane morske alge, aditivi in več maščob. Opisani izdelki so na policah Hoferjevih trgovin, primer iz Spara pa kaže na velike razlike med jogurtoma S Budget. V tako rekoč enaki embalaži je v Sloveniji za skoraj polovico manj jagod, seznam ostalih dodatkov pa se ne ujema niti pri enem dodatku. Večina izdelkov, ki se razlikujejo po kakovosti, je v Sloveniji cenejših kot v Avstriji.

Primana, Jetrna pašteta

> Slovenija: jetra 26 odstotkov, svinjsko meso 15 odstotkov, emulgator E472c, antioksidant E300, stabilizatorji E410, E407 in E508, ojačevalec arome E621, cena 3,87 evra za kilogram.

> Avstrija: jetra 22 odstotkov, svinjsko meso 39 odstotkov, mlečne beljakovine in dekstroza, emulgator E472c, antioksidant E300, cena 4,60 evra za kilogram.

Bolj sladka Coca Cola in bolj grenka Milka

Gre le za ozek izbor izdelkov, poudarja Kutinova. Na ZPS so v analizo vključili podobne izdelke, kot so jih v začetku leta analizirali na Madžarskem, Slovaškem in Češkem. Tudi pri nas se je izkazalo, da Coca Cola in mlečna čokolada Milka nista takšni kot v Avstriji. V “slovenski” Coca Coli je več sladkorja, čokolada Milka, ki na slovenski trg prihaja iz bolgarskega obrata, pa je manj kremasta, manj diši, po videzu je temnejša in se manj sveti, v okusu pa ima manj sladkobe. A kot je dejala Kutinova, je naštete razlike težko zaznati, če nisi strokovnjak za senzoriko. “Slovenska” Milka ima dodan aditiv, ki ga Milka v Avstriji nima. “Slabša kakovost je odraz premalo zahtevnega potrošnika,” je prepričana Breda Kutin. V ZPS namreč opažajo, da se v primerih, ko opravijo test kakovosti in objavijo rezultate, kakovost izdelkov čez čas izboljša. JANA KREBELJ


Najbolj brano