Sodba zaradi Janševega žaljivega tvita je obveljala

Janez Janša ni uspel s predlogom, da bi okrajno sodišče v Velenju postopek, ki ga je proti njemu zaradi žaljivega tvita sprožila novinarka RTV Slovenija Eugenija Carl, vrnili v prejšnjo stanje. Sodišče je lani z zamudno sodbo razsodilo, da mora novinarki plačati 6000 evrov odškodnine. Janšev odvetnik Franci Matoz je že napovedal, da se bo na sklep velenjskega okrajnega sodišča pritožil.

Janez Janša in njegov odvetnik Franci Matoz  Foto: Lili Pusnik
Janez Janša in njegov odvetnik Franci Matoz  Foto: Lili Pusnik

VELENJE > Velenjsko sodišče je lani jeseni izdalo zamudno sodbo, po kateri bi moral Janez JanšaEugeniji Carl plačati 6000 evrov, z zamudnimi obrestmi vred. Janša pa je z zagovornikom Francijem Matozom lani novembra na sodišče vložil predlog za vrnitev v prejšnje stanje, češ da je zakonski rok za odgovor na tožbo zamudil iz upravičenega razloga.

Sodni vročevalec mu lani poleti, medtem ko je bil na dopustu, ni mogel vročiti sodne pošiljke s tožbo, v nabiralniku mu je zato pustil obvestilo o pošiljki, ki pa je Janša ni dvignil, sodne pošiljke mu nato vročevalec ni mogel pustiti v poštnem nabiralniku, ker je bil premajhen. Janša je temu sicer oporekal.

Na velenjskem sodišču so si ogledali fotografije poštnega nabiralnika, zaslišali pa so tudi Janšo in njegovo ženo ter vročevalca, ki je zatrdil, da je obvestilo o pošiljki zagotovo pustil v predalčniku. Velenjski sodnik Franc Lesnik je presodil, da okoliščine, ki jih je navajal Janša, ne kažejo na to, da bi rok za odgovor na tožbo zamudil upravičeno. Ker Janša s predlogom ni uspel, mora plačati stroške nasprotne strani.

“Veseli me, da je sodišče sledilo našim navedbam. Če bi avtorju tvita ugodilo, bi to pomenilo tudi konec instituta fikcije vročitve, kar bi bil precendens v pravosodju,” na sklep sodišča pravi Eugenija Carl. “Sodišče, ki je že lani razsodilo, da je bil zapis vsebinsko žaljiv že sam po sebi, je tokrat ugotovilo še, da je za zamudno sodbo odgovoren zgolj in samo njegov avtor, čeprav je poskušal krivdo prevaliti na druge, recimo na poštarje,” je dodala Carlova.

Po njenem mnenju sodišče očitno meni, da je šlo za izmikanje vročitvi. Enak razplet pričakuje tudi v primeru kolegice Mojce Šetinc Pašek. Tudi v njenem primeru je sodišče izdalo zamudno sodbo, Janša pa je nato predlagal vrnitev v prejšnje stanje.

Janša se z odvetnikom lahko pritoži na višje sodišče v Celje. Odvetnik Franci Matoz je že napovedal, da bosta s klientom vložila pritožbo, ob tem pa je dodal, da je odločitev sodišča “popolnoma zgrešena”.

Novinarki sta tožbo proti Janši vložili zaradi tvita, v katerem je zapisal: “Na neki FB-strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.” Obe sta proti Janši vložili tudi zasebni kazenski tožbi, Janša je na predobravnavnih narokih zanikal krivdo.

SP


Najbolj brano