Življenjska priložnost v Atenah

“Dvoboj s Panioniosom ni navadna tekma, je življenjska priložnost,” je vodilo nogometašev Gorice za jutrišnji prvi dvoboj drugega predkroga evropske lige. Pred potjo v Grčijo ga je povzel trener Miran Srebrnič.

Novogoriška nogometna odprava gre optimistično v Atene. Foto: Aleš Sorta
Novogoriška nogometna odprava gre optimistično v Atene. Foto: Aleš Sorta

NOVA GORICA > Dober glas očitno seže v deveto vas. Že lep čas tiskovna konferenca Nogometnega društva Gorica namreč ni bila tako dobro obiskana kot včeraj. Direktor Sebastjan Komel, kapetan ekipe Alen Jogan in predvsem trener Miran Srebrnič so razvezali jezike, ob kakšnem vprašanju pa so jih tudi nabrusili. Srebrnič je očitno v dobri tekmovalni formi. Če mu bo uspelo prenesti borbeni duh še na svoje izbrance, potem se lahko Novogoričani nadejajo pozitivnega izida tudi v Atenah. (Statistična) osnova je zelo obetavna, zlasti na gostovanjih, kjer v tem koledarskem letu še niso izgubili uradne tekme.

Grki so favoriti, a ...

In s kakšno popotnico bi bili zadovoljni pred povratnim dvobojem, ki bo 20. julija v športnem parku? “1:1”, je kot iz topa izstrelil Srebrnič, ki Panioniosu sicer priznava vlogo favorita, a se hkrati tudi nadeja, da bi mu lahko pokvaril načrte. Včeraj je nizal pohvale na račun tekmeca, ki je hiter, močan in tehnično podkovan. “Panionios sodi v višji kakovostni razred, lahko ga primerjam z Udinesejem, a takšne tekme so vedno izziv. Favoriti pač ne zmagujejo vedno. Panionios se še sestavlja oziroma ni na želeni ravni, kar je tudi logično. Tu vidim našo priložnost, a bomo morali biti pravi. Smo ambiciozni, cilj ostaja napredovanje. Razplet dvoboja z Armenci naj bo dodatna spodbuda, ne pa razlog za strah,” je misli in pričakovanja strnil Srebrnič.

Potem ko zaradi predpisov evropske nogometne zveze organizirana navijaška skupina Gorice proti Širaku ni mogla spodbujati svojih ljubljencev na standardnem delu tribune, ki nima sedišč, bi lahko do rešitve v športnem parku prišlo v kratkem. “Z navijači imamo od vsega začetka korekten odnos. Seznanjeni smo s težavo, morda jo bomo odpravili že pred povratnim dvobojem s Panioniosom. Seveda za poseg v infrastrukturo potrebujemo tudi pomoč občine oziroma športnega zavoda,” je povedal Sebastjan Komel.

Za razliko od Širaka, ki je bil svojevrstna neznanka, tako kot tudi samo gostovanje v Armeniji, so Atene skoraj domač teren za trenerski štab Gorice. Tekmeca, ki je sicer doživel kar nekaj sprememb, so na podlagi video posnetkov razčlenili do potankosti. Ne nazadnje je Srebrnič nogometno ozračje okusil tudi v predhodnih soočenjih z atenskima velikanoma. Novogoričani se niso osramotili niti proti Panathinaikosu, za katerega sta takrat igrala zahajajoči zvezdnik Aljoša Asanović in nadebudni Giorgos Karagounis, niti z Aekom, ki bi mu kaj lahko preprečili napredovanje v skupinski del pokala UEFA.

Taktični modeli

“Verjamem, da bo na stadionu vsaj 6000 gledalcev in bodo gostitelji imeli pobudo. Odgovoriti bomo morali s potrebno mero agresivnosti v zvezni vrsti, ki sem jo pogrešal na povratnem dvoboju s Širakom,” je Srebrnič napovedal taktično prilagodljivost, ki so jo Novogoričani že v spomladanskem delu pretekle sezone s pridom izkoriščali. Odkrito je spregovoril tudi o spremembi igralnega sistema. Armenskih 4-2-3-1 bi lahko v Atenah zamenjal svoj čas nogometno standardni 4-4-2, ki pa bi bil lahko v novogoriški izvedbi precej elastičen. V osnovi naj bi bila postavljena obrambna bloka za napadalcema. Andriji Filipoviću se utegne spredaj pridružiti Osuji Amarachi, ki kaže razigranost in tekaško lahkotnost. Oba ne sodita v kategorijo klasičnih napadalcev, namen pa je bolj ali manj jasen.

Jutri bodo prvo tekmo drugega predkroga evropske lige odigrali tudi Domžalčani. Ob 22. uri po našem času bodo začeli dvoboj v Reykjaviku, kjer se bodo soočili z islandskim Valurjem. Evropski krst v novi sezoni pa že danes čaka Mariborčane, ki bodo ob 19. uri v Mostarju odigrali prvo tekmo drugega predkroga lige prvakov. Tekmec je stari znanec Zrinjski. Predstavnika Bosne in Hercegovine so izločili pred tremi leti in se nato tudi prebili v skupinski del lige prvakov.

Panioniosu, ki je imel na dvoboju s Širakom svoje oglednike, Srebrnič noče nuditi opornih točk, pač pa napadalno nepredvidljivost. Ni pa rečeno, da se mu po prespani noči ne bo bo utrnila še kakšna zamisel. Najbolj vznemirljiva utegne biti vloga in z njo povezan dnevni navdih Rifeta Kapića, ki je z dvema potezama potopil Širak v Armeniji. Panioniosov Kapić je Iranec Masud Šojaej, na katerega bodo Novogoričani posebej pozorni. Skrbno so v novogoriškem klubu razdelali tudi potovalni načrt. Stvari, ki delujejo, se ne menja. Novogoričani bodo v Atene odpotovali s čarterjem, v katerem bodo tokrat tudi nekateri predstavniki pokroviteljev. Na letalu bo 23 nogometašev, med njimi lažje poškodovani Januš Štrukelj in Tilen Nagode, ki je na prijateljski tekmi v Sežani staknil pet šivov in pred tekmo s Panioniosom ni treniral.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano