Od lomilca src do jetnika ljubezni

V četrtek bo v zagrebški Tvornici kulture nastopil eden najzanimivejših ameriških sodobnih kantavtorjev, 42-letni Ryan Adams. Med njegove oboževalce se prištevata tudi Elton John in Stephen King. Osupljivo garaški glasbenik, ki mu tako blizu še nismo imeli priložnost prisluhniti v živo, v naš kotiček Evrope prihaja z novim albumom Prisoner.

Ryan Adams v naš kotiček Evrope prihaja  s 16. studijskim 
albumom Prisoner.
Ryan Adams v naš kotiček Evrope prihaja s 16. studijskim albumom Prisoner.  

ZAGREB > Ryan Adams se je v Jacksonvillu v zvezni državi Severna Karolina 5. novembra 1974 rodil kot David Ryan Adams. Rojstni dan deli s slavnejšim kanadskim kolegom skoraj enakega imena, petnajst let starejšim Bryanom Adamsom.

Mladi Ryan se je glasbene obrti učil pri velikanih countryja, Hanku Williamsu, Loretti Lynn, Merlu Haggardu, Johnnyju Cashu, še posebej pa ga je navduševal Graham Parsons, eden glavnih predstavnikov country rocka.

Nič presenetljivega torej, da se je Ryan Adams najprej uveljavil v alternativnem countryju. V letih 1994-2000 je vodil bend Whiskeytown in z njim izdal tri albume, zatem pa je krenil na samostojno pot. Krepkemu prvencu Heartbreaker je skoraj vsako leto sledil nov album, včasih celo dva na leto. Ryan Adams se je v dolgi vrsti pesmi izkazal kot mojster tako tršega električnega rokenrola kakor tudi mehkejšega akustičnega folka. Leta 2004 je ustanovil bend The Cardinals, tudi z njim izdal več albumov, leta 2009 pa ga zapustil.

Medije je polnil tudi kot nepredvidljiv, muhast zvezdnik, ki zna grobo obračunati tako s kritiki kakor z neotesanimi obiskovalci koncertov. Nemalokrat si privošči tudi kakšno bizarno potezo - predlani, denimo, je posnel album 1989, na katerem je priredil čisto vse pesmi z istoimenskega, leto prej izdanega albuma pevke Taylor Swift. Pojasnil je, da so ga njene pesmi pritegnile in mu nudile uteho med razpadanjem zakona.

Ločitev od desetletje mlajše pevke in igralke Mandy Moore, s katero je bil poročen devet let, je navdihnila tudi pesmi, ki jih je letos zbral na novem albumu Prisoner, s katerim prihaja v Zagreb. Tja bo s svojim bendom pripotoval iz Italije, turnejo pa bo zatem nadaljeval v Nemčiji. Konec meseca bo skočil čez ocean, nanizal še nekaj nastopov po domovini, pa spet poletel v Evropo, turnejo nadaljeval na Danskem, se po osemnajstih koncertih vrnil v ZDA, spet nastopal tam ... AG


Najbolj brano