Jadrali v treh državah

Portorožan Branko Brčin je kot taktik z jadrnico Selene Alifax na svetovnem prvenstvu ORC v Trstu osvojil drugo mesto. Dobro je kazalo tudi nekdanjemu olimpijcu Karlu Hmeljaku na Mummy One, ki se mu je zlato izmuznilo iz rok predzadnji dan.

Druga Selene Alifax, na kateri je bil Branko Brčin taktik.
Druga Selene Alifax, na kateri je bil Branko Brčin taktik. 

MILJE > Rahel veter je ves minuli teden načenjal potrpljenje 116 ekip iz 19 držav, ki so prvič v 17-letni zgodovini tekmovanja navigacijske spretnosti preizkušale v morjih treh držav. Trasa je namreč floto vodila od Trsta mimo oznake pred Piranom, vzdolž istrske obale do svetilnika Sv. Ivana pred Rovinjem in nazaj.

Po 131 milj dolgi plovbi je v skupini C Karlo Hmeljak z Mummy One zasedal drugo mesto, medtem ko je Branko Brčin nekoliko daljšo progo v skupini B sklenil z enajstim časom. Sledila je nekajurna regeneracija, nakar se je boj za naslov svetovnega prvaka nadaljeval pred Trstom, kjer so se posadke pomerile v šestih tehničih dirkah. Te je Hmeljak mojstrsko odvozil ter nemudoma prevzel vodstvo v skupini C, Brčin pa je jadrnico Selene Alifax popeljal na drugo mesto skupine B.

“Sprva smo jadrali na regatnem polju, postavljenem v slovenskem morju, kar nam je bolj ustrezalo, ker je tam običajno več vetra. Zadnja dva dni pa so nas prestavili pred Miramar, kjer so razmere veliko slabše,” je potek razčlenil Brčin, ki je na zlato upal vse do konca. “Priložnost za najžlahtnejšo medaljo smo zapravili v zadnjem startu. Obtičali smo v brezvetrju in samo gledali, kako so se nam tekmeci odpeljali mimo,” je povedal 46-letni taktik.

Zlato se je obetalo tudi Hmeljaku, vodilnemu po štirih plovih v konkurenci 50 ekip, dokler ni v šesti regati uvrstitve pokvaril s 14. mestom. Ko je bil v naslednji preizkušnji diskvalificiran še zaradi prehitrega starta, je postalo jasno, da lesk kolajne ne bo takšen, kot si ga je želel. 34-letni Koprčan je po odbitku najslabšega rezultata pristal na tretjem mestu, za italijanskima sestavama Airis in Sease.

Preostalim Slovencem se v vetru, ki ni presegel osmih vozlov, ni šlo enako dobro. Megaenergija Štajerca Uroša Žvana je med 17 jadrnicami prehitela le dve, Aquatich z Vesno Deklevo na krovu in norveško zastavo na krmi je bila 22. Vera Natura, na kateri je Vid Jeranko združil moči s srebrnim olimpijcem iz Aten Luko Rodionom, je bila 27. Ostala sedmerica je brez vidnejših dosežkov obtičala bliže dnu razpredelnice.

V končnem seštevku so zmagale tri italijanske posadke. V skupini A je med 17 posadkami slavila Mascalzone Latino s krmarjem Vincenzom Onoratom, v skupini B med 49 ekipami Be Wild z Luigijem Masturzo in v skupini C med 50 ekipami Airuis z Robertom Montijem.

JANA PINES


Najbolj brano