“Če delaš sproti, matura ni težka”

Primorski maturantje, ki so na splošni in poklicni maturi dosegli vse točke, pravijo, da se je treba za maturo učiti sproti in ne le zadnjih nekaj tednov. K zrelostnemu izpitu so zrelo pristopili tudi tisti, ki točk za vpis na želeni študij sploh ne potrebujejo.

Eva Bužanin  Foto: Petra Mezinec
Eva Bužanin  Foto: Petra Mezinec

PRIMORSKA > Najboljšega rezultata na splošni maturi sta se včeraj razveselila Aljaž Bratina, dijak Škofijske gimnazije Vipava, in Marjana Gerželj s Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana.

Diamantna gimnazijca na zootehniko in biokemijo

“Z dosežki na maturi se nisem veliko obremenjevala, saj nisem potrebovala veliko točk za vpis na želen študij. K izpitom sem pristopala zelo umirjeno in mogoče je zato tu ta uspeh,” je včeraj skromno povedala Marjana, ki prihaja iz Dolenje vasi. Študij bo nadaljevala na Biotehniški fakulteti smer zootehnika, maturo pa je opravljala iz fizike in biologije.

Aljaž iz Budanj se je na maturo pripravljal vsa štiri leta srednje šole, saj se je sproti učil in predeloval snov. Njegov cilj je bil, da bi maturo opravil s čim boljšim uspehom. Občutek je imel dober, zato je upal na tak rezultat. “Učil se nisem le zadnja dva tedna pred maturo, ampak sem postopno šel skozi vso snov in naredil veliko vaj,” je sklenil. Sedaj ga čakajo zaslužene počitnice, ki jih bo preživel na morju ter na kakšnem potovanju v tujini, zelo pa se veseli tudi oddiha v gorah. Oktobra bo začel s študijem biokemije.

Nihče ni pričakoval vseh točk

Na poklicni maturi sta vse točke dosegla dva dijaka novogoriške srednje ekonomske šole. “Nisem si predstavljala, da bom dosegla tak uspeh,” je vesela Maja Jazbec iz Kromberka. Med maturo je namreč zbolela, zato je imela izredne ustne izpite natrpane drugega za drugim. “Za maturo sem se večinoma pripravljala sproti, veliko znanja pa mi je ostalo od prejšnjih let in sem ga le obnovila,” je dejala. “Od maja dalje sem se učila vsak dan.” Po najdaljših počitnicah bo sedla v klopi Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani. Rok Pogelšek z Dombrave pred pričetkom mature ni imel posebnih ciljev ali želja, da bi osvojil vse točke, saj je bil na Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) Univerze na Primorske, kjer bo študiral matematiko v ekonomiji in financah, že sprejet. “Sicer sem se zelo trudil, da bi bil moj uspeh čim boljši, a sem bil na koncu zelo presenečen nad rezultatom, saj sem osvojil vse možne točke,” ni skrival navdušenja. Počitnice bo izkoristil za dopust ter za nabiranje izkušenj s študentskim delom.

Na Šolskem centru Srečka Kosovela Sežana se lahko pohvalijo tudi z dijakinjo, ki je vse točke dosegla na poklicni maturi. To je Eva Bužanin iz Hruševja. “Matura niti ni bila tako zahtevna, s točkami pa se prav tako nisem preveč obremenjevala. Takega rezultata pa niti približno nisem pričakovala,” je povedala zdaj že bivša dijakinja, ki bo oktobra pričela študirati grafično oblikovanje.

V Šolskem centru Postojna je vse točke na poklicni maturi zbrala ekonomska tehnica Angie Logar z Dolenj pri Jelšanah. Z odliko je zaključila vse štiri letnike srednje šole, tako da je potiho upala, da bo uspešna tudi na maturi. “Po končanih maturitetnih izpitih sem imela kar dober občutek, čeprav vseh točk vseeno nisem pričakovala. Kljub temu, da sem bila v šoli vsa štiri leta uspešna, sem se tudi za maturo precej pripravljala. Zadnji mesec sem bila kar intenzivno pri zvezkih.” Študij bo nadaljevala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Počitnice preživlja delovno, na bencinski črpalki.

Rok Skerbiš, sicer Štajerec, je zaključil šolanje na Gimnaziji, elektro in pomorski šoli Piran, kjer je opravljal poklicno maturo. “Ni bilo težko. Če delaš štiri leta sproti, je treba samo ponoviti snov. Najbolj sem se posvetil slovenščini, saj mi gredo družboslovni predmeti nekoliko težje kot naravoslovni. Leta šolanja ob morju so bila zanimiva in nepozabna, a ugotovil sem, da je moja pot drugje, zato se odpravljam študirat strojništvo v Maribor.”

V družbo najboljših na poklicni maturi se je uvrstila tudi Koprčanka Luna Počkaj, ki se je Srednji šoli Izola šolala za poklic gostinsko-turistični tehnik. “Matura je kar pomemben zalogaj. Najprej so bile na vrsti priprave, pri katerih so nam veliko pomagali profesorji. Potem je pa kar šlo, vsi predmeti so bili približno enako zahtevni, pri nobenem nisem imela posebnih težav. Zdaj me čaka še opravljanje splošne mature. Če bo šlo vse po sreči, bom šla študirat psihologijo.”

Vse točke na poklicni maturi sta dosegli še Anja Gjörek in Saša Uljan iz Srednje šole Izola. Saša Uljan, ki je doma iz Hrpelj in je na izolski šoli maturirala iz predšolske vzgoje, pravi, da je njen uspeh bil tudi zanjo presenečenje, saj se na maturo ni pretirano pripravljala. Šolanje bo nadaljevala na izrednem študiju pedagogike za predšolske otroke v Kopru.

AC, ID, PEM, HR, JK


Najbolj brano