Zapeljiva in romantična čipka

Čipke se v veliki meri uporabljajo za svečana oblačila. Za dneve, ki nam veliko pomenijo oziroma so za nas nekaj posebnega. S čipko lahko zapeljujemo, lahko smo romantične ali pa zelo prefinjene in elegantne. Čipka pa se vse bolj uveljavlja tudi v vsakdanji modi, seveda v kombinaciji različnih materialov, barv in vzorcev.

Maturantska  obleka? Tudi lahko!
Maturantska obleka? Tudi lahko! 

Modne navdušenke prisegajo na glamurozno čipko, ki v večini primerov krasi kakšen detajl oblačila. Enostavno majico brez rokavov pa čipka oplemeniti že, če je iz nje narejen samo hrbtni del. Takšna majica je primerna za več priložnosti, saj jo v kombinaciji s spodnjim delom oblačila, obutve in nakita lahko nosimo tako čez dan kot tudi zvečer.

Čipka čez dan

Dnevne različice so lahko različne. K čipki lahko izberemo bermuda hlače, ki so iz lahkotnega materiala, mehko padajoče in na prvi poglede delujejo kot krilo. Ali pa letos tako modne (vendar meni ne preveč ljube) tričetrtinske hlače. Te so lahko tudi širše, tako da nam v teh vročih dneh ne dodajo še kakšne stopinje več. Poleg obujemo sandale z nizko peto ali pa kar špagarice, ki si jih s svilenim trakcem zavežemo okoli gležnja. Verjemite, da bo prav majica s tem malim detajlom čipke dala vašemu videzu piko na i. Drugačnost, inovativnost in gola koža, ki bo pokukala izpod romantičnega vzorca, nam bo vsakič znova dala vedeti, da smo zajadrali že globoko v poletni čas.

Potem so tukaj tunike, ki mehko in nežno padajo ob telesu. So lahko ožjega kroja ali precej širokega, tako da nas spominjajo na romantično “bambolo iz celulojda”. Zaradi prosojnosti so tunike ponavadi večplastne in čipke so spet samo kot detajl. Ali kot zaključek na rokavih ali pa kot nežna vezava med levo in desno polovico blaga. Prav tako jo najdemo v kombinaciji vezenine in kakšnega bleščičnega malega kamenčka, ki je diskretno prišit v samo čipko. Ti kamenčki dodajo rahel lesk - dodatek, pri katerem ne potrebujemo drugega nakita.

Previdno pri pranju

Zaradi tanjšega materiala je oblačilo zelo občutljivo. Oblačil s čipko ne perite z ostalimi oblačili v pralnem stroju, saj se čipke lahko strgajo. Raje jih operite ločeno, na programu za občutljivo perilo. Če so tunike daljše, jih lahko nosimo na gole, zagorele noge in poleg obujemo različico poletnih škornjev ali pa sandale vseh vrst. Krajše tunike pa v kombinaciji z oprijetimi hlačami poudarijo našo ženstvenost.

Tiste, ki imate rade drugačnost, si privoščite kar cel čipkast kos. Daljšo majico s tričetrt rokavi, na primer, iz malo bolj grobo vezene čipke. Pa naj bo v celoti bela, saj bo poudarila vašo zagorelo polt in dodala svežino. Poleg oblecite kar svoje najljubše kavbojke, lase si nonšalantno spnite z večjo sponko, da razgalite vrat, in verjemite, da boste blestele.

Pridih ženstvenosti

Tiste bolj romantične pa izberite majico v prefinjeni, tanki in oprijeti različici. Zraven oblecite daljše plisirano krilo, vse skupaj opasajte s tanjšim pasom, ki se zaveže v pentljo, visokorasle poleg obujte kar nizke sandale in pripravljene ste za večerjo v dvoje ali pa morebiti kar za večji življenjski podvig. Hja, čipka ni kar tako! Ta romantična vezenina da oblačilom pridih nežnosti, ženstvenosti ... Je bolj skrivnostna kot razkazovalna, bolj zapeljiva, pa še vedno resna, elegantna in prefinjena.

Slovenci smo lahko ponosni, da to romantično čipko izdelujemo tudi pri nas. Idrijska čipka je pomemben del slovenske kulturne dediščine.


Najbolj brano