Prihaja drugi vročinski val, ki pa tudi tokrat ne bo prehud

To, kar smo doživljali včeraj in v preteklih dneh, je bila čista poletna vremenska običajnost. Ni šlo le za popolno skladnost z že sicer nekoliko toplejšim začetkom novega tisočletja, temveč za skladnost s še “zdravim” povprečjem izpred več desetletij, ki se je začelo v začetku sedemdesetih let, ko so bila poletja v primerjavi z zdajšnjimi povečini nekoliko manj vroča.

Subtropski anticiklon se znova krepi.
Subtropski anticiklon se znova krepi. 

PRIMORSKA > Na višini 1500 metrov v prostem ozračju je tako včeraj opolnoči radiosonda iz Rivolta pri Vidmu v sosednji Furlaniji Julijski krajini namerila 12,8 stopinje Celzija, kar nekaj dni pa se je temperatura na tej višini zadrževala med enajstimi in 13 stopinjami Celzija, torej v popolnem dolgoletnem povprečju. Ničta izoterma pa je bila na višini okrog 3600 metrov.

Z azorskim anticiklonom prijetnejše vreme

Po vročinskem valu pred dvema tednoma in z ohladitvijo v preteklem tednu so se vremenske razmere v minulih dneh prehodno normalizirale. Vrzel v zračnem tlaku, ki je nastala po prehodu silovite petkove vremenske fronte, se je le postopno zapolnila. Njeno mesto sprva ni zasedel (kot pred nedavnim) vroč subtropski greben, temveč azorski anticiklon, ki je prinesel tokove z zmernejših vzporednikov, katerim gre zasluga za nekajdnevne prijetnejše vremenske razmere.

Nov vročinski val

Toda vroča subtropska kupola se ravnokar znova krepi in širi proti severnemu Sredozemlju. V prihodnjih dneh bo njeno obrobje znova segalo delno tudi do naših krajev. Arso opozarja na začetek drugega vročinskega vala v tem poletju, ki bo po jakosti in trajanju podoben prvemu. Tedaj, kljub nekajdnevni vročini in naraščajoči sopari, k sreči nismo dočakali kakšnih posebnih ekstremnih razmer.

Ponekod na Primorskem niti niso bili izpolnjeni pogoji za vročinski val. Naj spomnimo, da o vročinskem valu po definiciji Slovenskega meteorološkega društva pri nas lahko govorimo tedaj, ko 24-urna dnevna temperatura tri dni zapored dosega ali presega 26 stopinj Celzija, kar pa se ponekod ni zgodilo. V minulih dneh tega tedna se je, za primerjavo, povprečna 24-urna dnevna temperatura gibala od okrog 23 stopinj Celzija na Goriškem do okrog 24 stopinj Celzija ob morju.

Živo srebro spet čez 30 stopinj Celzija

S postopno okrepitvijo subtropskega anticiklona se bo v prihodnjih dneh ozračje znova segrelo in dodatno stabiliziralo. Na višini 1500 metrov v prostem ozračju pričakujemo, da se bo živo srebro povzpelo do okrog 19 ali največ 20 stopinj Celzija. Gre za novo solidno, toda ne ravno izjemno advekcijo severnoafriškega zraka, kakršne zlasti v zadnjih desetletjih, kot smo pisali tudi zadnjič, v osrednjih poletnih mesecih niso ravno neobičajne.

Živo srebro se bo zlasti v notranjosti postopno povzpelo do okrog 30 stopinj Celzija in jih bo ponekod tudi preseglo. Najvišje dnevne temperature bodo zlasti na Goriškem do okrog 32 ali 33 stopinj Celzija. Ob morju pa bomo namerili kakšno stopinjo Celzija manj; najvišje dnevne temperature bodo do okrog ali malo pod 30 stopinj Celzija. Noči bodo sprva še dovolj sveže, proti koncu tedna pa vse toplejše. Proti koncu tedna se bo zaradi večje vlažnosti postopno povečala tudi toplotna obremenitev.

Ponekod popoldanske vročinske nevihte

Od danes do vključno nedelje bo prevladovalo sončno in iz dneva v dan toplejše vreme. V gorah bo v popoldanskih urah nekaj več spremenljivosti in bodo nastajale vročinske nevihte, ki se bodo ponekod lahko spustile do nekaterih drugih predelov, možnost bo najmanjša ob morju. Kot zaenkrat kaže, se bo podobno vreme nadaljevalo tudi v začetku prihodnjega tedna, nato pa naj bi prišlo do prehodnega poslabšanja z osvežitvijo. BRA


Najbolj brano