Boj za teran še odprt

Boja za teran še ni konec. Odbor Evropskega parlamenta za kmetijstvo bo na predlog evropskega poslanca Franca Bogoviča prihodnji teden glasoval o predlogu za zadržanje delegiranega akta za teran.

Evropski poslanci v odboru za kmetijstvo bodo  odločali o 
tem, da bi uveljavitev delegirane uredbe za teran,  ki je 
predvidena za 19. julij, zadržali za dva meseca.  Foto: Tina Čič
Evropski poslanci v odboru za kmetijstvo bodo odločali o tem, da bi uveljavitev delegirane uredbe za teran, ki je predvidena za 19. julij, zadržali za dva meseca.  Foto: Tina Čič

BRUSELJ > Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je dosegel, da bodo 11. julija, na odboru evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja glasovali o predlogu za zadržanje delegirane uredbe evropske komisije o spremembi uredbe, ki vinarjem iz hrvaške Istre dovoljuje uporabo imena teran na etiketi.

To pomeni, da bodo evropski poslanci v odboru odločali o tem, da bi uveljavitev delegirane uredbe evropske komisije, ki je predvidena za 19. julij, zadržali za dva meseca. Bogovičev predlog je prejšnji teden dobil večinsko podporo koordinatorjev političnih skupin, zato je uvrščen na dnevni red julijske seje odbora.

Delegirani akt, ki opredeljuje omejeno izjemo za Hrvaško pri uporabi imena teran, je komisija sprejela sredi maja. Takrat sicer še ni začel veljati, saj imajo članice EU in Evropski parlament dva meseca časa za njegovo zavrnitev.

Slovenija že ves čas vztraja, da si bo še naprej prizadevala za ohranitev celovite zaščite terana. SR


Najbolj brano