Iz Kobarida hop v Benečijo

Na Kobariškem od 24. junija dalje že kroži turistični avtobus Hop on hop off, ki s centrom Kobarida povezuje podeželje, oddaljene turistične točke, kopališča na Nadiži in izhodišča za pohodniške ter kolesarske izlete. Ta konec tedna se bodo povezali z Benečijo. V Tolminu so v soboto uvedli krožno povezavo do Tolminskih korit, ob vikendih tudi v Polog z Javorco.

Hop on hop off je na kobariškem že od lani hit, letos so 
naredili povezavo še do Benečije. Tolminci pa so uvedli javni 
prevoz do korit in Javorce.  Foto: Neva Blazetič
Hop on hop off je na kobariškem že od lani hit, letos so naredili povezavo še do Benečije. Tolminci pa so uvedli javni prevoz do korit in Javorce.  Foto: Neva Blazetič

KOBARID, TOLMIN > Lanski uspešni projekt krožnih povezav na pet turistično atraktivnih območij v kobariški občini nadgrajujejo z bolj prijaznimi urniki, vozita dva mini avtobusa z 20 in 21 sedeži, zato je tudi za kolesa več prostora. Kobarid krožno povezujeta s planino Kuhinja, z Livškim, z Robičem in Nadižo, z vasmi na Drežniškem in z Breginjskim kotom, kjer so tudi kopališča na Nadiži.

Z avtobusom na kolesarjenje in pohode

Kot pravi direktor občinske uprave Simon Škvor, so ponudbo za turiste in tudi za domačine še izpopolnili. “Malo smo prilagodili trase in uskladili ure, da je možno prehajati na različna območja. Trase vožnje se bolj dopolnjujejo z obstoječimi pohodniškimi in kolesarskimi potmi.” Kar pomeni, da se potniki lahko peljejo do določenega izhodišča za kolesarjenje in pešačenje, izstopijo in naprej kolesarijo ali pa gredo peš ter pozneje spet vstopijo na avtobus, kjer jim ustreza. Z usklajevanjem urnikov so po novem denimo povezali Livško z Nadižo s prestopom v Kobarid.

“Glavna novost je povezava z Benečijo. Naš avtobus se bo z avtobusom, ki so ga zagotovili v Benečiji, srečal na treh točkah, na Livškem, na Robiču in v Robidišču. Kdor se bo odločil za prehod, bo nato zaokrožil po Benečiji. Povezava bo zaživela 8. julija,” napoveduje Škvor. Hop on hop off bo vozil vsak dan do 3. septembra, nato pa ob sobotah in nedeljah do 1. oktobra.

Evro v eno smer

Lani je občina za projekt krožnih povezav namenila približno 18.000 evrov in s tem začela zgodbo, ki je lahko zgled ostalim v Sloveniji. Prodali so 2500 dnevnih kart. Letos bo za turistično ponudbo zelo dragocen projekt, ki privablja dodatne goste in razbremenjuje okolje, šlo približno 30.000 evrov. Po novem bo vožnja dražja. Lani je celodnevna karta za vse vožnje stala evro, letos je treba evro odšteti za vožnjo v eno smer. Otroci do desetih let starosti se peljejo brezplačno, tudi za kolesa ni treba plačati.

Prevoz v Tolminska korita in v Javorco

Na Tolminskem pa od 1. julija do 31. avgusta obiskovalcem ponujajo javni prevoz iz Tolmina v Tolminska korita in v nasprotni smeri po ceni pol evra za vožnjo. Namen organiziranega prevoza je razbremenitev ceste iz Zatolmina in prenapolnjenega parkirišča v Tolminskih koritih.

Minibus bo vsako polno uro med 10. in 15. uro odpeljal z velikega parkirišča nasproti športnega parka Brajda, s parkirišča v Tolminskih koritih pa se bo vračal deset minut čez vsako polno uro.

Po novem dodajajo tudi javni prevoz v Javorco. Karta bo stala evro. Minibus bo vozil vsako soboto in nedeljo ter 14. in 15. avgusta. Ob 10.40 bo odpeljal z velikega parkirišča nasproti športnega parka Brajda v Tolminu, iz Javorce pa se bo vračal ob 13.25. Za otroke do dvanajstega leta starosti bo prevoz na obeh relacijah brezplačen. Kako bi se s tovrstnimi javnimi prevozi povezali tudi po celotni dolini od Tolmina do Bovca, ostajaj izziv za naprej. “Slej ko prej bomo ta cilj uresničili,” je prepričan Škvor.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano