Poletje je čas za sandale

Obožujem poletje. Prijetne temperature, lažja oblačila in sandali, ki mi omogočajo, da so moji nožni prsti svobodni. Lepo urejeni in nalakirani nohti, stopala niso v zatohlih supergah in jutranji rituali oblačenja so absolutno hitrejši.

Več kot je vrvic, bolj zapleteno je.
Več kot je vrvic, bolj zapleteno je. 

Letošnje poletje bodo prišle na svoj račun nizkorasle ženske. Sandali z odebeljenim ravnim podplatom jim bodo dodali par centimetrov višine. Korak bo lahkoten in prijeten. Enakomerno dvignjeni podplati omogočajo, da je teža razporejena čez celo stopalo. Tiste, ki veliko prehodite, verjemite, da vam bodo noge hvaležne.

Špagarice so spet “in”

Zelo lepo in naravno delujejo sandali, izdelani iz vrvi (špage). Zgornji del, ki v srebrnem odtenku izstopa in pokriva samo sprednji del prstov ali pa prikrije samo nart, lahko okrog gležnjev zavežemo s trakci v isti barvi. Zraven lahko oblečete belo plisirano krilo in v istem odtenku preprosto majico, ki je lahko v zgornjem delu prosojna. Ti sandali so posodobljena različica “špagaric”. Tistih, ki smo jih v zgodnjih osemdesetih letih vsi nosili. Le da so imele tanjši podplat, platno pa je oprijemalo peto in prekrivalo prste.

Zelo udobni so sandali, ki spominjajo na “tevice”. Zmodernizirani, z več bleščic ali celo iz lakastih materialov. Imajo enojni ali dvojni širši pašček, ki se zapenja s kovinsko “šnalco”. Ta je lahko diskretna ali kot zelo viden okrasek na čevlju.

Zelo zanimivi so sandali z dvojno odebeljenim podplatom, ki ni nujno, da je v isti barvi. Lahko je v dveh barvnih tonih, da je plastenje še bolj opazno. Ponavadi je zadnja plast gume grobo narezana, kar doda sandalu še dodatno posebnost. Videz je bolj robusten, naše noge pa so v njih videti bolj vitke, krhke in nežne. Ta čevelj resnično spominja na natikač. Razlika je le v tem, da se okrog gležnjev zapenja s tankim paščkom.

Iz jeansa ali iz žametnih trakcev ..., da so le udobni

Meni ljubi in najbolj praktični sandali za celodnevno tekanje po mestu so tisti, ki imajo navaden, tanjši podplat. So bolj ženstveni in ljubki. Lahko so iz različnih materialov: iz svetlega jeansa ali v naravnih odtenkih mehkega satena; iz lisičje obarvanega usnja ali iz bordo žametnih trakcev. Pošiti so lahko s kamenčki, cofki, resicami ... Bolj romantične imajo prišite drobne rožice, večjo pentljo ali pa čez prste pašček v kovinskih odtenkih. Sandali so lahko še prepleteni ali pisano vezeni. Zapeti z zaponko ali samo zavezani kot vezalka na supergah. Obstajajo pa tudi takšni, ki imajo mehko stisnjeno elastiko okoli gležnja. Prihranijo nam kar nekaj energije, saj si sandal samo nataknemo in elastičen pašček poveznemo tako, da nam nogo učvrsti v obuvalo.

Ko pa želimo blesteti, biti paša za moške poglede in poudariti lepe noge, posežemo po sandalčkih z vrtoglavo visoko peto. Peta je lahko tanjša ali odebeljena. Slednja je bolj stabilna in omogoča bolj stabilen korak. Modne hiše jih ponujajo v različnih barvnih odtenkih, preprostih, čistih linij ali v bolj kičasti različici. Kaj je bolj “in”? Vse. Pomembno je, da so noge urejene. Depilirane, rahlo zagorele. Nohti na nogah brezhibno obarvani, saj zaokrožijo celoten “outfit”. Če je oblačilo bolj pisano, rožasto, širokega kroja in bogatih rokavov, priporočam preproste sandale v naravnih odtenkih. Noge podaljšajo, saj se te zlijejo s kožno barvo sandalov.

Kaj je sploh sandal?

Velikokrat slišim vprašanje: “Kaj je sploh sandal?” A so sandali čevlji, pri katerih so prsti odkriti? Sandali so čevlji, ki razgalijo zgornji del stopala - nart in se okrog spodnjega dela nog prepletajo z različnimi širinami in dolžinami paščkov, vrvic, verižic ... Trakci segajo lahko do gležnjev, spet drugi po celotni dolžini meč. Zagotovo je to njihov čar, saj so zato bolj opazni in hkrati združijo dve meni ljubi različici - odprt lahkoten sandal in poletni škorenj, ki ima kup odprtin, izrezov na pravih mestih, da je noga videti lepa in zanimiva.

METKA ALBREHT

Foto: proizvajalci


Najbolj brano