Ker so zdravi zobje za mnoge predragi

“Rekel sem, da bom res veliko zabavo naredil, ko potrebe po takšni ambulanti ne bo več in jo bomo lahko zaprli,” je ob otvoritvi pro bono zobozdravstvene ambulante v Matenji vasi povedal zobozdravnik Želimir Božič, ki se je odločil, da bo svoje znanje in storitve ponujal tistim, ki si popolne zobozdravstvene oskrbe ne morejo privoščiti. Finančno sta ambulanto podprli tudi občina Postojna in Pivka.

Odprtja bro bono zdravstvene ambulante so se veselili:

Patricija Može iz Centra za socialno delo Postojna, Tereza 
Novak iz Slovenske filantropije, Aleksander Doplihar iz bro 
bono ambulante v Ljubljani, Anica Mikuš Kos iz Slovenske 
filantropije, župan občine Pivka Robert Smrdelj, župan 
občine Postojna Igor Maretnič in pobudnik bro bono zdravstvene ambulante v Matenji vasi Želimir Božič. Foto: Petra Mezinec
Odprtja bro bono zdravstvene ambulante so se veselili: Patricija Može iz Centra za socialno delo Postojna, Tereza Novak iz Slovenske filantropije, Aleksander Doplihar iz bro bono ambulante v Ljubljani, Anica Mikuš Kos iz Slovenske filantropije, župan občine Pivka Robert Smrdelj, župan občine Postojna Igor Maretnič in pobudnik bro bono zdravstvene ambulante v Matenji vasi Želimir Božič. Foto: Petra Mezinec

MATENJA VAS > “Ideja je bila prisotna že dolgo časa. Razmišljal sem, da je tistim ljudem, ki so brez zdravstvenega zavarovanja, treba pomagati. Z urejenimi zobmi ljudje pridobijo na samopodobi, lažje pridejo do službe in se vrnejo z roba družbe,” je pojasnil pobudnik pro bono ambulante Želimir Božič, ki se je odločil, da bo tudi po upokojitvi ostal aktiven. Ambulanta bo delovala v njegovih prostorih, mesečne materialne stroške pa bosta krili občini Postojna in Pivka. Nad dejavnostjo bo bdela nevladna organizacija Slovenska filantropija, pod okriljem katere že deluje pro bono ambulanta Aleksandra Dopliharja v Ljubljani.

Zobozdravstvo je v sistemu javnega zdravstva še posebej na udaru, opaža Doplihar: “Velika napaka je bila, da smo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja izključili zobozdravstvo. Politiki so menili, da zobje niso življenjskega pomena in da od tega nihče ne umre. Kar pa ni res. Težave z zobmi pomenijo veliko obremenitev za človeka in izhodiščno točko za druga obolenja.” Prikima mu tudi Božič: “Ogromno storitev zahteva doplačilo, kar predstavlja veliko težavo. Nekateri ljudje pridejo enkrat na pregled in ko izvejo, kaj morajo doplačati, se ne vrnejo več.”

Ambulanta bo začela delovati v ponedeljek, ko bodo na vrsto prišli prvi trije uporabniki. “Zaenkrat je težko napovedati, koliko uporabnikov bo upravičenih do storitev. Po prošnjah za izredno denarno pomoč smo sklepali, da ni malo takih, ki si zobozdravstvenih storitev ne morejo privoščiti,” je povedala Patricija Može iz Centra za socialno delo Postojna, kjer bodo skrbeli za napotitev občanov Pivke in Postojne. Slovenska filantropija pa bo napotila tujce, ki so prosili za mednarodno zaščito in migrante, ki ta status že imajo.

Ambulanta v Matenji vasi bo druga pro bono zobozdravstvena ambulanta v Sloveniji. Prva deluje pod okriljem pro bono ambulante v Mariboru. Posebnost ambulante v Matenji vasi je, da bosta del materialnih stroškov prevzeli občini. Tako postojnski župan Igor Marentič kot tudi pivški župan Robert Smrdelj pa sta povedala, da pri podpori projekta nista imela nikakršnih pomislekov in da si želita, da bi njeno delovanje olajšalo stisko občanov.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano